TS: Interillä iso sotku Njazi Kuqin kanssa – jättisumma haluttiin maksaa kosovolaiselle kodinkonefirmalle

© Kuva: Juha Tamminen

Inter Turku ja Njazi Kuqi ovat joutumassa oikeuden eteen lihavan sopimusriidan takia. Entinen Suomen maajoukkuehyökkääjä pelasi viime kaudella Interissä, mutta sai lähtöpassit kesken kauden. Nyt Kuqi penää seuralta 55 000 euron maksamatonta irtisanomiskorvausta. Asiasta kertoo Turun Sanomat (TS:n koko juttu täällä).

- Kyse ei ole siitä onko maksettu vai ei, vaan pitäisikö olla maksettu vai ei. Meidän mielestämme sellaisesta ei yksinkertaisesti ole sovittu, mitä hän väittää että on sovittu, Interin hallintopäällikkö Lauri Kemppainen vastaa Turun Sanomien tiedusteluun.

Tapaukseen liittyy erikoisia yksityiskohtia, jotka saattavat olla kiinnostavia verottajankin kannalta. Nämä seikat paljastuvat haastehakemuksen liitteinä olleista sähköposti- ja tekstiviestikeskusteluista.

Tavallisesti irtisanomiskorvaukset maksetaan palkkana, mutta siitä syntyy merkittäviä sivukuluja. Verottajan ohjeistuksen mukaan työsopimuksen päättämisestä maksettava ”kultainen kädenpuristus” on verotettavaa ansiotuloa, mutta tällä kertaa 55 000 euron summa haluttiin hoitaa laskulla.

Kaiken lisäksi etsinnässä oli kuvio, jolla oltaisiin voitu välttyä arvonlisäverojen maksamiselta. Kuqin silloisen neuvonantajan Keith Richardsonin ja Interin välisistä keskustelutallenteista saa käsityksen, että osapuolet ovat etsineet yhdessä sopivaa tahoa laskun suorittamiseen.

Tällaiseksi vaikuttaa valikoituneen kosovolaisyritys, joka on nimensä perusteella erikoistunut kodinkoneisiin. Turun Sanomat julkaisi laskusta myös valokuvan. 55 000 euron laskun perusteeksi merkittiin ”pelaajatarkkailupalvelut”. Interin käyttämä tilitoimisto ei kuitenkaan suostunut maksamaan laskua, ja niinpä osapuolten välinen riitatilanne oli valmis.

- Kyllä tämä niin outo järjestely on, että herää epäily, onko laskuilla yritetty kiertää tiettyjä taloudellisia velvotteita. Työoikeudellisesti tämä ei vaikuta lailliselta menettelyltä, Turun yliopiston työoikeuden professori Seppo Koskinen kommentoi kuviota.