Perinteikkään bundesliigaseuran Hamburger SV:n – ainoan seuran, joka on pelannut Bundesliigan kaikilla kausilla – junioriakatemiasta löytyy kaksi nuorta suomalaispelaajaa. Läpimurtoa jalkapallomaailman huipulle tavoittelevat Hampurin kautta 16-vuotias Anssi Suhonen sekä 17-vuotias Tobias Fagerström.

Hampurin paikallislehti Hamburger Morgenpost haastatteli joulun alla nuoria suomalaislupauksia. Molemmat uskovat vakaasti voivansa seurata Fagerströmin ikäluokkaa olevan Jann-Fiete Arpin jalanjäljissä kohti HSV:n edustusjoukkuetta ja Bundesliigaa.

Loppiaisena 18 vuotta täyttävä Arp on tehnyt syksyn aikana jo kaksi maalia Bundesliigassa, ja häntä pidetään yhtenä tämän hetken kuumimmista saksalaislupauksista. Arp on luonnollisesti molemmille suomalaisille hyvin tuttu kaveri edustusjoukkueen Volkspark-stadionin vieressä sijaitsevalta HSV-kampukselta.

– Tuonne minäkin haluan päästä. Fiete Arpista on helppo nähdä, kuinka nopeasti kaikki voi käydä, Fagerström sanoo nyökäten Volksparkin suuntaan.

Karjaalta kotoisin oleva Fagerstöm siirtyi HSV:n organisaatioon viime vuoden lokakuussa ja järvenpääläinen Suhonen kolme kuukautta myöhemmin. Suhosen sopimus HSV:n kanssa ulottuu vuoteen 2020 ja Fagerströmin vain ensi kesään.

Fagerström vastaa kysymyksiin sujuvalla saksalla – selvittäen nopean oppimisen sillä, että pojan äidinkieli on ruotsi – ja toimii samalla Suhosen tulkkina. Suhonenkin käy saksantunneilla neljästi viikossa.

Toistaiseksi poikien ura on edistynyt mainiosti. HSV:n alle 17-vuotiaissa pelaava Suhonen valittiin vastikään Suomen vuoden poikamaajoukkuepelaajaksi. Laitalinkkinä pelaava Fagerström puolestaan nousi jo Suomen alle 19-vuotiaiden joukkueen mukaan.

– Täällä kaikki on ensiluokkaista. Huolenpito, harjoituskentät ja kaikki on loistavasti, Fagerström selvittää.

Vaikka Hampurin miljoonakaupunki on valtava metropoli poikien pieniin kotikaupunkeihin verrattuna, sanoo Suhonen sopeutuneensa nopeasti Hampuriin.

– Minulla on ikävä perhettäni ja ystäviäni, mutta on hienoa, kuinka avoimia ihmiset täällä ovat, Suhonen vastaa.

Suurinta eroa Saksan ja Suomen välillä Suhosen ei tarvitse pitkään miettiä:

– Uh, jalkapallo, hän puuskahtaa.

Jalkapallon mahtimaassa Saksassa kaikki on tietysti suurempaa, kun tulee maasta, joka ei ole kertaakaan selviytynyt arvokisoihin. Nuorukaiset uskovat tilanteen kuitenkin muuttuvan.

– Pian Anssi ja minä olemme isoja, joten eiköhän kisapaikka sitten onnistu. Vakavasti puhuen: jos Islanti onnistuu pääsemään arvokisoihin, niin eiköhän se Suomeltakin onnistu?

Tobias Fagerströmin perheessä jalkapallo on pyhä asia. Siitä kertoo yksin jo pojan kolmas etunimi Diego.

– Isäni on hulluna Maradonaan, Fagerström selvitti.