Portugalilaistoppari José Fonte sanoo, että Portugali pelaa ”enemmän joukkueena”, kun sen tähtihyökkääjä ja kapteeni Cristiano Ronaldo ei ole kentällä.

Ronaldo, 37, on kaikkien aikojen maalintekijä miesten A-maajoukkuetasolla 118 osumallaan, mutta hänen tähtensä on hiljalleen hiipumassa ja viime kuukaudet ovat olleet viisinkertaiselle Ballon d’Or -voittajalle haastavia niin kentällä kuin sen ulkopuolella.

Manchester Unitedista hiljattain lähtenyt Ronaldo oli Portugalin avauskokoonpanossa jokaisessa miesten MM-kisojen lohkopelissä, mutta päävalmentaja Fernando Santos jätti hänet penkille neljännesvälierään Sveitsiä vastaan ja Portugali voitti 6-1.

Ronaldon korvaajana pelannut Gonçalo Ramos tehtaili Sveitsiä vastaan hattutempun ja yhden maalisyötön, ja hänen odotetaan jatkavan avauskentällisessä. Ronaldon toistaiseksi ainoa maali Qatarin MM-kisoissa syntyi avausottelussa Ghanaa vastaan pilkusta.

Maajoukkueessa Ronaldon kanssa 40 kertaa pelannut Fonte, 38, uskoo, että jo pelkästään Ronaldon läsnäolo kentällä vaikuttaa muihin pelaajiin.

– Portugali on tarpeeksi hyvä pelatakseen tuolla tavalla joka pelissä, mutta meidän on oltava rehellisiä, pelkästään hänen läsnäolonsa kentällä saa maajoukkueen muut pelaajat tiedostamattaan ja automaattisesti pelaamaan hänelle ja antamaan hänelle aina pallon. Koska hän on se, kuka hän on, mitä hän on tehnyt ja mihin hän vielä pystyy, kommentoi Fonte A Bolan mukaan.

– Portugali pelaa enemmän joukkueena, kun hän ei ole kentällä, ja se nähtiin [Sveitsiä vastaan]. He pelasivat sulavasti ilman yhtä selkeää kiintopistettä. Kaikki vaikuttivat peliin, ja se oli kaunista nähdä.

Fonten mukaan Ronaldolla voi kuitenkin yhä olla tärkeä rooli maajoukkueessa pelaajana, joka tulee pelin loppuhetkillä kylvämään kauhua vastustajiin.

– Ronaldon kaltaista legendaa ei voi opettaa. Ronaldo tulee aina olemaan Ronaldo, ja Portugalille on jopa erittäin myönteistä, että hänen kaltaisensa pelaaja tulee penkiltä sisään – se on yksi ongelma lisää vastustajalle.

Fonte ei itse saanut kutsua Qatarin MM-kisoihin, joissa Portugali kohtaa lauantaina puolivälierässä Marokon.

Kaikki MM-kisoista TÄÄLTÄ!

 
Qatarin MM-kisojen kritiikki

Qatarin MM-kisat ovat yksi MM-historian kiistanalaisimmista lopputurnauksista.

  • Qatarin valinta MM-kisaisännäksi tapahtui laajamittaisen korruption myötä.
  • 6 500 siirtotyöläistä on kuollut Qatarissa sen jälkeen, kun kisat on maalle myönnetty.
  • Siirtotyöläisten työoloja on verrattu orjatyöhön.
  • Homoseksuaalisuus on Qatarissa laissa kiellettyä, ja siitä voi saada vankeustuomion.
  • Ylipäätään vähemmistöjen asema Qatarissa on todella huono.
  • Alkoholin juominen ja humalassa oleminen julkisella paikalla ovat laissa kiellettyjä.

Lisätietoa aiheesta löydät täältä.