Tietotulvan paheneminen ja vapaa-ajan vähentyminen tuovat haasteita netin tietosanakirjan Wikipedian organisointiin. Wikipedia on viimeisiä saarekkeita luotettavalle, kuluttajien itsensä tuottamalle sisällölle.

Muokkausten määrä pysyy kuitenkin suurin piirtein samana, vaikka avoimesti saatavilla oleva tieto lisääntyy koko ajan.

Tiettyjä sivuja pitää priorisoida ja jättää jotain hoitamatta. Nopeaa päivittämistä edellyttävät jalkapalloartikkelit ovat joutuneet tämän trendin uhrilampaiksi. Niistä suurin osa on laadullisesti hyvin kesyjä, sanoo SuomiFutikseen yhteyttä ottanut Wikipedia-muokkaaja.

– Jos on kyse tähtipelaajasta ja miehestä, niin siellä on ehkä johdannossa oikea joukkue ja tietolaatikossa maalit jotenkuten kohdallaan. Taustoitusta on vähän, jos ollenkaan, SuomiFutikselle kerrotaan.

– Mitä tuntemattomampiin pelaajiin ja seuroihin mennään, sitä enemmän niissä [artikkeleissa] on höttöä. [Pelaajien] johdannossa [on] vanha joukkue, lähteet [on] sitä sun tätä ja sen sellaista. On hurjasti ihan maajoukkuetason pelaajien artikkeleita, joihin kukaan ei ole älynnyt koskea uran loppumisen jälkeenkään.

TIETOISKU

Toisin kuin joskus ajatellaan, Wikipedia ei ole instituutio, johon informaatio maailman tapahtumista vain ilmaantuu. Jopa suomenkielisessä Wikipediassa voi olla tiukempia laatuvaatimuksia asiasisällölle kuin esimerkiksi toisen asteen oppilaitoksessa. Haastateltavan mukaan sivustolla on silti jonkin verran kommunikaatio-ongelmia: käyttäjillä on hankaluuksia ymmärtää ja ottaa vastaan saamaansa kritiikkiä.

Wikipedia yrittää pysyä uusimman tiedon kyydissä kevein eväin. Jalkapalloartikkelien muokkaaminen on muutaman ihmisen varassa.

– Vähänkään aktiiviset [muokkaajat] on koko lailla yhden tai maksimissaan kahden käden sormilla laskettavissa, haastateltava jatkaa.

– Päivittäminen saattaa tässä tapauksessa tarkoittaa osittaista ajantasaistamista, eli esimerkiksi johdantoon ja tietolaatikkoon vaihdetaan [pelaajalle] nykyinen joukkue, ja muussa tekstissä saa sitten lukea, mitä sattuu.

– Vuosien ajan muun muassa Cristiano Ronaldon sivulla oli litania joistain iänikuisista siirtohuhuista ja pari lausetta kokonaisista MM-kisoista, kunnes joku yksi käyttäjä omisti aikaansa ja hiljattain korjasi sen ja [Lionel] Messin ja Neymarin sivut OK-tason tilastohistoriikeiksi.

Haastateltava nostaa syntipukiksi liian laajan seulan. Useimmilla pelaajilla ei ole isossa kuvassa mitään merkitystä Suomessa, kun kriteerit julkaisukynnyksen ylittymiselle on otettu englanninkielisestä Wikipediasta. Sen käyttäjäkunta on moninkertainen.

– Jokainen kunnallispoliitikko on Suomessa merkittävämpi kuin jonkun Chilen vaihtomies Copa Américasta 2011, mutta vähäpätöistä poliitikkoa ei oteta sisään; vaihtomies kylläkin, koska ”näin on aina tehty”.

Lue myös: ”Ei olisi uskonut ennen kautta” – Vuodessa Kakkosesta Berliinin Olympiastadionille, Taneli Hämäläistä ei löydy vielä edes Wikipediasta (10.11.2021)

Toinen juurisyy on, että jalkapalloartikkelit eivät enää palvele tietosanakirjan tarkoitusta. Lukijat saavat paremman yleiskuvan ja kattavammat tilastotiedot Transfermarktista, Flashscoresta ja muista vastaavista palveluista.

Niiden käyttöliittymien esikuva ei ole kirjaesineessä, vaan ne on mukautettu vastaamaan fanien tarpeita.

– Eihän tätä matopurkkia saada suljettua enää. [Wikipediassa] on sellaiset määrät onnetonta repaleista tavaraa. Uskottavuuden voi ehkä palauttaa, jos jonkin sortin botti tai generatiivinen AI (tekoäly) saa automaattisesti tilastoiden perusteella koherentteja sivuja parsittua.

– Tässä jamassa kuin ne nyt on, niin en luottaisi, mitä niissä horistaan. Mietitään vaikka Raphinhaa: hän on tämän hetken kuumin pelaaja, mutta ei hänellekään ole kummoista sivua aikaansaatu.

SuomiFutiksen haastattelema käyttäjä on suomenkielisen Wikipedian kaikkien aikojen aktiivisuustilastoissa kärjen tuntumassa. Lisäksi hänellä on seulojan oikeudet. Seulojat arvioivat artikkeleita ja tarkistavat uudet muutokset.

Juuso Kilpeläinen