Valtavat panokset! – Ennakko Pikkuhuuhkajien ratkaisupeliin Norjaa vastaan: Mistä näet pelin ilmaiseksi, valmentajien kommentit ja arvioidut avauskokoonpanot

© Kuva: Juha Tamminen

Turun Veritas Stadionilla pelataan perjantai-iltana kello 18 alkaen erittäin iso peli. Siinä Juha Malisen valmentama Suomen alle 21-vuotiaiden miesten maajoukkue pelaa paikasta syyskuussa pelattaviin EM-jatkokarsintoihin. Vastaan asettuu Norja, joka taistelee samasta panoksesta ja elättelee yhä mahdollisuuksia myös lohkovoittoon ja suoraan EM-kisapaikkaan.

Se, että Pikkuhuuhkajat pelaa lohkovaiheen viimeisessä ottelussaan yhä pääsystä EM-kisoihin, on lähes ainutlaatuinen juttu. Suomi on ollut samassa tilanteessa vain kerran aiemmin. 14 vuotta sitten Pikkuhuuhkajat voitti EM-karsintalohkonsa kolmen pisteen erolla ennen Tanskaa ja Skotlantia.

Tuolloin EM-kisoissa pelasi kuitenkin vain kahdeksan maata, joten lohkovoittokaan ei tuonut suoraa kisapaikkaa. Piletti Ruotsissa vuonna 2009 pelattuihin EM-kisoihin heltisi jatkokarsintaparista Itävaltaa vastaan. Otteluparin toinen osaottelu pelattiin samaisella Turun Veritas Stadionilla, ja riemukas rankkaripotkukisa on jäänyt monien futisfanien mieleen pysyvästi.

Suomi kohtaa tänään Norjan samalla areenalla Turussa, jossa Tomi Maanojan torjunnat siivittivät Pikkuhuuhkajat edellisen ja toistaiseksi ainoan kerran EM-kisoihin. Tässä Maanoja rankkarikisassa Itävaltaa vastaan 14.10.2008. Kuva: Juha Tamminen

Nämä EM-karsinnat ovat olleet Suomelta melko kaksijakoiset. Pikkuhuuhkajat pelasi alusta lähtien hyvin, mutta tulosta tuli karsintojen ensipuolikkaalla kehnosti. Huolimattomuus ja virheherkkyys aiheuttivat takaiskumaaleja ja pistemenetyksiä, ja ensimmäisten viiden pelin jälkeen plakkarissa oli vain seitsemän pistettä.

Sitten tahti muuttui. Niukka 1-0-voitto Virosta ei vielä hirveästi lupauksia herättänyt, mutta tämän vuoden tulokset ovat olleet rautaa. Ensin Suomi aiheutti maaliskuussa lohkojohtaja Kroatialle karsintojen ensimmäisen tappion, kun se haki vieraskentältä 3-2-voiton. Itävalta kaatui viikko sitten Riedissä samoin numeroin, vaikka johti ottelua kahteen otteeseen. Azerbaidzhanista tiistaina Helsingissä hellinnyt 3-0-voitto venytti Suomen voittoputken jo neljän pelin mittaiseksi.

Nyt asetelma on selkeä. Suomi on ennen illan ottelua pisteen Norjan edellä. Jos Pikkuhuuhkajat tänään voittaa, lunastaa se paikan syyskuun EM-jatkokarsinnoissa. Tappiolla käteen jää vain lohkon kolmos sija, ja katseet saa suunnata jo seuraavan ikäluokan karsintaprojektin. Tasapelillä Suomen toivonkipinä pysyisi elossa, mutta silloin jatkokarsintapaikka edellyttäisi sitä, että Norja häviäisi ensi tiistaina kotikentällään Azerbaidzhanille. Tämän avuntarpeen varaan Pikkuhuuhkajissa ei varmasti haluta laskea.

Norjalle panokset ovat vieläkin houkuttelevammat. Jos se voittaa sekä Suomen että Azerbaidzhanin, etenee Norja EM-kisoihin lohkovoittajana suoraan ilman jatkokarsintoja. Samaan sille riittäisi tasapeli Pikkuhuuhkajia vastaan sekä vähintään kolmen maalin voitto Azerbaidzhanista.

Myös Norjan vire on ollut hyvä. Marraskuussa pelattu Norjan ja Suomen keskinäinen kohtaaminen oli kenttätapahtumien puolesta varsin tasainen, mutta Norja rankaisi Suomen harhasyötöstä ja rangaistuspotkusta edeten 2-0-johtoon kahdella Jørgen Strand Larsenin maalilla. Tolppien välissä Leedsin mainio maalivahti Kristoffer Klaesson torjui viisi kertaa, ja Norja voitti pelin 3-1.

Erittäin paljon itseluottamusta Norja sai varmasti viime perjantain kotipelistään Kroatiaa vastaan. Kroatia johti peliä vielä lisäajan alkaessa 2-1, mutta kotijoukkue nousi kahdella maalilla lopussa 3-2-voittoon. Voittomaalin teki taas Strand Larsen. Norjalla on puolellaan myös pieni lepoetu, sillä se on saanut valmistautua Suomen kohtaamiseen jo viikon, kun Pikkuhuuhkajat puolestaan pelasi myös tiistaina.

Kuntopuntari

Suomi U21 (V-V-V-H-V)

7.6. Suomi-Azerbaidzhan 3-0 (EM-kars.)
3.6. Itävalta-Suomi 2-3 (EM-kars.)
29.3. Kroatia-Suomi 2-3 (EM-kars.)
25.3. Romania-Suomi 2-1 (ystävyysottelu)
15.11.2021 Suomi-Viro 1-0 (EM-kars.)

Norja U21 (V-H-V-V-V)

3.6. Norja-Kroatia 3-2 (EM-kars.)
29.3. Itävalta-Norja 2-1 (EM-kars.)
16.11.2021 Azerbaidzhan-Norja 1-2 (EM-kars.)
12.11.2021 Norja-Suomi 3-1 (EM-kars.)
12.10.2021 Norja-Viro 3-0 (EM-kars.)

Poissaolot

Pikkuhuuhkajien karsintojen alla runsaasti pelanneista pelaajista sivussa ovat avainpelaajiin lukeutuva keskikentän väkkärä, HSV:n Anssi Suhonen, sekä lisäksi muun muassa laitapelaaja Eetu Mömmö (Lecce) sekä Santeri Väänänen (HJK). Kaikkien poissaolo johtuu loukkaantumisista, eikä Suomella ole pelikieltoja.

Norjalla ei merkittäviä loukkaantumisia eikä pelikieltoja ole.

Arvioidut avauskokoonpanot

Suomi käytti Azerbaidzhan-pelissä jonkin verran pelaajarotaatiota avainpelaajia lepuuttaakseen ja varoituksen päässä pelikiellosta olevien pelaajien korttitilejä suojellakseen. Turussa Pikkuhuuhkajat laittaa tietenkin oletettavasti kentälle alusta lähtien parhaan mahdollisen miehistön. Käytännössä tämä tarkoittanee seuraavanlaista avausta:

Viljami Sinisalo; Taneli Hämäläinen, Robin Tihi, Ville Koski, Julius Tauriainen; Adam Marhiev, Noah Nurmi; Oliver Antman, Naatan Skyttä, Daniel Håkans; Agon Sadiku

Naatan Skyttä on noussut karsinnoissa Suomen todelliseksi ratkaisupelaajaksi. Yhdeksässä ottelussa on syntynyt kuusi maalia ja kaksi maalisyöttöä. Kuva: Juha Tamminen

Norjan maalilla tullee avaamaan jo mainittu Leedsin maalivahti Kristoffer Klaesson. Puolustuksen luottopelaajia ovat Viking Stavangerin Sebastian Sebulonsen, Brøndbyn Henrik Heggheim ja Cercle Bruggen Jesper Daland.

Keskikentällä suurinta vastuuta kantavat Strømsgodsetin Johan Hove ja oikea laitahyökkääjä Håkon Evjen (AZ Alkmaar). Erittäin varuillaan Suomi saa olla isokokoisen kärkimiehen Jørgen Strand Larsenin kanssa. Strand Larsen on tehnyt karsinnoissa viisi maalia, joista kaksi Suomea vastaan. Hän teki tällä kaudella Groningenille Eredivisiessä 14 maalia, joten seurajoukkueessakin on kulkenut.

Sen verran Suomi saa kuitenkin huokaista helpotuksesta, että Borussia Dortmundista Manchester Cityyn siirtyvä maalitykki Erling Braut Håland ei sentään ole mukana. Vuonna 2000 syntyneenä Håland saisi vielä näissä alle 21-vuotiaiden EM-karsinnoissa pelata, mutta Suomen onneksi hän on pelannut jo pidemmän aikaa Norjan A-maajoukkuessa. Ikäluokan norjalaispelaajista A-maajoukkuetasolle on noussut myös Feyenoordin laitapakki Marcus Holmgren Pedersen.

Mistä näet pelin?

Ottelu näkyy aiempien Suomen karsintapelien tapaan suorana lähetyksenä Yle Areenasta. Lähetys Turusta alkaa kello 17.50. Ottelun selostaa Velja Engström.

Valmentajien kommentit

Juha Malinen, Suomi:

– Olemme tämän kahden viikon ajan työskennelleet suurella sydämellä, jotta pääsisimme perjantaina pelaamaan unelmastamme – nyt meillä on tiedossa todella tärkeä ottelu. Terveystilanteemme on rasituksesta huolimatta erittäin hyvä. Olemme palautuneet hyvin. Meillä on ammattilaisia, jotka hoitavat sen puolen hienosti.

– Norja on hyvä vastustaja. Kun pelasimme heitä vastaan viimeksi, ulkomailla pelaavat pelaajamme eivät saaneet vastuuta seuroissaan ja Veikkausliiga oli loppunut. Ottelusta jäi sellainen fiilis, että meillä olisi ollut enemmän annettavaa.

– Tiedän, että turkulaiset ovat jalkapallohullua porukkaa, ja otteluun tulee varmasti ihmisiä muualtakin. Nyt (harjoituksissa) katsomot ovat tyhjät, mutta olen varma siitä, että täällä on huomenna (tänään perjantaina) säpinää.

Juha Malinen on johdattanut Pikkuhuuhkajat EM-karsinnoissa jo neljän pelin voittoputkeen. Kuva: Juha Tamminen

Leif Gunnar Smerud, Norja

– Suomi on voittanut karsinnoissa aiemmin vieraskentällä Itävallan ja Kroatian. He antoivat meille tiukan vastuksen Drammenissa marraskuussa, vaikka saimmekin lopussa mahtavan voiton. Se oli kova kamppailu, ja Suomessa pelattavastakin ottelusta tulee tiukka haaste. Suomi on joukkue, jolla on mahtava itseluottamus ja lukuisia nopeita ja hyviä pelaajia.

– Suomi on Juha Malisen hyvin valmentama joukkue, joka on pelannut hyvät karsinnat tähän mennessä. He haluavat varmasti yltää jatkokarsintapaikalle. Pelistä tulee kova, mutta odotamme sitä innolla.

– Näytimme joukkueelle Pilvikallion Vauhtikisat (toim. huom. vuonna 1975 valmistunut norjalainen nukkeanimaatioelokuva) ennen edellistä ottelua Kroatiaa vastaan. Aloitimme melkein kaasu pohjassa, mutta valmiina painamaan sen lattiasta läpi tarvittaessa. Pelin loppu oli mahtava kaikille siihen osallistuneille ja varmasti myös kaikille katsojille. Se peli on kuitenkin nyt historiaa ja olemme valmiita uusiin seikkailuihin Suomea vastaan.

– Nojaamme viikon takaiseen esitykseemme Drammenissa. Vaikka voitimmekin pelin vasta lisäajalla, olimme mielestäni parempi joukkue jo sitä ennen ja olisimme voineet ratkaista pelin aiemminkin. Toivon, että voimme keskittyä perjantain peliin hyvin, olla hyvin organisoituneita ja tehdä hyviä pallollisia ratkaisuja etukäteen sopimamme mukaan. Sitä tarvitaan vahvaa Suomen joukkuetta vastaan.

– Vielä emme ole voittaneet mitään, mutta meillä on hyvä tilaisuus. Nyt on aika tarttua siihen. Meidän täytyy tehdä töitä, jotta ansaitsemme paikan EM-kisoissa. Ilmaiseksi se ei tule.

– Tavoittelemme voittoa molemmista kahdesta viimeisestä pelistä. Nyt kaikki keskittyminen on tietysti pelissä Suomea vastaan.

LUE MYÖS:


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.