HELSINKI. Huuhkajat sai kaipaamansa kasvojenpesun, kun Pohjois-Irlanti kaatui EM-karsintojen viimeisessä kotiottelussa komeasti maalein 4-0.

Pelillistä merkitystä ottelulla ei ollut, mutta vaikeamman ajanjakson jälkeen voitto tehnee hyvää sekä joukkueelle että Huuhkajien kannattajille.

Lähes koko ensimmäinen jakso oli Suomelle vaikea. Pohjois-Irlannin tiedettiin hakevan nopeita vastaiskuja, mihin Suomen valmennusjohto oli varautunut pitämällä jatkuvasti tarpeeksi monta pelaajaa pallon alla. Toisaalta Huuhkajat ei kyennyt pelaamaan palloa korkeahkolla puolustuslinjalla pelanneen vierasjoukkueen selustaan, vaan hakkasi päätään keskialueen sumppuun.

Niinä kertoina, kun Huuhkajat hyökkäsi pystysuuntaisilla harppuunahyökkäyksillä, pallo pelattiin pääsääntöisesti salamannopealle Daniel Håkansille. 13 minuutin pelin kohdalla tällainen hyökkäys johti pariin vaaralliseen kulmapotkuun.

Avausjakson lopussa Håkansin nopeus kantoi hedelmää. Huuhkajat onnistui pelaamaan rangaistusalueelle pystyyn laiturille, joka jakoi takaviistoon. Pienen flipperin jälkeen irtopallo pomppi Nikolai Alhon juoksulinjalle. Alho spurttasi kohti palloa ja onnistui hankkimaan rangaistuspotkun. VAR-tarkistuksen jälkeen Joel Pohjanpalo asettui ampumaan ja naulasi pallon alakulmaan.

Heti toisen jakson alkuun Suomi ratkaisi pelin. Håkans teki keskialueella itselleen tilaa, käytti palloa Glen Kamaralla, sai sen sopivalla ajoituksella takaisin vauhtiin ja viimeisteli komeasti tolpan kautta maaliin.

Siinä missä päävalmentaja Markku Kanervan tietynlaisista kokeiluista Håkans onnistui, avaukseen noussut Fredrik Jensen jäi aika lailla pimentoon. Vajaan tunnin kohdalla Kanerva vaihtoi Jensenin Teemu Pukkiin.

70 minuutin pelin jälkeen vaihtoja tuli lisää. Håkans vaihtui Robert Tayloriin ja Rasmus Schüller Robin Lodiin. Pitkään sairastuvalla ollut Lod on maaliskuun jatkokarsintaotteluita silmällä pitäen kiinnostava pelaaja.

Heti vaihtojen jälkeen Huuhkajat kaunisteli lukemat 3-0:aan. Lukas Hradeckyn pitkä avaus, Taylorin kautta pallo Pukille, kauniilla harhautuksella itselle tilaa ja laukaus yläkulmaan. Se oli Pukille vasta karsintojen toinen maali.

Vielä vajaa kymmenen minuuttia ennen täyttä aikaa Kanerva otti vaihtoon Pohjanpalon ja Alhon, ja antoi peliaikaa Lucas Lingmanille sekä Noah Pallakselle.

Muutama minuutti ennen täyttä aikaa Huuhkajat iski vielä yhden. Upea pystysyöttö Suomen puolustuslinjasta tavoitti Pukin, joka malttoi nostaa katseensa ja tarjoilla avopaikan vanhalle tutkaparilleen Lodille.

Ennen karsintojen viimeistä ottelua Suomi on H-lohkossa neljäntenä, neljän pisteen päässä kärkikaksikosta. Viimeisessä pelissään Huuhkajat kohtaa San Marinon maanantaina 20.11. Lohkovaiheen kautta Suomella ei ole mahdollisuuksia EM-kisoihin, mutta Huuhkajat pääsee varmuudella yrittämään kisapaikkaa maaliskuussa Nations Leaguen jatkopelien kautta.