Argentiina on uusi miesten maailmanmestari vuosimallia 2022. La Albiceleste voitti MM-kisojen finaalissa Ranskan rangaistuspotkukilpailussa.

Argentiina pääsi ensimmäisellä puoliajalla yllättävänkin usein ainakin puolittaisille maalipaikoille pallonriistojen jälkeen. Ranskalle ei kirjattu ensimmäisen jakson aikana yhtään maalintekoyritystä.

Olivier Giroud pääsi kyllä puskemaan vaarallisesti 20. minuutilla Anton Griezmannin vapaapotkusta, mutta Giroud rikkoi samassa tilanteessa Argentiinan pelaajaa.

Vain hetkeä myöhemmin Argentiinalle vihellettiin toisessa päädyssä rangaistuspotku. Ángel Di María ohitti vasemmalla laidalla Ousmane Dembélén ja eteni rangaistusalueelle, mutta Dembélé kaatoi hänet takaapäin. Vetovastuun otti tuttuun tapaan Lionel Messi, joka sijoitti pallon oikeaan alakulmaan. 1-0.

Avausjaksoa oli jäljellä kymmenisen minuuttia, kun Argentiina tuplasi johtonsa. La Albiceleste pelasi muutamalla syötöllä puolittaiseen läpiajoon Alexis Mac Allisterin, joka tarjoili spurttinsa päätteksi syötön Di Maríalle, eikä konkaripelaaja erehtynyt. 2-0.

Ranskan päävalmentaja Didier Deschamps reagoi tappioasemaan vielä ennen taukoa tekemällä kaksi vaihtoa. Giroud ja Dembélé tekivät tilaa Marcus Thuramille ja Randal Kolo Muanille.

Artikkeli jatkuu twiitin alla.

Opta Analyst

@OptaAnalyst
Half-time in the 2022 #WorldCupFinal...

🇦🇷 Argentina 2-0 France 🇫🇷

That's a whole lot of zeros for France - the first team on record to not attempt a SINGLE shot at goal in the first half of a World Cup final match.

Toinen jakso alkoi pitkälti samalla tavalla kuin ensimmäinen päättyi. Ranska pyrki suoraviivaisemmin hyökkäyksiin, mutta Argentiina oli yhä vaarallisempi ja onnistui tukkimaan Les Bleusin etenemisväylät.

Ranska kasvatti pelin edetessä painetta Argentiinan rangaistusalueella ja aiheutti vastustajalle sydämentykytyksiä etenkin keskityksillään.

Peliä oli takana 78 minuuttia, kun Ranska sai rangaistuspotkun. Kylian Mbappé tökkäsi pallon Argentiinan linjan taakse, ja sen perään ryntäsivät Nicolás Otamendi ja Kolo Muani. Otamendi näytti jo selvittävän tilanteen kunnialla, mutta Kolo Muani kirmasikin hänestä ohi ja Otamendi kamppasi häneltä jalat alta. Pallon taakse asteli Mbappé, joka upotti kutinsa vasempaan alakulmaan. Argentiinan maalivahti Emiliano Martínez oli hyvin vedossa mukana, muttei kyennyt estämään maalia. 2-1.

Ranska rohkaistui kavennuksestaan siinä määrin, että se nousi vain hetkeä myöhemmin vielä tasoihin. Kingsley Coman riisti pallon Messiltä ja Ranska toimitti pallon Mbappélle, joka käytti pelivälineen Thuramilla ja säntäsi linjan taakse. Thuram nosti pallon takaisin Mbappélle, joka latasi kuulan suoraan ilmasta volleylla sisään. 2-2.

Varsinaisen peliajan lähestyessä loppuaan Thuram meni nurin Argentiinan rangaistusalueella, mutta pilkun sijasta ranskalaishyökkääjä kalasteli tilanteesta vain keltaisen kortin filmaamisesta.

Ratkaisua ei saatu aikaiseksi kahden puoliajan puitteissa, joten vuorossa oli jatko-ottelu.

Jatkoajan ensimmäisen puolikkaan lopussa Messi rakenteli loisteliaan paikan vaihdosta kentälle tulleelle Lautaro Martínezille, mutta hän aikaili hieman liian pitkään pallon kanssa ja Ranskan Dayot Upamecano heittäytyi uhrautuvaisesti Martínezin vedon tielle.

Pelikellossa oli 108 minuuttia, kun Argentiina heilutti verkkoa Ranskan päädyssä. Lloris torjui Martínezin vedon, mutta irtopallossa oli ensimmäisenä Messi, joka hoiti homman lähietäisyydeltä loppuun. Jules Koundé siivosi pelivälineen maalilta pois, mutta pallo oli ehtinyt ylittää maaliviivan 3-2.

Mutta ei siinä vielä kaikki... Peliaikaa oli jäljellä vain viisi minuuttia, kun Ranska sai illan toisen rangaistuspotkunsa. Mbappén veto pysähtyi Gonzalo Montielin käteen, ja erotuomari puhalsi pilliinsä välittömästi. Pilkkua asettui vetämään toistamiseen Mbappé, joka antoi suukon pallolle ennen kuin pyssytti sisään hattutemppumaalinsa. 3-3.

Squawka

@Squawka
KYLIAN MBAPPÉ HAS NOW SCORED MORE WORLD CUP FINAL GOALS THAN ANY OTHER PLAYER.

HAT-TRICK. 🤯

#FIFAWorldCup

Ranska oli ratkaista pelin vielä viimeisellä minuutilla, kun Kolo Muani pääsi yksin läpi, mutta Martínez esitti elintärkeän jalkatorjunnan Argentiinan maalilla.

Trilleri sai mitä dramaattisimman päätöksen, sillä maailmanmestaruus päädyttiin ratkaisemaan rangaistuspotkukilpailulla.

Mbappé ja Messi toimittivat ensimmäisinä vetäjinä pilkkunsa sisään, mutta Martínez torjui kolmantena laukoneen Comanin yrityksen. Argentiinan toinen laukoja Paulo Dybala laittoi pallon verkkoon ja Ranskan kolmas yrittäjä Aurélien Tchouaméni laukoi ohi. Leandro Paredes pyssytti Argentiinan 3-1-johtoon, mutta Kolo Muani toi Ranskan maalin päähän Les Bleusin neljäntenä vetäjänä. Montiel onnistui kuitenkin perään omassa pilkussaan, joten rangaistuspotkukilpailu päättyi Argentiinan hyväksi 4-2.

Maailmanmestaruus on Argentiinalle sen historian kolmas. Edellistä MM-kultaansa se juhli vuonna 1986.

Kaikki MM-kisoista TÄÄLTÄ!

Qatarin MM-kisojen kritiikki

Qatarin MM-kisat ovat yksi MM-historian kiistanalaisimmista lopputurnauksista.

• Qatarin valinta MM-kisaisännäksi tapahtui laajamittaisen korruption myötä.
  • 6 500 siirtotyöläistä on kuollut Qatarissa sen jälkeen, kun kisat on maalle myönnetty.
  • Siirtotyöläisten työoloja on verrattu orjatyöhön.
  • Homoseksuaalisuus on Qatarissa laissa kiellettyä, ja siitä voi saada vankeustuomion.
  • Ylipäätään vähemmistöjen asema Qatarissa on todella huono.
  • Alkoholin juominen ja humalassa oleminen julkisella paikalla ovat laissa kiellettyjä.