28. syyskuuta 2021 Yuriy Vernydub juoksi Santiago Bernabéun nurmelle halaamaan pelaajiaan, jotka olivat juuri kaataneet Mestarien liigassa ylivoimaisen ennakkosuosikin Real Madridin 2-1. Vernydub oli alkusyksyn sensaatiojoukkueen Sheriff Tiraspolin valmentaja. Sheriff Tiraspolin, joka oli juuri saavuttanut seuran ja useimpien sen pelaajien suurimman voiton koskaan.

Vaikka Sheriff Tiraspolilla on Moldovassa sarja täydessä käynnissä, jätti 56-vuotias Vernydub joukkueensa ja lähti taisteluun, jossa vastustaja vaikuttaa vieläkin ylivoimaisemmalta kuin Real Madrid Sheriff Tiraspolia vastaan. Hän lähti puolustamaan synnyinmaansa Ukrainan itsenäisyyttä sitä vastaan hyökänneeltä Venäjältä.

Vernydub matkusti Ukrainalle viime lauantaina. Hän ylitti tuolloin Moldovan ja Ukrainan rajan ja saapui Odessaan. Samaan aikaan, kun viikon sisällä yli puoli miljoonaa ihmistä on lähtenyt Ukrainasta sotaa pakoon, Vernydub lähti mukaan sotaan. Hän saapui lopulta Zaporozhyen kaupunkiin, joka sijaitsee yhdellä sodan vaarallisimmista alueista.

– Yuriy pyysi meitä päästämään hänet Ukrainaan etsimään perhettään ja tuomaan heidät takaisin Tiraspoliin, ja päästimme hänet, Sheriff Tiraspolista vahvistettiin espanjalaiselle El Mundolle.

Kun Vernydub pääsi perille, oli tilanne kuitenkin edennyt niin pahaksi, ettei Zaporozhyesta päässyt enää pois. Venäjän armeija piiritti kaupunkia, ja Vernydub päätti liittyä puoustusjoukkoihin.

– Zaporozhye saarrettiin, hän ei päässyt pois, ja niinpä hän liittyi kaupungin puolustajiin, seurasta vahvistettiin.

Kun kuvat Vernydubista Ukrainan armeijan vaatteissa levisivät internettiin, ei Sheriffin seurajohto ollut vielä keskustellut hänen kanssaan. Ennen lähtöään Vernydub ei ollut ilmaissut Sherifille aikeitaan jäädä Ukrainaan taistelemaan. Ukrainalaiselle FootBoom-lehdelle hän sotaan liittymistään kuitenkin jo kommentoi.

– Seura ei tiennyt siitä vielä. Sheriff halusi, että toisin perheeni Moldovaan, mutta kun saavuin tänne… Tämä on katastrofi ja olemme valmis taistelemaan, Vernydub vakuutti.

– Pelkoako? Olen 56-vuotias ja jo elämää elänyt. Pelkään vain perheeni puolesta.

Vladimir Putin on Adolf Hitlerin kopio. Putin on peto, kummallinen otus ja vampyyri.

Kaikki kävi erittäin nopeasti. Vielä viime torstaina Vernydub valmensi Sheriff Tiraspolia Portugalissa Eurooppa-liigan ottelussa Bragaa vastaan. Sheriffin kausi europeleissä päättyi tappioon rangaistuspotkukilpailussa, saman päivän aamuna, kun Venäjä oli aloittanut hyökkäyksen Ukrainaan. Kaksi päivää myöhemmin Vernydub oli matkalla Ukrainaan.

– Poikani soitti minulle ja sanoi Venäjän aloittaneen hyökkäykseen. Minä olin Bragassa ja järkytyin. Jos he tarvitsevat apuani, olen siellä. Minä synnyin ja kasvoin Ukrainassa, ja koko perheeni on siellä. Kaksi lasta, kaksi lastenlasta, sisaruksia ja serkkuja, Vernydub totesi pelin jälkeen pidetyssä lehdistötilaisuudessa Portugalissa.

[readmore from=Ukrainan-sota]

Se, että Vernydub valmentaa juuri Sheriff Tiraspolia, ei hidastanut hänen lähtöpäätöstään. Moldova ei ole tunnustanut itsenäiseksi julistautunutta Trasnitrian aluetta, jonka pääkaupunki Tiraspol on, itsenäiseksi, ja Trasnitrialla on läheiset välit Venäjään. Vuonna 1993 perustetun seuran omistavan Sheriff-yrityksen takana ovat Ilya Kazmaly ja Viktor Gushan, kaksi entistä KGB-agenttia.

– Jumala varjelkoon valmentajaani Yuria, joka lähti Ukrainaan, Sheriff Tiraspolin perulainen kapteeni Gustavo Dulanto kirjoitti maanantaina Twitterissä.

– Täällä on kaikki normaalia, mutta meillä on yhteinen raja Ukrainan kanssa tunnin päässä ja Odessan kaupunki kahden tunnin päässä. Perheeni ja minä olemme kunnossa, mutta epätietoisia siitä, mitä tulevaisuudessa tulee tapahtumaan. Olemme valmiita mihin taansa tilanteeseen ja valmiita lähtemään.

Emanuel Roşu

@Emishor
In September, he beat Real at the Bernabeu in one of the biggest-ever Champions League shocks.
Right now, Sheriff coach Yuri Vernudyb is in his native Ukraine, defending his country.
(I don't know many things about his military role, but I guess this picture is quite telling).

ESPN FC

@ESPNFC
Last September, Yuriy Vernydub led his FC Sheriff to a famous victory over Real Madrid in the Champions League.

He has now returned to Ukraine and joined the army to help defend his country.