Mestarien liigasta on ensi kaudella tulossa entistä enemmän Euroopan huippusarjojen isoimpien seurojen turnaus. Tämä vaikuttaa myös Eurooppa-liigaan ja samalla myös suomalaisten seurojen eurohaaveisiin.

Mestarien liigaan pääsee ensi kaudella suoraan 26 seuraa Euroopan huippusarjoista. Loput kuusi paikkaa ratkotaan karsintojen kautta ja niin, että neljä paikkaa on luvassa maidensa mestareille ja kaksi muilta sijoilta ponnistaneille.

Ensi kaudella Valioliigasta, La Ligasta, Bundesliigasta ja Serie A:sta pääsee neljä parasta joukkuetta suoraan Mestarien liigan lohkovaiheeseen. Ranskan ja Venäjän pääsarjoista kaksi parasta etenee suoraan lohkovaiheeseen. Portugalin, Ukrainan, Belgian ja Turkin mestarit pääsevät suoraan myös lohkovaiheeseen. Lisäksi kaksi suoraa lohkovaiheen paikkaa menee edellisen kauden Mestarien liigan ja Eurooppa-liigan voittajille. Edustuspaikat menevät sen mukaan, miten maiden sarjat ovat menestyneet ranking-pisteissä.

Veikkausliigan mestari HJK aloittaa Mestarien liigan karsinnat ensimmäiseltä karsintakierrokselta, johon kuuluu 33 joukkuetta sekä esikarsinnan voittaja. Mikäli tie nousee pystyyn ensimmäisellä, toisella tai kolmannella kierroksella, jatkuvat pelit Eurooppa-liigan karsinnoissa. Mikäli Veikkausliigan mestari mielii Mestarien liigan lohkovaiheeseen, täytyy sen selvittää neljä karsintakierrosta. Mikäli putoaminen tulee viimeisellä pudotuspelikierroksella, selviää joukkue silti Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen.

Käytännössä Veikkausliigan mestarilla tie Mestarien liigan lohkovaiheeseen vaikeutuu, sillä muiden Euroopan maiden pääsarjoista tulee enemmän kovia joukkueita karsintavaiheeseen kuin ennen. Toisaalta Veikkausliigan mestarilla voi olla hieman paremmat mahdollisuudet selvitä Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen kuin aiemmin.

Eurooppa-liigan karsinnat jaetaan ensi kesänä mestarien karsintaan ja liigakarsintaan. Toisin sanoen maiden mestareista Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen nousee kahdeksan joukkuetta ja alemmille sijoille sijoittuneista lohkovaiheeseen pääsee 16 joukkuetta. Eurooppa-liigassa on ensi kaudella neljän karsintakierroksen sijasta viisi karsintakierrosta, joten kaikkien muiden suomalaisseurojen tie lohkovaiheeseen hankaloituu, paitsi Veikkausliigan mestarin.

Lisäksi Mestarien liigan otteluiden alkamisajat muuttuvat ensi kaudella. Aiemmin ottelut ovat pelattu tiistaina tai keskiviikkona kello 21.45 alkaen, poikkeuksena Itä-Euroopassa (esimerkiksi Venäjällä) pelattavat ottelut, jotka ovat alkaneet aikaisemmin. Ensi kaudella ottelut alkavat virallisesti kello 22 ja Itä-Euroopassa pelit käynnistyvät kello 19.55. Samat alkamisajat ovat käytössä myös Eurooppa-liigassa.

Voit lukea uudistuksista lisää englanniksi tästä linkistä Uefan sivuilta.