Huuhkajien EM-karsintaurakka käynnistyy torstaina.

Huuhkajat kohtaa Tanskan loppuunmyydyllä Parkenilla Kööpenhaminassa. Ottelu potkaistaan käyntiin klo 21.45. Kyseessä on lähtökohtaisesti karsintojen vaikein ottelu. Tanska lähtee karsintalohkoon varsin suurena suosikkina.

Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva lähtee maaliskuun EM-karsintaotteluihin odotetulla miehistöllä. Jere Uronen jäi loukkaantumisen vuoksi sivuun. Kanervan alaisuudessa pienelle vastuulle jäänyt Onni Valakari ei sen sijaan mahtunut mukaan joukkueeseen. Katso Kanervan nimeämä joukkue täältä.

Kyseessä on Huuhkajien kalenterivuoden ensimmäinen kilpailullinen ottelu.

Suomi pelasi B-maajoukkueellaan kaksi harjoitusottelua tammikuussa Portugalissa. Portugalin-leiri ei ollut tuloksellisesti järin vaikuttava, sillä Suomi hävisi Ruotsille 0-2 ja Virolle 0-1. Tammikuisesta joukkueesta on mukana kourallinen pelaajia.

Huuhkajat kohtasi Tanskan edellisen kerran kesäkuussa 2021. Tuolloin joukkueet iskivät yhteen EM-lopputurnauksen lohkovaiheen avauskierroksella. Pelipaikka oli tuolloinkin Parken. Huuhkajat voitti ottelun Joel Pohjanpalon puskumaalin myötä 1-0. Kyseessä oli Huuhkajien historian ensimmäinen arvokisaottelu.

Ottelu muistetaan kuitenkin Christian Eriksenin sydänkohtauksesta. Eriksen lyyhistyi avausjaksolla kentän pintaan. Erikseniä elvytettiin kentällä minuuttien ajan ja lopulta tanskalaistähti palasi tajuihinsa. Eriksen oli yli puoli vuotta sivussa pelikentiltä, mutta kuntoutui täysin ja edustaa nykyään englantilaisjätti Manchester Unitedia. Eriksen on sivussa torstaisesta ottelusta loukkaantumisen vuoksi.

Valmentajien kommentit

Kanerva tiedostaa, millainen haaste torstai-iltana on luvassa. Tanska kuuluu Euroopan ehdottomiin kärkimaihin.

– Jos tarjoaisit minulle nyt tasapeliä, niin miksi ei. Mutta jos pelaamme hyvin ja luomme Tanskaa enemmän maalipaikkoja, en olisi tyytyväinen tasapeliin. Se on selvää, että meidän pitää pystyä puolustamaan hyvin ja hyökkäämään tehokkaasti. Tässä on ollut aikaa miettiä eri skenaarioita ja ottelusuunnitelmaa liittyen siihen, mitä Tanska tekee ja mikä on ottelun tilanne, Kanerva totesi lehdistölle.

Joel Pohjanpalo puski Huuhkajien voittomaalin Tanskan verkkoon kesäkuussa 2021, kun maajoukkueet iskivät yhteen EM-lopputurnauksen lohkovaiheen avauskierroksella. Kuva: Getty

Tanskan A-maajoukkueen päävalmentaja Kasper Hjulmand tiedostaa Huuhkajien vahvuudet. Hjulmand odottaa vaikeaa ottelua.

– Suomi on hyvin organisoitu joukkue, joka on pelannut jo pitkään tietyllä tavalla. He tekevät kovasti töitä ja heillä on fantastinen työmoraali. Suomella on puolustava mentaliteetti ja he puolustavat kentän jokaista senttiä. He ovat aina hyvin organisoituja ja elävät vastahyökkäyksistä. Se on aina vaarallista.

– Tiedämme, että tällaisen joukkueen kohtaaminen on yksi vaikeimmista asioista maailmassa. Olemme pelanneet vaikeita otteluita tällaisia joukkueita vastaan ja siksi meidän on otettava tämä haaste todellakin tosissamme.

Arvioidut avauskokoonpanot

Kanerva on luottanut jo pitkään kolmen topparin ja kahden wingbackin muodostamaan puolustukseen, mutta Urosen poissaolo saattaa teoriassa muuttaa luotsin suunnitelmia. Kanerva peluutti neljän puolustuslinjaa syksyllä Nations Leaguen päätöskierroksella Montenegron vieraana ja on hyvin mahdollista, että samainen neljän linja nähdään myös Parkenin nurmella.

Tanskassa on viime aikoina puhuttu paljon maajoukkueen maalivahtitilanteesta. Monet vaativat ykkösvahdin paikkaa Frederik Rønnowille. Rønnow pelaa hienoa kautta Union Berlinin maalilla. Hjulmand kuitenkin vahvisti keskiviikkoisessa lehdistötilaisuudessaan Kasper Schmeichelin pelaavan Huuhkajia vastaan.

Huuhkajat: Hradecky; Alho, Ivanov, L. Väisänen, R. Jensen; Kairinen, Schüller, Kamara; Lod, Forss, Pukki

Tanska: Schmeichel; Bah, Kjær, Christensen, Mæhle; Højbjerg, Jensen, Nørgaard; Braithwaite, Højlund, Damsgaard

Kuntopuntari

Viisi edellistä: Huuhkajat

Suomi-Viro 0-1 (harjoitusottelu)
Suomi-Ruotsi 0-2 (harjoitusottelu)
Montenegro-Suomi 0-2 (Nations League)
Suomi-Romania 1-1 (Nations League)
Bosnia-Suomi 3-2 (Nations League)

Viisi edellistä: Tanska

Australia-Tanska 1-0 (MM-lopputurnaus)
Ranska-Tanska 2-1 (MM-lopputurnaus)
Tanska-Tunisia 0-0 (MM-lopputurnaus)
Tanska-Ranska 2-0 (Nations League)
Kroatia-Tanska 2-1 (Nations League)

Televisiointi

Huuhkajien ja Tanskan välinen EM-karsintaottelu näkyy Yle TV2:lla. Lähetys käynnistyy klo 21.00. Ottelu vihelletään käyntiin 45 minuuttia myöhemmin. Matti Härkönen selostaa kamppailun suomeksi ja Christian Vuojärvi ruotsiksi.

Lähteet: Palloliitto, bt.dk, Tipsbladet

LUE LISÄÄ HUUHKAJISTA