HELSINKI. Töitä riittää valtavasti. Se oli HIFK:n päävalmentaja Mixu Paatelaisen viesti hävityn Stadin derbyn jälkeen. HIFK oli ottavana osapuolena HJK:ta vastaan, ja Paatelainen myönsi sen suoraan.

Ensimmäisellä puoliajalla kentällä oli oikeastaan vain HJK. Vahvasta hallinnasta huolimatta sinivalkoinen ryhmä onnistui tekemään avausmaalin vasta ensimmäisen puoliajan lisäajalla, kun Miro Tenho puski kulmapotkusta pallon maaliin.

– Olen tosi pettynyt meidän esitykseemme. Ensimmäisellä puoliajalla emme pelanneet ollenkaan. Pallo poltteli jaloissa, syötöt menivät vastustajalle, emmekä saaneet palloa haltuun, kommentoi Paatelainen.

– Sitten kun annetaan pallo helposti vastustajalle, niin sieltä tulee toistuvasti aalto omaa maalia kohti. Me klaarasimme ne tilanteet ihan hyvin. Ei HJK:lla ollut ensimmäisellä puoliajalla juurikaan maalintekotilanteita, mutta sitten kulmasta tuli maali. Siinä pari pelaajaa eivät tehneet tehtäväänsä ja HJK rankaisi.

Toisen puoliajan HIFK aloitti vahvasti. Jani Bäckmanille avautui peräti kolme erinomaista maalintekopaikkaa, mutta viimeistely jätti toivomisen varaa.

– Siinä oli mahdollisuus tasoittaa peli heti toisen jakson alussa. Ne mahdollisuudet pitää vain käyttää. Me ei käytetty, Paatelainen harmitteli.

HIFK on nyt pelannut kaksi ottelua Paatelaisen alaisuudessa, joista molemmista on tullut tappio. Derby tuli nopeasti Paatelaiselle ja HIFK:lle.

– Olisin toivonut, että derby olisi tullut vaikka kuukauden päästä, niin olisi ehtinyt ajaa asioita paremmin sisään. Pelaajilla ei ollut itseluottamus kohdallaan, eikä ollut rohkeutta pallollisessa pelaamisessa. Toisella jaksolla se oli parempaa. Ajoittain pystyimme luomaan tilanteita. Kyllä tässä ollaan todella alkutaipaleella ja paljon, paljon on töitä edessä, Paatelainen sanoi.

Paatelaisen mukaan puolustuspeli on ehkä helpompi laittaa nopeammin kuntoon kuin hyökkäyspeli. Töitä sen saralla riittää.

– Jos me puolustamme keskityspalloja samalla tavalla kuin tänään ja Hakaa vastaan, niin ei hyvältä näytä. Kuten pelaajille sanoin kopissa, niin meidän pitää oppia, ja nopeasti.

Viiden ottelun jälkeen HIFK on sarjataulukossa viimeisenä. Tässä vaiheessa on selvää, että IFK pelaa tällä kaudella vain ja ainoastaan säilymisestä.

– Kun tulin tähän pestiin, niin oli hyvin tiedossa, ettei joukkue ole nyt sellainen, joka voittaisi pelejä toisensa jälkeen ja olisi todella iskukykyinen. Tiesin, että tässä on paljon tekemistä. Tämä kausi on selviytymistaistelu ja me olemme valmiita siihen taisteluun, Paatelainen myönsi suoraan.

HJK pakotti HIFK:n puolustusasemiin, joista oli tolkuttoman pitkä matka lähteä hyökkäämään.

– Ideana ei ollut pudota liian alas. Meidän ei ollut tarkoitus pelata blokissa. Kun menetämme pallon heti ensimmäisen syötön jälkeen, emme pääse nostamaan ylös. Täytyy myös sanoa, ettei puolustus nostanut ensimmäisellä puoliajalla ylös, vaikka siihen olisi ollut mahdollisuus.

– Sen takia HJK dominoi peliä. Toisella puoliajalla se oli parempaa, mutta älä kysy miksi vasta silloin. Sen olisi pitänyt olla parempaa heti, kun tuomari vihelsi pelin alkaneeksi, Paatelainen analysoi.

Stadin derby pelattiin pitkästä aikaa niin, että ottelu olisi ollut mahdollista myydä loppuun. Yleisömäärä 7103 jäi pettymykseksi, mutta tunnelma Bolt Arenalla oli upea. Kannattajat pitivät ääntä läpi ottelun ja päädyissä nähtiin upeita kannatuslakanoita. Myös kiellettyjä soihtuja ja savuja näkyi läpi ottelun.

Paatelainen halusi lähettää erityiset kiitokset HIFK:n kannattajille.

– Oli hieno fiilis Suomen mittapuun mukaan. Oli hienoa nähdä, että Stadin Kingit oli tosi äänekkäitä, vaikka oltiin tappiolla. Olemme koko joukkue siitä erittäin kiitollisia, Paatelainen sanoi.

LUE MYÖS: