HELSINKI.

HJK:n kausi Veikkausliigassa on ollut varsin kaksijakoinen.

HJK lähti kesäkuun maajoukkuetauolle Veikkausliigan kolmannelta sijalta. Sarjakärki KuPS on kahden pisteen karkumatkalla. Kaksikon väliin mahtuu upean alkukauden pelannut SJK, joka on pisteen päässä kärkipaikasta, vaikka on pelannut kaksi ottelua HJK:ta ja KuPSia vähemmän.

Lisäksi HJK putosi Suomen Cupista heti kättelyssä hävittyään viidennen kierroksen ottelussaan Hongalle rangaistuspotkuilla.

Tulokset ovat olleet kaksijakoisia ja samaa voi sanoa myös joukkueen peliesityksistä, jotka ovat jättäneet usein parantamisen varaa. Alkukaudella loukkaantumisista kärsinyt Miro Tenho kertoi SuomiFutis-sivustolle, että joukkueen ongelmat liittyvät pitkälti maalipaikkojen luomiseen.

– Maalinteon kanssa meillä on ollut paljon ongelmia. Vastustajat ovat myös saaneet johtomaaleja, kun olemme puolustaneet löysästi ja tullut helppoja maaleja. Meillä on ollut mielestäni suhteellisen isoja ongelmia luoda paikkoja matalaa blokkia vastaan. Voin sanoa, että ne ovat ongelmia, mutta ainakin nyt tuli kaksi tärkeää voittoa ennen maajoukkuetaukoa. Ne olivat älyttömän tärkeitä meille, Tenho muistutti viitaten HJK:n FC Lahti- ja KTP-voittoihin.

Miro Tenho oli johdattamassa HJK:ta Veikkausliigan mestaruuteen ja Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen viime kaudella. Kuva: Juha Tamminen

Tenhon, 28, mukaan HJK suunnitteli pelaavansa luottaen aggressiivisen prässiin ja pallonriistoja seuraaviin nopeisiin vastaiskuihin. Sen toteuttaminen on ollut kuitenkin haastavaa, kun vastustajat luottavat matalaan blokkiin.

– Lähettiin alkukaudesta paljon prässäämään ja olemaan todella nopeita vastustajan pallonmenetyksen jälkeen. Veikkausliigassa se toimi, kun joukkueet uskalsivat olla vähän rohkeampia, mutta nyt meillä ei ole välttämättä niitä tiloja niin paljoa. Emme ole kyenneet toteuttamaan niin paljon sitä, mitä lähdimme suunnittelemaan. Pitää sopeutua ja löytää avaimet matalan blokin purkamiseen.

HJK voitti viime kaudella Veikkausliigan mestaruuden ja osallistuu siten Mestarien liigan ensimmäiselle karsintakierrokselle. Ensimmäisen otteluparin vastustaja selviää ensi viikon tiistaina suoritettavassa arvonnassa. HJK voi kohdata muun muassa Ruotsin mestaruuden voittaneen Häckenin tai Puolan mestarin Rakówin.

– En itse edes tiedä muutamaa joukkuetta lukuun ottamatta, keitä sieltä voisi tulla vastaan. Jokainen varmasti niitä mielenkiinnolla odottaa. Arvonnalla on iso merkitys. Jos sieltä tulee iso joukkue vastaan jo aluksi, niin totta kai asetelma olisi erilainen. Tämä on arpapeliä ja kaikkia vastaan on kyettävä pelaamaan, Veikkausliigaan ja nyt maaotteluihin keskittynyt Tenho viittasi muun muassa Häckeniin ja Rakówiin.

HJK pelasi viime syksynä Eurooppa-liigan lohkovaiheessa. Joukkueen kapteenin lohkovaiheurakka jäi lopulta vain 195 minuutin mittaiseksi. Tenho sai AS Roma -vierasottelussa suoran punaisen kortin rikottuaan vastustajaa Lucas Lingmanin harhasyötön jälkeen. Lohkovaiheen kaksi viimeistä ottelua meni sivu suun pohjevamman vuoksi.

Eurooppa-liigan lohkovaiheessa pelaaminen nousee silti hyvin korkealle Tenhon papereissa.

– Se oli upea kokemus. Hienoimpia otteluita, joissa olen itse päässyt pelaamaan. Toki AS Roma -ottelu kaivelee. Mulla tuli sen jälkeen loukkaantuminen. Pohkeeseen tuli repeämä ja olin melkein koko loppukauden sivussa. Ärsytti, että missasin pari hienoa peliä, mutta joka tapauksessa katsomostakin käsin oli upeaa ja pystyttiin varsinkin kotona tosi hyvin haastamaan isoja joukkueita. Ei toki saatu vielä tuloksia, koska heillä on sellainen rutiini, johon emme kykene vastaamaan. Joka tapauksessa parannettiin edellisen kauden europeleistä.

HJK on joutunut jo pitkään pelaamaan hyvin eri tavalla europeleissä kuin Veikkausliigassa. Kotimaan kentillä HJK lähtökohtaisesti ottaa ottelun hallintaansa ja yrittää purkaa vastustajan matalaa blokkia. Euroopassa vastustaja nappaa yleensä pelin- ja pallonhallinnan itselleen. Tenho ei koe sitä sen suuremmaksi ongelmaksi.

– Meille se on ollut vahvuus. Muilla joukkueilla saattaa olla vaikeuksia valmistautua otteluihin meitä vastaan. Esimerkiksi millaisia klippejä he näkevät meistä. Se voi olla vaikeaa muille. Mielestäni olemme olleet siinä hyviä. Olemme pystyneet pelaamaan liigassa tietyllä tavalla ja vähän ehkä muutettu europeleihin. Joskus pakosta tai joskus peli vain johtaa siihen. Vaikka olisimme ajatelleet, että pyritään olemaan samanlainen joukkue kuin Veikkausliigassa, mutta joskus vastustaja on niin kova, että peliä on muutettava.

Tenho pelasi viime kesänä Bosnia-Hertsegovinan vieraana ensimmäisen kilpailullisen ottelunsa Huuhkajien paidassa. Kuva: Juha Tamminen

Tenhon sopimus HJK:n kanssa päättyy kuluvan kauden jälkeen. Jatkosta ei ole puhuttu.

– Ei olla vielä juteltu. Toivottavasti tulee pelattua hyvä kausi. On muitakin mahdollisuuksia. Ei ole ollut puheita, eikä se ole ollut itsellänikään vielä mielessä. Alkukausi meni sen verran kuntouttaessa, että pääseminen pelikuntoon- ja rytmiin on ollut päätavoitteena.

Urallaan kaksi A-maaottelua pelannut Tenho toivoo pääsevänsä kentälle kesäkuun EM-karsintaotteluissa. Huuhkajat kohtaa perjantaina Slovenian käytännössä loppuunmyydyn Olympiastadionin edessä. Maanantaina odottaa San Marino -ottelu, joka saattaa myös myydä loppuun. A-maajoukkueen mukaan pääseminen on Tenholle iso kunnia.

– On se todella iso juttu. Varmasti jokainen jalkapalloilija toivoo olevansa maajoukkueen mukana. Ensimmäiset maajoukkuekutsut ovat olleet europelien lisäksi hienoimpia hetkiä. Totta kai itse toivoo, että pääsisi pelaamaan, mutta jos ei pääse, niin sitten tukee joukkuetta kaikin tavoin. Joka tapauksessa älyttömän upeaa päästä joka kerta mukaan. Tästä ei voi saada tarpeekseen, toppari viittasi Huuhkajiin.

Tenho tiedostaa, millainen joukkue asettuu perjantaina vastaan. Topparit joutuvat toden teolla töihin.

– Slovenia on todella kova joukkue. Ollaan ehditty vähän katsomaan heitä. Heillä on kaksi tosi isoa ja aika liikkuvaa kärkeä ja niiden kanssa saadaan varmasti painaa. He pelaavat aika suoraviivaisesti. Suhteellisen nopeasti voi tulla pitkää palloa. Kakkospallojen merkitys on iso. Odotan tasaista matsia. Slovenia on kyllä kova palloilumaa joka lajissa. Se ei ole iso maa, mutta jokainen heidän pelaajansa pelaa hyvissä joukkueissa. Kova matsi tulossa.

Tuukka Ikkeläjärvi

LUE MYÖS