HELSINKI. Suomi hävisi Tanskalle EM-karsinnoissa maalein 0-1. Huuhkajat oli pitkään kiinni tasapelissä, mutta aivan ottelun lopussa vierasjoukkue iski voitto-osuman.

Päävalmentaja Markku Kanerva lähestyi ottelua puolustusvoittoisella 5-3-2-muodolla. Mielenkiintoinen avaaja oli Glen Kamara Huuhkajien keskikentällä.

Suomi sai huonoja uutisia heti ottelun alkuun, kun vasempana wingbackina avannut Ilmari Niskanen loukkaantui taklaustilanteessa. Hän joutui jättämään pelin kesken, ja tilalle vaihdettiin Jere Uronen.

Loukkaantumisesta huolimatta Kanervan pelisuunnitelma toimi pitkän aikaa. Koko avausjakson ajan Huuhkajat onnistui jäädyttämään pelin, eikä kumpikaan joukkue kyennyt murtautumaan laadukkaille maalipaikoille.

Tanska hallitsi palloa, mutta maaliodottama kirjattiin avausjaksolla vieraiden hyväksi vain 0,15-0,10.

Heti toisen jakson alkuun Suomi joutui ensimmäistä kertaa totisen paikan eteen. Tanskalle vihellettiin vapaapotku erinomaisesta paikasta rangaistusalueen rajalta. Christian Eriksenin laukaus kiersi kohti takakulmaa, mutta Lukas Hradecky venyi torjuntaan.

Ylipäätään toisen puoliskon vanhentuessa peli alkoi aueta molempiin suuntiin. Tanska onnistui luomaan jonkin verran tilanteita väsyneempiä Suomen puolustajia vastaan. Toisaalta Huuhkajien kärjessä avanneet Teemu Pukki ja Benjamin Källman pääsivät moneen otteeseen juoksemaan vastahyökkäyksiin Tanskan päätyä kohti. Kovin usein vastahyökkäykset kaatuivat Pukin heikkoihin ratkaisuihin.

Tunnin pelin jälkeen Suomi teki kerralla kolme vaihtoa: Nikolai Alho, Pukki ja Rasmus Schüller ulos; Pyry Soiri, Joel Pohjanpalo ja Oliver Antman sisään.

Vaihtojenkaan myötä ottelun iso kuva ei muuttunut. Tanska piti palloa ja pyrki murtamaan Suomea linja kerrallaan. Huuhkajat taas pyrki riiston saadessaan vauhdilla Tanskan maalia kohti.

Ottelun loppu pelattiin paljolti Suomen päädyssä. Näytti jo siltä, että Suomen puolustusmuuri pitäisi ja Tanska pakotettaisiin tasapeliin, mutta viitisen minuuttia ennen täyttä aikaa Pierre-Emile Højbjergin kaukolaukaus painui alakulmaan.

Suomi ei saanut enää kunnon kiriä päälle, ja Tanska vei voiton lukemin 1-0. Aiemmin illalla pelatussa H-lohkon ottelussa Kazakstan voitti samoin luvuin Pohjois-Irlannin.

Tulosten myötä Suomi on lohkossa tässä vaiheessa toisena. Kuudesta ottelusta Huuhkajat on saanut kasaan 12 pistettä. Tanskalla on piste enemmän, ja Kazakstan on Suomen kanssa tasapisteissä. Slovenia voi vielä mennä pisteellä Suomen ohi, mikäli se kaataa San Marinon.

Jaakko Perttilä
Twitter: @JaakkoPerttila

EM-karsinnat, H-lohko
#JoukkueOVTHMP
1Slovenia SLO641113-613
2Tanska DNK641112-513
3Suomi FIN640211-412
4Kazakstan KAZ64029-512
5Pohjois-Irlanti NIR61054-83

LUE MYÖS