Huuhkajien Rasmus Schüller tuomitsee katsomoväkivallan Tukholman derbyissä.

Ruotsin Allsvenskanin derbyjen negatiiviset lieveilmiöt nousivat taas elokuun lopussa pintaan, kun tukholmalaisseurojen AIK:n ja Hammarbyn välinen kamppailu riistäytyi käsistä. Ottelun päätösvihellyksen soidessa Friends Arenan Hammarbyn kannattajapäädyssä käynnistyi raju joukkotappelu, jonka aikana ainakin kaksi kannattajaa sai tuolista päähän.

Myös ilotulitteita ammuttiin molemmin puolin katsomoa. LUE LISÄÄ!

AIK:n ja Hammarbyn kilpailijan Djurgårdenin keskikentällä pelaava Schüller painottaa kilpailuasetelman kuuluvan derbyissä asiaan, mutta se ei saa läikkyä yli lieveilmiöinä.

– Se on erittäin valitettavaa, että on väkivaltaa ja lieveilmiöitä. Se on täysin väärin, eikä sellaista halua nähdä katsomossa.

– Jalkapallossa saa olla vastakkainasetteluja. Halutaan aina näyttää, että ollaan toisia parempia. Jalkapallo on kuitenkin ilon asia ja sen pitäisi näkyä myös katsomossa jalkapallojuhlana, eikä olla siellä tappelemassa ja osoittamassa vihaa vastustajaa kohtaan.

– Derbyssä pelaaminen on todella intensiivistä. Sä tunnet sen latauksen katsomossa pelin tärkeydestä ja miten tärkeä on olla häviämättä sitä peliä. Sille isolle kilpailijalle ei voi hävitä.

Schüller, 31, pelaa toista kauttaan Djurgårdenista siirryttyään seuraan tammikuussa 2021 HJK:sta. Klubia edustaessaan keskikenttäpelaaja ehti kokea myös useampia Stadin derbyjä HIFK:ta vastaan.

Ero naapurimaiden paikallistaistoissa on suuri. Tukholmassa on kolme seuraa taistelemassa vuosittain kaupungin herruudesta.

– Stadin derbyissä on sellainen isoveli versus pikkuveli – tunnelma. HJK:n pitäisi lähtökohtaisesti aina voittaa se peli. Ne on ollut aina yleensä tasaisia pelejä, mutta se on Daavid vastaan Goljat -asetelma.

– Ruotsissa on kolme seuraa, jotka kamppailevat tasaväkisesti toistensa kanssa. Se tilanne on joka vuosi auki, että kuka tulee olemaan se Tukholman herra ja kuka tulee olemaan korkeimmalla sarjataulukossa.