HJK kohtaa Eurooppa-liigan karsintojen playoff-kierroksella tanskalaisen Silkeborgin. Otteluparin ensimmäinen osaottelu pelataan tänään, torstaina, Helsingissä kello 19. Otteluparin voittaja etenee Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen ja häviäjä jatkaa pelejä Konferenssiliigan lohkovaiheessa.

Tanskalainen Silkeborg sijoittui viime kaudella Tanskan Superliigassa komeasti kolmanneksi sarjanousijana. Kolmas sija Superliigassa vei Silkeborgin suoraan Eurooppa-liigan karsintojen playoff-kierrokselle.

Näin ollen ottelupari HJK:ta vastaan on Silkeborgille kesän ensimmäinen karsintaottelupari Euroopassa. Jo varmistunut lohkovaihepaikka (Eurooppa-liigassa tai Konferenssiliigassa) on Silkeborgille seurahistorian ensimmäinen.

 

Kausi Tanskassa on vasta käynnistynyt. Viiden ottelukierroksen jälkeen Silkeborg on sarjassa toisena tasapisteissä Aarhusin kanssa. Superliigan kärjessä on Oliver Antmanin ja Leo Wallan edustama Nordjsjælland.

Silkeborg kuuluu erinomaisista tuloksistaan huolimatta Tanskan Superliigan pienempiin seuroihin, mitä tulee budjettiin ja pelaajien markkina-arvoihin. Silkeborgin pelaajien yhteenlaskettu markkina-arvo Transfermarktin mukaan on 11,45 miljoonaa euroa, mikä on vasta Superliigan kahdeksanneksi suurin.

Joukkueen yksi suurimpia tähtiä on 31-vuotias hyökkääjä Nicklas Helenius, joka voitti viime kaudella Tanskan Superliigan maalikuninkuuden 17 osumallaan. Silkeborign arvokkain pelaaja Transfermarktin mukaan on 22-vuotias oikea laitahyökkääjä Sebastian Jørgensen, jonka markkina-arvo on kaksi miljoonaa euroa.

Vertailun vuoksi HJK:n arvokkain pelaaja Transfermarktin mukaan on Malmöstä lainalla oleva Malik Abubakari, jonka markkina-arvon on miljoona euroa.

Kuntopuntari

Viisi edellistä ottelua: HJK (V, T, V, V, H)

11.8. HJK – Maribor 1-0 (Eurooppa-liigan karsinta)
7.8. AC Oulu – HJK 1-1 (Veikkausliiga)
4.8. Maribor – HJK 0-2 (Eurooppa-liigan karsinta)
30.7. HJK – IFK Mariehamn 1-0 (Veikkausliiga)
26.7. Plzen – HJK 5-0 (Mestarien liigan karsinta)

Viisi edellistä ottelut: Silkeborg (H, V, V, V, T)

14.8. Viborg – Silkeborg 2-0 (Tanskan Superliiga)
8.8. Silkeborg – Aalborg 3-1 (Superliiga)
31.7. Silkeborg – Brøndby 2-0 (Superliiga)
22.7. Midtjylland – Silkeborg 1-3 (Superliiga)
17.7. Lyngby – Silkeborg 2-2 (Superliiga)

Kokoonpano ja poissaolijat

HJK:n pelaajatilanne on paranemaan päin. Topparit Joona Toivio ja Paulus Arajuuri ovat palanneet jo täyteen harjoittelukuntoon, mutta avauskokoonpanon paikka olisi molempien kohdalla vielä yllätys. Myös Miska Ylitolvan sairastelu on nyt jäänyt taakse ja nuorukainen on ollut täysillä mukana harjoituksissa.

Joona Toivio on palannut HJK:n harjoitusvahvuuteen. Kuva: Juha Tamminen.

Varmasti Silkeborg-ottelusta sivussa ovat keskikenttäpelaaja Manuel Martic, topparit Valtteri Moren ja Aapo Halme sekä keskushyökkääjä Roope Riski. Muilta osin päävalmentaja Toni Koskelalla on kaikki pelaajat käytettävissään.

Silkeborg matkusti Suomeen 22 pelaajan voimin. Sivussa ovat pitkäaikaispotilaat keskushyökkääjä Alexander Lind, kapteeni Gustav Dahl ja hyökkäävä keskikenttäpelaaja Niclas Holm sekä pohjevammasta kärsivä keskikenttäpelaaja Andreas Oggesen.

Arvio HJK:n avauskokoonpanosta

Malik, Radulovic, Hostikka
Murilo, Lingman, Hetemaj, Browne
Raitala, Tenho, Hoskonen
Hazard

Päävalmentajien kommentit

Toni Koskela kiitteli otteluohjelmaa ennen Silkeborgin kohtaamista. HJK sai viikon levon Maribor-ottelun jälkeen, kun sillä ei ollut viikonloppuna sarjaottelua. Sen myötä HJK sai harjoiteltua pitkästä aikaa kovempaa.

– Torstain jälkeen huilattiin, ja maanantaille saatiin pitkästä aikaa korkean intensiteetin harjoituspäivä. On hyvä saada sellainen tähän väliin, kun viimeiset viisi viikkoa on koko ajan vain valmistauduttu ja palauteltu, Koskela kertoi seuran nettisivuilla.

Koskelan mukaan Silkeborg on laadultaan lähempänä aiemmin vastassa ollutta Plzeniä kuin Mariboria.

– Laadukas vastustaja, jolla on selkeä pelitapa. He syöttelevät paljon ja etenevät maltillisesti linja kerrallaan. He osaavat tunnistaa hyvin luomansa tilat kentällä ja pystyvät vaihtamaan nopeasti rytmiä hyökätessä. Todennäköisesti pallo tulee olemaan enemmän heidän hallussaan, ja meidän täytyy puolustaa keskustaa todella tiiviisti ja tarkasti.

Koskelan mukaan HJK:n parhaat iskun paikat ovat jälleen nopeassa tilanteenvaihtopelaamisessa.

Toni Koskelan mukaan HJK:n saumat ovat nopeissa tilanteenvaihdoissa. Kuva: Juha Tamminen.

– Silkeborgin hyökkäämisen rakenteessa on paljon samoja elementtejä, joita olemme jo aiemmissa peleissä kohdanneet. He tuovat paljon pelaajia keskelle, ja laitapakit nousevat korkealle. Se antaa meille mahdollisuuksia hyökätä vastaan.

– Meidän pitää kehittyä pallollisessa pelaamisessamme ja varmistaa, että tuet pallon ympärillä ovat riittävän nopeita, jotta pallollisella pelaajalla on vaihtoehtoja. Meidän täytyy myös uskaltaa käyttää niitä vaihtoehtoja, jotta pystymme hyökkäämään useammin kontrolloidusti hyviä joukkueita vastaan, Koskela sanoi.

Silkeborgin päävalmentaja Kent Nielsen kertoi ennen ottelua, että HJK:n pelaamista on käyty tarkkaan läpi.

– Olemme tietysti opiskelleet suomalaisten pelaamista tarkkaan. He ovat kurinalainen ja hyvin organisoitu joukkue, todella kokenut ja heitä on vaikea horjuttaa. Heillä on taitavia pelaajia ympäri kenttää, ja he ovat hyviä kääntämään peliä nopeasti. Meidän täytyy onnistua leveällä rintamalla, Nielsen sanoi seuran nettisivuilla.

Jos et näe alla olevaa twiittiä, voit katsoa sen tästä. Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen.

HJK Helsinki

@hjkhelsinki
⚽️💥 MATSIPÄIVÄ! 🔵⚪️

TÄNÄÄN! TÄNÄÄN! Kohti Eurooppaa!

HJK vs Silkeborg klo 19:00
UEFA Europa League – Bolt Arena

🎫 Liput matsiin: liput.hjk.fi
📺 Katso suorana: hjk.fi/live

#HJK #UELfi #Veikkausliiga #OnVainYksiKlubi

Nielsenin mukaan otteluparin avausosaa lähestytään eri tavalla kuin esimerkiksi normaalia sarjaottelua, koska lopullinen ratkaisu nähdään vasta toisessa osaottelussa viikon päästä.

– Olemme melko rohkea joukkue, joka pelaa isolla riskillä, mutta olemme myös hyvin tietoisia siitä, mitä tämän vaiheen ottelut vaativat. Meidän täytyy löytää oikea tasapaino ilman, että teemme liikaa kompromisseja pelaamisemme DNA:n suhteen. Meidän täytyy muistaa olla myös kärsivällisiä, koska jatkopaikka ratkaistaan kahdessa ottelussa. Sen takia meidän täytyy suhtautua peliin hieman eri tavalla kuin esimerkiksi Superliigan otteluun.

– Ei ole syytä paniikkiin, vaikka olisimme esimerkiksi 0-1-tappiolla. Meitä odottaa joka tapauksessa toinen osaottelu, joten meidän täytyy olla tarkkana, milloin otamme riskejä ja milloin emme. Silti on tärkeä muistaa, että meillä on identiteetti, johon nojaamme, Nielsen sanoi.

Televisiointi – mistä näet pelin?

Ottelu on nähtävissä ainoastaan HJK TV:stä. HJK tuottaa otteluun livestream-lähetyksen, joka maksaa 6,99 euroa. Ottelun selostaa Petteri Vennelä, ja lähetys käynnistyy kello 18.50. Pääset livestreamiin käsiksi tästä linkistä (HJK TV).