HELSINKI. HJK etsi koko kesän mitat täyttävää keskikenttäpelaajaa, ja sellainen lopulta löytyi Helsingborgista. Päävalmentaja Toni Koskela ei olisi oikein voinut parempaa hankintaa saada kesän siirtomarkkinoilta kuin erittäin tutun Lucas Lingmanin.

Lingman oli torstaina Mariboria vastaan jälleen kentän kuningas, kun HJK kaatoi Mariborin yhteismaalein 3-1 ja varmisti vähintään Konferenssiliigan lohkovaihepaikan. Lingman tarjoili upealla syötöllään Santeri Hostikan voittomaalin.

– Ihan rehellisesti luulin, että se syöttö on ihan liian kova. Santtu (Hostikka) juoksi vähän niin kuin takaperin ja minulla oli sellainen fiilis, että se olisi ollut liian kova. Santtu otti kyllä tosi hyvän ekan tatsin ja loistava viimeistely. Tosi tärkeä maali, ehkä siinä vähän selkäranka katkesi heillä, Lingman kommentoi SuomiFutis-sivustolle pelin jälkeen.

Lingman on ehtinyt pelata HJK:n paidassa vasta kolmessa ottelussa, mutta tuntuu kuin hän ei olisi HJK:sta koskaan lähtenytkään. Paluu Klubiin oli Lingmanille tärkeää. Helsingborgissa oli vaikeaa, vaikka vastuuta tulikin mukavasti.

Loppuvuoden lainasopimus toi täysin erilaisen loppukauden HJK:n kasvatille. Nyt Lingman pelaa Euroopassa ja Veikkausliigan mestaruudesta, kun Helsingborgissa olisi ollut tarjolla raastava taistelu sarjapaikasta.

– Vähän oli hakusessa oma peli ja tuli sellainen fiilis, että haluan löytää sen takaisin. Päädyimme tähän ratkaisuun. Uskon, että löydän taas sen parhaimman itseni.

Kentällä ainakin on näyttänyt siltä, että Lingman on heti noussut huipputasolleen HJK:ssa. 24-vuotiaan keskikenttäpelaajan syöttötaito ja rauhallisuus on tuonut HJK:n pelaamiseen lyhyessä ajassa todella paljon. Koskelan mukaan Lingman oli win-win-hankinta.

– Vähän poikkeuksellinen tilanne, että harvoin löytyy sellainen keskikenttäpelaaja, joka on siinä kondiksessa, että pystyy pelaamaan heti. Lisäksi aika harvoin saadaan sellainen pelaaja, joka tavallaan kuitenkin tulee kotiin.

Koskela tuntee Lingmanin kuin omat taskunsa. Ehkä jopa paremmin.

– Olemme tehneet Luken kanssa yhteistyötä… en edes muista kuinka kauan. Olen tuntenut hänet 13-vuotiaasta asti ja hän on pelannut minun joukkueessani, niin se on varmaan aika selkeää hänellekin, mitä häneltä odotetaan. Me tarvitsimme syöttötaitoa ja kykyä organisoida peliä. Sitä Jairin kykyä kuljettaa pallon kanssa nopeasti me emme saanet, mutta saimme kaksi ominaisuutta kolmesta. Uskoisin, että tämä on meille kaikille win-win-tilanne, Koskela sanoi.

Lingman itsekin fiilisteli sitä, että HJK:ssa on tarjolla jälleen europelejä lohkovaiheessa ja taistelu mestaruudesta. Lingmanin laina on voimassa aina vuoden loppuun saakka, joten hän on käytettävissä myös lohkovaiheen peleissä.

– Ihan hyvään aikaan tulin. Ei ihan joka vuosi… no viime vuonna pelattiin viimeksi. Kiva päästä tänäkin vuonna pelaamaan niitä (lohkovaiheen europelejä). Ei se nyt ihan normaalia ole suomifutiksessa, varsinkaan kahta kertaa putkeen. Hieno juttu. Vielä on kaksi europeliä ja katsotaan sitten kumpaan päädytään, Lingman sanoi.

[readmore from=hjk]

Seurasiirrot ovat aina pelaajille haastavia. Sopeutuminen uuteen joukkueeseen ja pelitapaan vaatii usein aikaa. Lingmanin ja HJK:n kohdalla sellaista ei tarvita. Lingman on kuin tehty HJK:hon ja toisin päin.

– Helppo tulla, kun tuntee koutsit, pelaajat ja sen idean, mitä haetaan. Vaikka tähän on tullut monia uusia pelaajia, tuntuu tosi luontevalta pelata.

Jos Helsingborgissa Lingman ei ollut ehkä oma itsensä kentällä, HJK:ssa hän ehdottomasti sitä on. Se lupaa HJK:lle hyvää loppukauden kannalta.

– Pyrin tuomaan sellaista rauhallisuutta peliin. Pidän omaa pallollista peliäni niin hyvänä, että uskon tuovani tähän jengiin jotain, mikä auttaa, Lingman sanoi ytimekkäästi.

Se pitää kolmen ottelun perusteella täysin paikkansa.

LUE MYÖS: