Kovin kattaus ikinä? – Tältä näyttää Mestarien liiga vuosimallia 2018-2019

© Kuva: Getty Images

Taistelu paikoista ensi kauden Mestarien liigaan tuli isojen liigojen osalta päätökseensä sunnuntaina, kun Internazionale nousi maalin takaa Lazion rinnalle ja ohi, ja nappasi dramaattisesti Italian viimeisen paikan kilpailuun (raportti). Inter palaa näin jalkapalloilun arvostetuimpaan seurajoukkuekilpailuun seitsemän vuoden poissaolon jälkeen.

Mestarien liigaan vuodelle 2018-2019 saadaan todella rautainen joukkuekattaus, sillä tällä kaudella suuret ja keskisuuret pitivät erinomaisesti pintansa omissa kansallisissa sarjoissaan. Lisäksi kilpailuun tehtiin reformi, jonka myötä neljästä suurimmasta liigasta lohkovaiheeseen pääsee suoraan neljä joukkuetta.

Poissa suurista ovat oikeastaan vain Chelsea ja Arsenal, mutta Englannista onkin joidenkin kovien jäätävä aina ulos, sillä sarjassa lasketaan olevan kuusi suurta joukkuetta. Tätä vastoin vaikkapa Saksan Bundesliiga ja Ranskan Ligue 1 ovat pitkälti yhden seuran takataskussa ja Espanjassakin isoja on vain kolme.

Barcelonan, Real Madridin ja Atlético Madridin seuraksi kilpailuun jatkaa Espanjasta kolmen vuoden tauon jälkeen Valencia, joka pelasi vuosituhannen alussa kaksi kertaa Mestarien liigan finaalissakin.

Valencia on taas Mestarien liiga -kamaa. Kuva: Getty Images

Englannista Mestarien liigaan selviytyi Valioliigan voittaneen Manchester Cityn ja tämän kevään finalistin Liverpoolin lisäksi Manchester United ja Tottenham. Koko nelikko nähtiin kilpailussa myös tänä vuonna.

Bundesliigan osalta Bayern Münchenillä on Mestarien liigaan käytännössä kausikortti. Seurakseen tämän kevään semifinalisti saa myös Saksan suurimpiin seuroihin lukeutuvat Borussia Dortmundin ja Schalken, sekä viime kesänä Mestarien liigan karsinnoissa ensi kertaa esiintyneen Hoffenheimin, jonka haave lohkovaihepaikasta tyssäsi Liverpooliin.

Serie A:sta Mestarien liigassa nähdään Interin lisäksi tällä kaudellakin mukana olleet JuventusAS Roma ja Napoli. Ranskaa puolestaan edustavat PSG, AS Monaco ja Lyon.

Kun siirrytään isoista liigoista keskisuurten pariin, on mukana myös näistä enimmäkseen tuttuja Mestarien liigan kävijöitä. Venäjän pääsarja oli tällä kertaa tukevasti moskovalaiskomennossa. Pietarin Zenit saa tyytyä Eurooppa-liigan karsintoihin, kun suoraan lohkovaiheeseen selvisivät Moskovan Lokomotiv ja Roman Eremenkon entinen seura TsSKA. Lisäksi Moskovan Spartak hakee lohkovaihepaikkaa karsintojen kautta.

Lokomotiv Moskova kuuluu seuraavan Mestarien liiga -kauden harvemmin tavattuihin vieraisiin. Kuva: Getty Images

Portugalista suoran lohkovaihepaikan nappasi FC Porto. Benfica aloittaa karsinnoista. Suorat lohkovaihepaikat saivat myös omien liigojensa mestaruudet voittaneet Shakhtar DonetskClub BruggeGalatasaray ja Viktoria Plzen. Tshekin mestari Plzen nähtiin Mestarien liigan lohkovaiheessa viimeksi kaudella 2013-2014.

Karsintojen kautta Mestarien liigaan pääsee tällä kaudella vain kuusi muuta seuraa, eli 32 paikasta on suoraan jaettu jo 26. Mikäli karsintojen ottelupareistaan jatkoon etenisivät aina ne joukkueet, joilla on parhaat UEFA:n ranking-pisteet, täydentyisi lohkovaihe vielä Benficalla, Sveitsin liigassa kakkoseksi jääneellä FC Baselilla, Eurooppa-liigassa välieriin selvinneellä RB Salzburgilla, bulgarialaisella Ludogorets Razgradilla, PSV Eindhovenilla sekä Celticillä.

Näistä Ludogorets ja Celtic aloittavat Veikkausliigan mestarin HJK:n tavoin urakkansa jo ensimmäiseltä varsinaiselta karsintakierrokselta, joten lohkovaiheeseen yltääkseen niiden olisi voitettava peräti neljä otteluparia.

Lohkoarvontojen ykköskoriin sijoitetaan kuuden parhaan liigan mestarit sekä Eurooppa-liigan ja Mestarien liigan voittajat vuosimallia 2017-2018. Ykköskorista löytyvät siten Barcelona, Manchester City, Bayern München, Juventus, PSG, Lokomotiv Moskova ja Atlético Madrid. Viimeisen paikan saa joko Real Madrid tai Liverpool.