Isot panokset! Ennakko Huuhkajien Bosnia ja Hertsegovina -otteluun: Mistä näet pelin ilmaiseksi, arvioidut avaukset, kommentit ja lohkotilanne

© Kuva: Juha Tamminen

Huuhkajien kesäkuun viimeinen Nations League -ottelu pelataan Zenicassa Bosnia ja Hertsegovinaa vastaan tiistaina kello 21.45. Pelissä on isot panokset. Lohko on nimittäin erittäin tasainen.

Bosnia on vastustajana tullut viime vuosina jopa turhankin tutuksi. Edellisestä kohtaamisesta on vain kymmenen päivää. Silloin Suomi menetti 1-0-johtoasemansa lisäajan kolmannella minuutilla ja pisteet jaettiin tasan.

Sen jälkeen lohkossa on pelattu todella tasaisesti. Suomi voitti kotonaan Montenegron, mutta hävisi vieraissa Romanialle. Bosnia on lohkon kärjessä ilman tappioita. Bosnia voitti Romanian ja pelasi Montenegron kanssa tasan. Romania on ollut lohkon suurin pettymys, mutta sen kaadettua Suomen, on sekin vielä mukana lohkon kärkitaistelussa.

Tiistaina pelataan Nations Leaguen neljäs ottelukierros Suomen lohkossa. Romania isännöi Montenegroa lohkon toisessa ottelussa, joka sekin käynnistyy kello 21.45. Ratkaisuottelut pelataan syyskuussa, jolloin Suomi kohtaa Romanian kotonaan ja Montenegron vieraissa.

Lohkotilanne

# Joukkue O V T H M P
1 Bosnia ja Hertsegovina 6 3 2 1 8-8 11
2 Suomi 6 2 2 2 8-6 8
3 Montenegro 6 2 1 3 6-6 7
4 Romania 6 2 1 3 6-8 7

Kuntopuntari

Keskinäiset ottelut

 • 4.6.: Suomi – Bosnia ja Hertsegovina 1-1 (Nations League)
 • 13.11.2021: Bosnia ja Hertsegovina – Suomi 1-3 (MM-karsinnat)
 • 24.3.2021: Suomi – Bosnia ja Hertsegovina 2-2 (MM-karsinnat)
 • 12.10.2019: Bosnia ja Hertsegovina – Suomi 4-1 (EM-karsinnat)
 • 8.6.2019: Suomi – Bosnia ja Hertsegovina 2-0 (EM-karsinnat)

Suomi (H, V, T, H, T)

 • 11.6.: Romania – Suomi 1-0 (Nations League)
 • 7.6.2022 Suomi – Montenegro 2-0 (Nations League)
 • 4.6.2022 Suomi – Bosnia ja Hertsegovina 1-1 (Nations League)
 • 29.3. Suomi – Slovakia 0-2 (Harjoitusottelu)
 • 26.3. Suomi – Islanti 1-1 (Harjoitusottelu)

Bosnia ja Hertsegovina (T, V, T, V, H)

 • 11.6.: Montenegro – Bosnia ja Hertsegovina 1-1 (Nations League)
 • 7.6.: Bosnia ja Hertsegovina – Romania 1-0 (Nations League)
 • 4.6.: Suomi – Bosnia ja Hertsegovina 1-1 (Nations League)
 • 29.3. Bosnia ja Hertsegovina – Luxemburg 1-0 (harjoitusottelu)
 • 25.3. Bosnia ja Hertsegovina – Georgia 0-1 (harjoitusottelu)

Mistä näet pelin ilmaiseksi?

Bosnian ja Suomen välinen kamppailu näkyy Yle TV2 -kanavalta ja Yle Areenasta. Ottelun studio-osuus käynnistyy kello 21.15. Ottelun selostaa Matti Härkönen.

Poissaolot

Suomi:

 • Daniel O’Shaughnessy (pohjeluun murtuma)
 • Lassi Lappalainen (koronavirus)
 • Marcus Forss

Bosnia ja Hertsegovina:

 • Mateo Sušic (epävarma)

Toteutuneet avauskokoonpanot

Suomi

Pukki, Källman
Lingman, Schüller, Nissilä
Niskanen, R. Jensen, Tenho, S. Väisänen, Soisalo
Hradecky

Bosnia ja Hertsegovina

Arvioidut avauskokoonpanot

Alla oleva teksti kirjoitettu ennen toteutuneista avauskokoonpanoja.

Suomi

Huuhkajilta on pudonnut kolme pelaajaa pois kesäkuun leirityksen aikana. Ehdottomasti pahin poissaolo tuli Romaniaa vastaan, kun vasen laitatoppari Daniel O’Shaughnessy loukkaantui. O’Shaughnessyn tilalla nähtäneen Richard Jensen, joka on ollut varsin vahva vasempana laitatopparina. Varsinkin debyytti Montenegroa vastaan oli erinomainen.

Jesse Joronen pelasi hyvin Romaniaa vastaan, mutta oletettavaa on, että kapteeni Lukas Hradecky palaa tolppien väliin Bosniaa vastaan. Muuten topparilinjassa tuskin suuria muutoksia nähdään. Robert Ivanov jatkanee keskellä ja oikeana laitatopparina nähtäneen Leo Väisänen. Molemmat topparit ovat urakoineet Nations Leaguessa isoja minuutteja, joten vaihtoja saatetaan nähdä myös topparilinjaan ottelun aikana.

Vasempana wingbackina pelasi Romaniaa vastaan Jere Uronen, joka ei ole ollut kesäkuun otteluissa aivan omalla tasollaan. Voi hyvin olla, että vasempana wingbackina avaa Ilmari Niskanen, joka pelasi vahvasti Montenegroa vastaan. Oikealla laidalla aloittaa joko Nikolai Alho tai Albin Granlund.

Granlund sai minuutteja Montenegroa vastaan ja hänen vahvuudet korostuvat ennen kaikkea puolustussuuntaan. Romaniaa vastaan Suomen puolustusvalmius negatiivisissa tilanteenvaihdoissa oli ajoittain todella huono, mikä voisi puoltaa Granlundin avauskokoonpanon paikkaa.

Suomi jatkanee 5-3-2-puolustusmuodossa, joka kääntyy 3-4-2-1- tai 3-4-3-hyökkäysmuodoksi. Keskikentän keskustassa on jälleen kolmen pelaajan linja, joista hyökätessä Robin Lod nostaa selkeämmin kymppialueelle. Lod on pelannut isoja minuutteja, joten täyttä peliä tuskin Minnesotan mies pelaa. Penkiltä peliaikaa kärkkyvät kymppipaikalle Urho Nissilä, Robert Taylor ja Onni Valakari, joka on jäänyt hyvin vähäiselle vastuulle kesäkuun peleissä.

Kovalla kuormituksella olleet Glen Kamara ja Rasmus Schüller luultavasti avaavat, mutta mikäli kaksikolla on minkäänlaista väsymystä tai kolotusta, vahvan Montenegro-pelin pelannut Lucas Lingman lienee seuraavana jonossa. Nissilä ja Taylor pystynevät tuuraamaan kasipaikalla, mutta ihanteellista se ei ole.

Thomas Lam ei vakuuttanut Bosniaa vastaan, eikä sen jälkeen minuutteja ole tullut. Lam tarjoaa yhden vaihtoehdon kutospaikalle.

Kärjessä avannee Teemu Pukki ja Joel Pohjanpalo. Pukki on pelannut isoja minuutteja, mutta luultavasti tankissa on energiaa vielä yhden ottelun verran ennen ansaittua kesälomaa.

Montenegroa vastaan Pukin ja Pohjanpalon yhteispeli toimi mallikkaasti. Pohjanpalo oli ylempänä puhtaana kärkenä ja Pukki pudotti alemmaksi kymppialueelle yhdessä Lodin kanssa. Samanlainen kuvio on varmasti toiveissa myös Zenicassa.

Suomen arvioitu avauskokoonpano Bosniaa vastaan.

Bosnia ja Hertsegovina

Bosnian päävalmentaja Vitaly Petev kertoi ottelua edeltäneessä lehdistötilaisuudessa, että osalla pelaajista on pieniä vammoja. Petev mukaan tavoitteena on silti, että kaikki pelaajat olisivat käytettävissä Suomea vastaan. Jonkin verran peluutuksessa saatetaan nähdä kuitenkin kuormituksen jakamista.

Petev totesi myös, ettei oikeana laitapuolustajana isot minuutit urakoinut Mateo Sušic välttämättä ole avauksessa pienten vammojen takia.

Bosnian tähdet kärki Edin Džeko, keskikenttäpelaaja Miarelam Pjanic sekä laitapuolustaja Sead Kolasinac tulivat kaikki vaihtoon Montenegroa vastaan toisella puoliajalla. Petev luultavasti säästeli hieman tähtipelaajiaan, jotta kolmikko olisi täydessä iskussa Suomea vastaan. Luultavasti kaikki kolme nähdään avauksessa Suomea vastaan, mutta koko peliä tuskin koko kolmikko tulee pelaamaan.

Bosnia on tehnyt kolmessa Nations Leaguen ottelussa yhteensä kolme maalia. Kaksi osumaa on viimeistellyt Suomeakin vastaan onnistunut hyökkääjä Smail Prevljak, joka on tullut kaikissa otteluissa vaihdosta sisään. Yhden osuman on viimeistellyt hyökkääjä Luka Menalo, joka myös on pääosin tullut vaihdosta sisään. Penkiltä löytyy näin ollen tulivoimaa.

Bosnia on pelannut käytännössä 4-3-3-muodolla, jossa Pjanic on hakeutunut keskikentän pohjalle tekemään peliä. Pjanicin rooli on melko vapaa ja hän saattaa nousta hyökätessä aina ylimpään linjaan asti.

Džeko, Demirovic, Menalo
Gojak, Pjanic, Prcic,
Kolašinac, Hadzikadunic, Ahmedhodzic, Civic
Šehic

Valmentajien kommentit

Markku Kanerva:

– Olemme katsoneet Romania-ottelun tilastoja ja klippejä pelistä – sieltä löytyi paljon positiivisia asioita. Pelasimme vieraissa ja silti meillä oli pallonhallinta ja maalintekoyritykset menivät tasan. Kaksinkamppailupelaaminen niin hyökkäyksessä kuin puolustuksessa oli meillä hieman parempaa kuin Romanialla.

– Eli olimme hyvin pelissä mukana. Jos lopputulos pitäisi määritellä tilastojen avulla, niin ehkä se olisi tasuri. Mutta jalkapallo ei mene niin. Yksittäiset tilanteet ratkaisevat. He onnistuivat tekemään maalin ja me emme.

– Joukkueen usko siihen, että nousemme tasoihin ja menemme ohi, oli kova. Se näkyi kentällä. Se usko ei saa koskaan hiipua. Pelaajat joutuivat koville fyysisesti. Se oli jo kolmas pelin lyhyen ajan sisään – kyllä se on haastavaa. Nyt on se neljäs vielä edessä. Matkustamisen jälkeen itse kukin oli väsynyt. Mutta nyt, kun on katsellut kavereita, niin virtaa alkaa olla. Pääsemme tänään (maanantaina) matsistadionille vetämään valmistavat treenit, ja sieltä se vire alkaa hiljalleen tulla. Huomenna (tiistaina) olemme iskussa.

– Yksittäiset tilanteet täytyy pystyä puolustamaan paremmin. Heidän tasoitusmaalinsa oli meiltä tietynlainen lapsus. Siinäkin pelissä oli paljon positiivisia asioita, ja tunnemme Bosnia-Hertsegovinan todella hyvin. Meillä on heistä pääasiassa hyviä muistoja. Heillä on tietty kunnioitus meitä kohtaan. Kaksinkamppailupelaaminen on pelissä kuin pelissä aika ratkaisevassa roolissa. Miten voitamme ykkös- ja kakkospallot, sitä kautta määritellään kumpi peliä lähtee viemään.

– Saamme olla taas tarkkana Bosnia-Hertsegovinan kanssa. Siellä on taitavia ja älykkäitä yksilöitä. Heillä on maalintekouhkaa aika lailla, ja välillä he hakevat aika suoraviivaisesti maalintekopaikkoja. Juuri ykkös- ja kakkospallojen voittaminen tulee olemaan aika oleellisessa roolissa puolustuspelaamisessa.

Vitaly Petev:

– Yhtenäisyys on avainasemassa. Meillä on riittävästi laatua joukkueessa, jotta voimme voittaa pelin. Minun tehtäväni on pitää huolta, että jokainen pelaaja tietää, mitä hänen tulee milloinkin tehdä.

– Odotan täyttä tupaa ja kovaa kannustusta. Toivon, että voimme tehdä tiistaina Bilino Polje -stadionille saapuneet iloisiksi.

– (Mateo) Sušic ei varmaankaan ole avauksessa. Meillä on ollut jotain pieniä vammoja joillain pelaajilla. Yritämme tehdä kaikkemme, että saamme pelaajat pelikuntoisiksi.

LUE MYÖS:

Juho Hirvonen
Twitter: @jkhirvonen


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

 • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
 • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
 • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.