Helsingin Jalkapalloklubi on tarkentanut tiedotteessaan, millaisista summista puhutaan minkäkin eurocupin kohdalla.

HJK on jo varmistanut paikkansa vähintään Konferenssiliigan lohkovaiheessa, mutta se pelaa vielä pääsystä Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen.

Klubi kohtaa Eurooppa-liigan playoff-kierroksella tanskalaisen Silkerborgin. Otteluparin voittaja etenee Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen ja häviäjän europelit jatkuvat Konferenssiliigan lohkovaiheessa.

– Mikäli HJK päätyy Konferenssiliigan lohkovaiheeseen, UEFA maksaa kertakorvauksena 2,94 miljoonaa euroa. Eurooppa-liigassa vastaava korvaus olisi 3,63 miljoonaa, kertoo HJK tiedotteessaan.

– Tähän mennessä HJK on saanut UEFA:lta 100 000 euroa per karsintakierros, eli yhteensä 400 000 euroa. Ennen tätä kautta kertakorvaukset per karsintakierros ovat olleet huomattavasti suurempia. Nyt isompi korvaus tulee siinä vaiheessa, kun joukkue putoaa karsinnoissa. Esimerkiksi kolmannella kierroksella Konferenssiliigan karsinnassa pudonnut KuPS sai 3 x 100 000 euron kierroskorvaukset ja putoamisensa jälkeen 550 000 euroa eli yhteensä 850 000.

– Yhden eurovieraspelin kulut ovat olleet HJK:lle 60 000 – 150 000 euroa, joten käytännössä 100 000 euron kierroskorvaus menee kuluihin, kuten muillakin seuroilla.

– Kansallisten sarjojen mestarit, jotka eivät selviä lohkovaiheeseen, saavat UEFA:lta 260 000 euroa. Tämän rahan HJK luonnollisesti, viime vuoden tapaan, ilolla “menettää” edettyään lohkoon.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

HJK:n kannattajia Stadin derbyssä viime huhtikuussa. Kuva: Juha Tamminen

HJK selventää tiedotteessaan myös, miten seuroille tulee lohkovaiheessa tuloja kansainvälisten tv-oikeuksien ja seurapisteiden perusteella.

– Tätä UEFA kutsuu termillä market pool. Summa ei ole tiedossa ennen lohkovaihetta, mutta Konferenssiliigassa HJK:n tulo olisi Aki Riihilahden (HJK:n toimitusjohtaja) arvion mukaan joitakin kymmeniä tuhansia ja Eurooppa-liigassa hieman yli 100 000. Market pool -maksu määräytyy sen mukaan, paljonko Suomessa operoiva tv-yhtiö maksaa lohkovaiheen tv-oikeuksista UEFA:lle. Esimerkiksi Ruotsissa ja Norjassa summa ja siten myös seuroille tilitettävä korvaus on lähemmäs kymmenkertainen Suomeen verrattuna.

– Co-efficient bonus eli ns. seurapisteet: Konferenssiliigan tai Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen edenneet seurat laitetaan paremmuusjärjestykseen viitenä edellisenä vuonna europeleissä (karsinnat ja lohkot) keräämiensä pisteiden perusteella. Lohkovaiheeseen päässeistä seuroista riippuen HJK:n osuus on arviolta 150 000–400 000 euroa. Viime vuonna summa oli 180 000 euroa.

– Menestymisestä palkitaan lohkovaiheessa: Konferenssiliigan ottelun voitosta saa 500 000 ja tasapelistä 166 000 euroa. Eurooppa-liigassa vastaavat luvut ovat 630 000 ja 210 000. Lisäksi lohkoista pudotuspeleihin pääsy tuo satojentuhansien bonuksen.

– Yhteenveto ennen Silkeborg-otteluparia: HJK on ansainnut karsintakierroksilta yhteensä 400 000 euroa ja Konferenssiliigan lohkopaikasta 2,94 miljoonaa. Miinuspuolelle tulee laskea (matka)kulujen lisäksi mestaruusbonuksen (260 000 euroa) sekä solidaarisuusrahan (120 000) menettäminen. Saamistaan bruttokorvauksista HJK maksaa pelaajille ja joukkueen taustahenkilöille noin 25 prosenttia vapaaehtoisena kannustinbonuksena.

Artikkeli jatkuu twiitin alla.

HJK Helsinki

@hjkhelsinki
⚽️💥 MATSIPÄIVÄ! 🔵⚪️

TÄNÄÄN! TÄNÄÄN! Kohti Eurooppaa!

HJK vs Silkeborg klo 19:00
UEFA Europa League – Bolt Arena

🎫 Liput matsiin: liput.hjk.fi
📺 Katso suorana: hjk.fi/live

#HJK #UELfi #Veikkausliiga #OnVainYksiKlubi

HJK sanoo, että se ei aio viedä europelejään Bolt Arenalta Helsingin olympistadionille, vaikka lohkoarvonta toisikin Suomeen jonkin Euroopan suurseuran.

– Etenkin Eurooppa-liigan lohkovaihe voisi tuoda Klubia vastaan todella nimekkäitä seuroja, kuten Manchester Unitedin tai Arsenalin. Tämä on jo innoittanut spekulaatioita, joissa pohditaan, saattaisiko HJK viedä yksittäisen suurottelun Olympiastadionille.

– Emme missään tapauksessa hylkäisi urheilullista ja henkistä kotikenttäämme Bolt Arenaa. Se olisi älyttömän tyhmä teko monella tapaa. Myöskään peruslippujen hintoihin ei ole, vastustajista riippumatta, luvassa merkittäviä korotuksia viime syksyn lohkovaiheeseen verrattuna. Meille lipputuloja paljon tärkeämpää on saada samanlainen tuki kuin vaikka upeassa Maribor-pelissä, ja niinpä kausikorttilaisten etuosto-oikeus pysyy myös lohkovaiheessa. Seuran yksiselitteinen linjaus on preferoida mahdollisimman suuri yleisömäärä Bolt Arenalla lipputulojen suuruuden sijaan, toimitusjohtaja Riihilahti lisää.

HJK isännöi Silkeborgia tänään, torstaina, Eurooppa-liigan playoff-kierroksen avausosassa. Otteluparin toinen osa pelataan ensi viikon torstaina Tanskassa.