Helsingin IFK:n entinen urheilutoimenjohtaja Mika Lönnström on ollut HIFK-johdon hampaissa. Viime viikolla HIFK:n hallituksen uusi puheenjohtaja Jan Walden kommentoi varsin suorasanaisesti Lönnströmin toimintaa. Nyt on Lönnströmin vuoro vastata syytöksiin.

Lönnström työskenteli HIFK:n urheilutoimenjohtajana vuodesta 2018 lähtien. Viime vuoden joulukuussa Lönnströmin työ HIFK:n organisaatiossa muuttui, kun seura sai uuden hallituksen. Lönnström painotti SuomiFutis-sivustolle, että hän oli lähtökohtaisesti varsin iloinen siitä, että seura sai uuden hallituksen ja tulevaisuus vaikutti taas valoisammalta.

– Fakta on se, että työympäristö HIFK:ssa muuttui, kun uusi hallitus otti seuran haltuun ja etenkin kun hän (Walden) tuli vaikuttamaan myös operatiiviseen toimintaan. Kuten olen jo aiemmin sanonut, muuttunut tilanne näkyi muun muassa pelaaja- ja valmentajarekrytoinneissa, Egyptissä uuden seuransa kanssa harjoituskautta viettävä Lönnström kertoi puhelimitse SuomiFutikselle.

Lönnström myöntää nyt, että hänen olisi ehkä pitänyt osata tulkita merkkejä paremmin jo silloin ja jättäytyä pois toiminnasta. Lönnströmin mukaan kyse oli pitkälti hänen ja Waldenin välisestä suhteesta, joka ei toiminut alusta alkaenkaan.

– Jan Waldenin kanssa olen ollut alusta lähtien eri mieltä urheilujohtamisesta. Sanotaan aina, että ihmiset eivät riitele vaan asiat, mutta kyllä tässä on nyt ollut alusta asti kyse vahvasti myös henkilöiden välisistä kemioista ja toimintatapojen erosta sekä täysin erilaisista persoonista, Lönnström kuvaili.

Viime viikolla Walden astui median eteen HIFK:n hallituksen uutena puheenjohtajana. Walden kertoi, että Lönnströmillä olisi ollut täysi luotto talven aikana, mutta suhde alkoi murentua hiljalleen. Yksi syy oli Waldenin mukaan piilokulut, jotka alkoivat hiljalleen selkeytyä hallitukselle.

Lönnström ei ymmärrä, mistä piilokuluista Walden puhuu. Hänen mukaansa seurajohdolla on ollut koko ajan tiukka kontrolli budjetista.

– Joukkueen budjettiin liittyviin asioihin voisi sanoa, että meillä on aina kaikki talouteen liittyvä suunnittelu ja toteutus olleet hallituksen sekä toimitusjohtajan tarkassa kontrollissa. Eli en edes ymmärrä, mihin näillä väitteillä viitataan, koska Walden on itse ollut toimitusjohtajana, varatoimitusjohtajana ja hallituksen jäsenenä tietoinen aivan kaikesta talouteen liittyvästä, eli hän on edelleen paras vastaamaan näihin asioihin.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Jan Walden on HIFK:n hallituksen uusi puheenjohtaja. Kuva: Juho Hirvonen.

Lisäksi Walden kertoi, etteivät HIFK:n ilmoittamat pelaajabudjetit olisi pitäneet viime vuosina aivan paikkaansa.

– Sen tietenkin tiedän, että aiempina vuosina budjettimme oli sarjan pienin tai yksi pienimmästä, mutta käsittääkseni tänä vuonna siihen (suunniteltuun budjettiin) ei päästä, Lönnström sanoi.

Epäluottamusta kasvatti myös HIFK:n entisen päävalmentaja Bernado Tavaresin tapaus. Waldenin mukaan Lönnström ilmoitti hallitukselle muutama päivä ennen sarjakauden alkua, ettei Tavares ollut täysin tehtäviensä tasalla. Lopulta Tavares häipyi vedoten koti-ikävään, mikä lopulta oli Waldenin mukaan tietynlainen onnenpotku.

Lönnströmin mukaan päävalmentajarekrytointi tapahtui eri tavalla kuin aiempina vuosina. Hallituksen kokoukseen haluttiin useita valmentajavaihtoehtoja, joista Tavares valikoitui lopulta päävalmentajaksi. Lönnström kertoi olleensa normaaliin tapaan joukkueen toiminnassa mukana, kun Tavares aloitti työnsä.

– Minä olin mukana ainakin 80-prosenttisesti joukkueen harjoitus- tai ottelutapahtumissa, joten uskon, että tiesin varsin hyvin, mikä on tilanne. Tapoihini on myös kuulunut keskustella aktiivisesti pelaajien kanssa ja tietenkin täytyy olla dialogi muiden seurassa toimivien henkilöiden kanssa sekä yleisesti avoin ilmapiiri, jotta voidaan tukea joukkuetta kehittymään ja löytämään ratkaisuja ongelmatilanteissa.

– Pohdimme talvella ja keväällä valmennustoimintaa ja joukkuetta, kuten edellisinä vuosinakin on tehty. Välillä homma toimii heti tai vähän myöhemmin, ja toisinaan ei niin kuin on ajateltu.

”Palaverit hallituksen jäsenten kanssa otteluiden jälkeen tai tiedustelut vaihtopenkille pääsystä aiheuttivat tilanteen, jossa hänen epävarmuus onnistumisesta varmasti kasvoi.”

Lönnström uskoi, että Tavares koki myös paineita seurajohdon suunnalta.

– Tavaresin puolustukseksi voi sanoa, että hänelle tuli paineita varmasti monesta suunnasta, kuten esimerkiksi siviilielämä, uusi maa sekä seuran toimintakulttuuri. Näin jälkeenpäin ajateltuna tilannetta ei auttanut, kun hallituksen jäsenet halusivat olla myös vahvasti mukana, mikä olisi ehkä toisenlaisessa yhtälössä ja ympäristössä voinut toimiakin.

– Palaverit hallituksen jäsenten kanssa otteluiden jälkeen tai tiedustelut vaihtopenkille pääsystä aiheuttivat tilanteen, jossa hänen epävarmuus onnistumisesta varmasti kasvoi ja hän itse jopa kysyi pelaajilta, miten he kokivat hänen toimintansa, Lönnström kertoi.

Sen jälkeen alkoikin soppa, jota saatetaan ratkoa vielä käräjillä saakka. Seuralla oli paine etsiä uutta päävalmentajaa. Lopulta kalkkiviivoille selvisivät kaksi vaihtoehtoa, Fabrizio Piccareta sekä HIFK:n nykyinen päävalmentaja Mixu Paatelainen.

Mediassa on tuotu esiin, että Piccareta olisi vaatimassa HIFK:lta korvauksia, koska hänen mukaansa seura oli jo tehnyt hänen kanssaan sopimuksen. Lopulta Piccaretalle pahoiteltiin, että valinta olikin kohdistunut Paatelaiseen.

Mixu Paatelainen valikoitui lopulta HIFK:n päävalmentajaksi. Kuva: Juho Hirvonen.

Walden syytti viime torstain lehdistötilaisuudessa sotkusta suorasanaisesti Lönnströmiä, joka oli vastuussa valmentajan rekrytoinnista. Walden myös ohjasi Piccaretaa hakemaan korvauksia Lönnströmiltä, koska ”hän oli sotkun aiheuttanut”.

– Me emme IFK:n hallituksessa osaa sanoa ollenkaan, mitä Piccaretan kanssa on puhuttu tai sovittu. Tiedämme vain, että jos joku on hänelle luvannut jotain sellaista, mitä ei olla pystytty pitämään, se on henkilö, joka on ylittänyt toimivaltuutensa rajusti, Walden kommentoi.

Lönnström piti Waldenin kommentteja melko absurdeina.

– Piccaretan asiassa voin sanoa, että hänen osaltaan riita-asia on käsittääkseni menossa eteenpäin, joten tätä tullaan todennäköisesti käsittelemään jatkossakin valmentajan ja HIFK:n välillä. Eli minun kommenteillani ei ole paljon merkitystä asiaan.

Lönnströmin mukaan urheilupuoli, johon kuuluivat Lönnströmin lisäksi Olli Orvasto sekä Annika Kulha, toimivat täysin hallitukselta saamien reunaehtojen ja ohjeiden mukaisesti rekrytointiprosessissa, ja myös annettujen ohjeiden ja päätöksen mukaan, kun itse valmentajavalinta hallituksen kokouksessa oli tehty. Kulha työskentelee yhä HIFK:ssa, mutta Orvasto jäi pois seuran toiminnasta elokuussa.

”Enemmän tässä on kyse kahdesta kaverista, joilla on menneet sukset ristiin alusta lähtien.”

– Itse asia on mielestäni hyvin selvä, mutta ei ole minun asiani tietenkään toimia tuomarina, ja en voi tarkemmin avata sisältöä. Waldenin kommenttiin sotkusta tai toimivallan ylittämisestä voi vain todeta, että asiat on hoidettu työntekijöiden toimesta täsmälleen ammatillisesti oikein ja toiminnasta on olemassa kirjalliset dokumentit, Lönnström totesi ja huomautti myös hänen olleensa päävastuussa.

Fabrizio Piccareta on tiettävästi hakemassa korvauksia HIFK:lta. Kuva: Juha Tamminen.

Walden kertoi, ettei Piccaretan sopimuspaperissa koskaan ollut nimenkirjoitusoikeuden omaavan henkilön allekirjoitusta. Seuran hallitus teki nopeita ratkaisuja, joiden jälkeen Mixu Paatelainen valittiin uudeksi päävalmentajaksi.

[readmore from=hifk]

– Käytännössä siinä kävi niin, että hallitus otti meiltä toimivallan pois yhtäkkiä, me emme saaneet heihin enää yhteyttä ja sitten oli uusi päävalmentaja. Kaikkien päävalmentajaehdokkaiden kanssa toimittiin objektiivisesti siihen asti, kunnes meidät siirrettiin syrjään ja rekrytointi siirtyi muutamalle hallituksen jäsenelle, Lönnström avasi.

Lönnströmin mukaan Waldenin kommentit siitä, että Piccaretan tulisi hakea korvauksia Lönnströmiltä, kannattaa jättää omaan arvoonsa.

– Ei siihen ole mitään perusteita. Siinä on kyse vain siitä, että joku on vihainen. En minä osaa sitä ottaa kovin vakavasti. Jos nyt tuollaista heittelet, niin heittele sitten. Se on ihan turhaa. Enemmän tässä on kyse kahdesta kaverista, joilla on menneet sukset ristiin alusta lähtien. Kyllä minä oikeasti ymmärrän sen, että sielläkin päässä on painetta. Ei minulla ole heitä vastaan mitään, Lönnström sanoi.

LUE MYÖS: