Islantilaiset jalkapallon kannattajat jännittivät perjantai-iltana enää lähinnä sitä, onnistuisiko Suomi jollain ilmeellä tekemään maaliin Kroatiaa vastaan. Islannin A-maajoukkue hoiti oman ruutunsa näytöstyyliin Turkkia vastaan vieraissa.

Islanti voitti Turkin maalein 3-0. Peli oli käytännössä selvä jo 50. minuutilla, kun Kari Arnason teki Islannin 3-0-johtomaalin. Sen jälkeen kannattajien mielenkiinto siirtyi Suomen ja Kroatian väliseen kamppailuun, lue ottelusta lisää tästä.

Ja niinhän siinä sitten kävi, että vaihdosta sisään tullut ensikertalainen, Pyry Soiri, tuikkasi pallon 90. minuutilla Kroatian reppuun ja Suomi taisteli komean 1-1-tasapelin. Maalin myötä Soiri nousi, ei vain Suomen, vaan myös Islannin kansallissankariksi.

Jos oli tasuri suomalaiskannattajille tärkeä, niin sitäkin tärkeämpi se oli islantilaisille. Islanti nousi nimittäin, Kroatian jäätyä tasapeliin, I-lohkon kärkeen. Islanti kohtaa viimeisessä ottelussa Kosovon ja lohkovoitto on nyt heidän omissa käsissään. Katso lohkotilanne täältä.

Soirin osuma oli hieno ja se tuli upealla tavalla ottelun viime hetkillä. Islannissa maalin merkitys nousi niin korkeaksi, että islantilaiset jalkapallofanit perustivat nopeasti Facebookissa Pyry Soiri Fanclub -nimisen julkisen ryhmän, josta oli yön aikana tykännyt jo yli 1300 henkilöä. Suurin osa jäsenistä on islantilaisia, mutta mukaan mahtuu myös suomalaisia jalkapallokannattajia.

Ryhmässä useat islantilaiset ovat osoittaneet rakkautensa seuratasolla Valko-Venäjällä Soligorskissa pelaavaa Soiria kohtaan ja ylistäneet hänen mahtavaa osumaa.

– Pyry en koskaan muista sinun nimeä, mutta muistan aina sinun maalisi, Porgeir Johannesson kirjoittaa.

– Me rakastamme sinua Pyry. Sinun on tultava Islantiin viralliselle vierailulle, Haukur Hardarson vaati.

Voit katsoa fanisivun tästä linkistä. Lue Soirin kommentit perjantain ottelusta täältä.