Kuopion Palloseura lähtee kuluvaan kauteen maltillisin tavoittein. Joukkue on viilannut pelaajabudjettiaan hieman alaspäin ja se on kuluvalla kaudella seuran ilmoituksen mukaan 450 000 euroa, mikä on kahdeksanneksi eniten liigassa.

KuPS luottaa tulevallakin kaudella hyväksi koettuun peli-ilmeeseen.

– Parhaiten ollaan menestytty, kun ollaan avattu peliä suhteellisen suoraviivaisesti ja edetty selkeästi omasta alakerrasta hyökkäyskolmannekselle. Siellä on pelaajilla vapaat kädet ja tarvitaan kyvykkäitä pelaajia ratkaisemaan, KuPS-luotsi Esa Pekonen kuvaili SuomiFutis-sivustolle joukkueen yleisilmettä tulevalla kaudella.

Pekosen suora tyyli on aiheuttanut eripuraa

Pekosella on takavuosina ollut mediaankin nousseita kahnauksia pelaajistonsa kanssa, mutta Pekosen mukaan erimielisyydet ovat yleensä menneet yhtä nopeasti kuin tulleet.

– Minulla ei ole mitään sitä vastaan, jos pelaaja uskaltaa sanoa mielipiteensä. Joskus on otettu pelaajien kanssa yhteenkin, mutta en usko kenellekään jääneen mitään suurempaa traumaa. On toki tiettyjä pelaajia, joille jos sanoo suoraan, on heidän vaikea sulattaa sitä, Pekonen kertoo.

– On matkan varrella tullut ongelmia, mutta ei ylitsepääsemättömiä. Ollaan jouduttu asioita sitten käymään jälkikäteen läpi. Minun mielestäni on parempi, että asiat sanotaan suoraan. Johtajana minun pitää kuitenkin ottaa huomioon, että persoonat ovat erilaisia. Suoraan sanomiselle ei ole tarkoitus heikentää suoritusta vaan käydä asiat läpi nopeasti, jotta parannetaan suoritusta pidemmällä aikavälillä.

Pekosen ja seuran tavoitteena on sijoittua liigan keskikastiin.

– HJK on materiaaliltaan ja resursseiltaan ykkönen. Näen Interin HJK:n jopa selvänä haastajana. Me itse ollaan sijalla kuusi. Se on meille hyvä suoritus. Viime vuonan oli materiaali, millä olisi pitänyt olla sijoille 3-5. Oltiin seitsemänsiä, mikä ei ollut riittävän hyvä

Cup-virettä ei ole saatu liigaan

KuPS on luonut nimeä viime vuosina hyvänä cup-joukkueena. Joukkue on edennyt kolmesti peräkkäin Suomen Cupin finaaliin häviten kaikki ottelut. Europeleissäkin muutama vuosi sitten joukkue kaatoi ennalta kovemman israelilaisjoukkueen. Liigassa pari viime kautta on mennyt alakanttiin. Aivan selvää selitystä Pekonen ei tälle osaa sanoa.

– On sitä mietitty paljon. Olen itse pelaajan pelannut paljon finaaleja, otteluita mestaruuksista ja eurocuppeja. Sain sellaisen koulutuksen Voutilaisen Keijolta ,että aina keskitytään vain siihen yhteen peliin. On pyritty pelaamaan cup-pelit kuin mitkä vain pelit että ei luoda erityispaineita. Tämän vuoksi ehkä ollaan pärjätty yksittäisissä peleissä. Sama formaatti ei ole tuonut tulosta sitten taas liigassa.

Viimeistä viedään päävalmentajana

Pekosen päävalmentaja sopimus seuran kanssa päättyy kuluvaan kauteen ja mies siirtynee muihin tehtäviin seurassa. Hän on tyytyväinen omaan antiinsa, mitä on seuralle voinut tuoda.

– Minulle alkaa nyt kahdeksas vuosi KuPS:ssa, ensin olin kaksi ja puoli kautta urheilutoimenjohtajana ja nyt alkaa kuudes kausi päävalmentajana. Sitä ennen KuPS oli hissijoukkue ja oli tavoite vakiinnuttaa paikka liigassa.

– Vuoden 2010 hopea-kauden jälkeen ponnahti ilmoille sellainen, että pitäisi jokainen vuosi olla mitalitaistelussa. On kyllä ollut hyviä joukkueitakin, mutta nyt pitäisi palata perussuunnitelmaan – olla noin kuudes joka vuosi. Sopimukseni loppuu tähän kauteen ja jollain muotoa jatkan seuraorganisaatiossa, mitä on (omistaja) Ari Lahden ja KuPS-juniorien kanssa neuvoteltu.

Hyvinä vuosina jopa mitaleilla ja heikkoina vuosinakin säilytettäisiin sarjapaikka. Se olisi Kuopiossa oikea taso siten, että omistajankin panostukset pysyvät järkevällä tasolla.

Junioreista tulossa hyvää pelaajamateriaalia

KuPS:n B-juniorit voittivat viime vuonna Suomen mestaruuden ja sieltä on tulossa joukkueeseen tulevaksi vuodeksi omia kasvatteja.

– Tämä on elinehto Kuopiossa ja varmaan monella muullakin seuralle, että koko ajan nousee omia kasvatteja rinkiin. Meilläkin KuPS:ssa riittää mietittävää strategian suhteen tulevaisuudessa. Nyt näyttää siltä, että tehdään suunnilleen oikeita asioita.

Kai Lintinen
Twitter: @kailintinen

KuPS aloittaa Veikkausliiga-kautensa lauantaina 12. huhtikuuta vieraspelillä HJK:ta vastaan. Katso tästä SuomiFutis-sivuston seuraesittely ja rankkauksemme kuopiolaisten kohdalta