Ruotsi hävisi MM-jatkokarsinnan finaalissa Puolalle tiistai-iltana maalein 0-2. Se tarkoitti Ruotsin kannalta samaa kohtaloa kuin Suomella, Qatarin MM-kisat katsotaan kotisohvalta.

Ruotsissa tappio otti koville. Kritiikkiä on sadellut joukkueen esitykselle sekä päävalmentaja Jan Anderssonille. Ruotsin kohdalla on muistettava myös se, miten karsintojen lohkovaiheessa kävi. Ruotsi hävisi kaksi viimeistä otteluaan johdettuaan vielä lohkoaan. Ensin tuli kammottava tappio Georgialle ja sen jälkeen Espanja kaatoi Ruotsin ja nappasi lohkovoiton.

Sen jälkeen tie vei jatkokarsintaan, jossa Ruotsi onnistui kaatamaan välierässä vaivoin Tshekin. Tie nousi pystyyn Puolaa vastaan vieraskentällä.

– Olimme ennen poikabändi, joka oli erinomainen kompensoimaan heikkouksiaan. Meistä on tullut huojuva jengi, jolla on epätoivoisen vaikeaa saada vahvuuksiaan esiin, kirjoittaa Aftonbladetin toimittaja Erik Niva.

Päävalmentaja Andersson joutui heti tappion jälkeen isojen kysymysten äärelle. Anderssonin sopimus Ruotsin jalkapalloliiton kanssa on voimassa vuoteen 2024 saakka.

– En ole kertaakaan ajatellut mitään muuta vaihtoehtoa (kuin työskennellä sopimus loppuun). Olen joukkueen päävalmentaja ja seuraavaksi on uusi tehtävä. Nyt olen toki pettynyt, se on itsestäänselvää. Mutta jos olisimme voittaneet, se olisi ollut mahtava onnistuminen. Se olisi ollut kolmas arvoturnaus peräkkäin ja kaikki olisivat pitäneet sitä fantastisena, Andersson sanoi lehdistötilaisuudessa Puola-tappion jälkeen.

Zlatan Ibrahimovic, 40, palasi maajoukkueeseen tavoitteenaan pelata Qatarin MM-kisoissa. Tavoite kaatui tiistaina, joten oli aika vastata myös kysymyksiin jatkosta.

Zlatan lopetti maajoukkueessa vuoden 2016 EM-kisojen jälkeen, mutta palasi reilu vuosi sitten takaisin A-maajoukkueeseen. Ibrahimovic ei kuitenkaan päässyt edustamaan Ruotsia EM-kisoissa loukkaantumisen takia.

– Pelaan niin kauan kuin pystyn. En ole sanonut sitä vielä Jannelle (Andersson), mutta olisinpa tavannut hänet aiemmin kuin mitä tein, koska tilanne olisi voinut olla aivan erilainen nyt. Hän (Andersson) on saanut nähdä nyt aivan erilaisen eläimen.

– Hän on iloinen siitä, minkälaisen Zlatanin hän on saanut, mutta toivon vain, että olisimme tavanneet aiemmin. Olisin tarvinnut vain minuutin hänen kanssaan ja olisin palannut jo paljon aikaisemmin, Ibrahimovic harmitteli.

[readmore from=mm-karsinnat]

Seuraavana Ruotsi lähtee tavoittelemaan paikkaa vuoden 2024 EM-lopputurnaukseen. Ibrahimovic ei osannut vielä sanoa, onko hän vielä silloin mukana maajoukkueessa tai pelaako hän enää ollenkaan jalkapalloa.

– Jatkan niin kauan kuin pystyn. Ette saa nyt mitään muuta vastausta tähän. Ensinnäkin minun pitää tuntea olevani hyvässä kunnossa. Jos tunnen oloni hyväksi, pystyn kyllä suorittamaan. En aio tulla puolikuntoisena pelaamaan, mutta se koskee myös AC Milania (jota Ibrahimovic edustaa seuratasolla).

– Luulen, että sinne (vuoden 2024 EM-kisoihin) on vielä liian pitkä matka. En tiedä pelaanko edes jalkapalloa silloin. Elän nyt tässä hetkessä, kuinka voin, miltä pelaaminen tuntuu ja pelaan niin kauan kuin pystyn esiintymään hyvällä tasolla. Katsotaan myös, mitä tapahtuu seuratasolla. Pelaan niin kauan kuin pystyn, mutta se ei ole vain minusta ja egostani kiinni. En halua jälkikäteen pohtia, että olisin vielä voinut pelata, Ibrahimovic sanoi.

LUE MYÖS: