Stadin derbyissä on ollut viime vuosina usein loistava tunnelma HJK:n ja HIFK:n kannattajaryhmien ansiosta. Kunhan koronatilanne ja -rajoitukset sen ovat sallineet, on ääntä lähtenyt hienosti molempien joukkueiden fanikatsomoista.

Kääntöpuolena on se, että joidenkin kannattajien toiminta on käynyt seuroille myös kalliiksi. HJK kertoo torstaina kotisivuillaan, että seura maksoi viime vuonna yhteensä lähes 30 000 euron edestä sakkoja katsomossa käytettyjen soihtujen takia. Europelien osuus oli yhteensä 20 250 euroa Uefan langettamia sakkoja. Palloliitto sakotti HJK:ta puolestaan veikkausliigapelien järjestyshäiriöistä 9 700 euron edestä.

Myös kausi 2022 on poikinut HJK:lle sakkoja. Palloliiton kurinpitovaliokunta rankaisi HJK:ta järjestyshäiriöistä Ilvestä vastaan pelatussa harjoituspelissä sekä Honkaa vastaan pelatussa veikkausliigapelissä yhteensä 2 500 eurolla. Pääsyynä näihinkin olivat soihdut ja ilotulitteet.

Erityisen kalliita ovat olleet Stadin derbyt. Vaikka HJK oli huhtikuussa pelatussa derbyssä vierasjoukkue, sai se Palloliitolta 3 000 euron sakot. HIFK:n sakkojen suuruus pelin tapahtumista johtuen oli 2 000 euroa. HJK:n sakot eivät perustuneet pelkästään lukuisiin soihtuihin, vaan summaa nosti Klubipäädystä kentälle heitetty tölkki sekä useiden kannattajien kiipeäminen katsomon ja kentän väliselle alueelle.

HJK kertoo tiedotteessaan, että se suhtautuu vakavasti häiriökäyttäytymiseen ja on neuvotellut viranomaisten kanssa toimista järjestyshäiriöitä koskien. HJK harkitsee tiedotteen mukaan porttikieltoja asianosaisille. Viranomaiset ovat pitäneet esillä vieläkin ikävmpiä sanktioita, kuten tifojen kieltämistä tai tyhjille katsomoille pelaamista. Etenkin viimeksi mainittu olisi koko faniyhteisölle varmasti järkyttävä takaisku.

HJK sanoo myös ymmärtävänsä viranomaisten huolen. Palavan soihdun lämpötila voi nousta jopa yli 1 000 asteen, joten vakavien vahinkojen riski on olemassa.

Soihdut ovat käyneet niitä käyttäneille kannattajille kalliiksi myös siviilioikeudellisesti. Helsingin käräjäoikeus antoi tänä keväänä päätöksensä lokakuussa 2020 pelatun Stadin derbyn tapahtumista. Kaksi HIFK:n kannattajaa sai tuolloin 30 päiväsakkoa soihdutuksesta ja vahingonteosta. Kun sakkojen päälle lisätään rikosuhrimaksut ja todistelukustannukset, maksettavaa kertyi kaksikolle yhteensä noin 2 000 euroa.