Näkökulma: Huippufutiksen valmentajaruletti pyörinyt jo muutaman kierroksen – jokunen eliittipesti vielä auki

© Kuva: Getty Images

Jalkapallon huippusarjojen kaudet 2017-2018 alkavat hiljalleen olla paketissa. Katseet kääntyvät seuraavaksi kohti MM-turnausta sekä tietysti siirtomarkkinoita. Isoja pelaajasiirtoja tullaan näkemään tänäkin kesänä, mutta huomio tulee kohdistumaan erittäin paljon myös maailman jalkapalloeliitin valmentajavalintoihin.

Valmentajaruletti on muutaman kierroksen jo pyörähtänytkin. Bayern München teki hieman yllättävänkin valinnan, kun se nimesi uudeksi valmentajakseen aiempia vuosia matalamman profiilin nimen. Bayernin luotsiksi siirtyy Eintracht Frankfurtin Niko Kovac (lue lisää). Bayernin entinen pelaaja valmentaa Eintrachtia vielä ensi viikonlopun cup-finaalissa, jossa vastassa on juuri Bayern.

Niko Kovac saa Bayernissa isot resurssit käyttöönsä. Kuva: Getty Images

Eintracht Frankfurt etsii edelleen uutta valmentajaa. Kärkiehdokkaina pidetään West Hamista kesken viime kauden kenkää saanutta Kovacin maanmiestä, kroatialaista Slaven Biliciä, mutta myös Huddersfieldin David Wagner on huhuissa mainittu.

Toinen erittäin himoittu pesti oli takuulla Paris Saint-Germainin valmentajan paikka. Unai Emery sai lähteä kahden vuoden jälkeen, kun Mestarien liigassa ei tullut kaivattua menestystä. Uudeksi käskyttäjäksi valittiin 44-vuotias Thomas Tuchel, seurahistorian ensimmäinen saksalaisvalmentaja (uutinen).

Mainzin valmentajana mainetta niittänyt Tuchel piti sapattivuoden kahden Borussia Dortmundin vuoden jälkeen. Saksan Cupin Dortmundissa voittanut Tuchel teki pelillisesti ja tuloksellisesti tyydyttävää jälkeä, mutta kemiat eivät Dortmund-johdon kanssa eri syistä kohdanneet, joten sopimus purettiin vuoden etuajassa.

Pariisissa kysytään toden teolla Tuchelin kykyjä käsitellä supertähtiä. Taktista osaamista mieheltä kyllä löytyy, sillä eihän häntä muuten olisi kosiskeltu välivuotensa aikana lähes kaikkiin vapautuviin pesteihin huippuliigoissa. Tuchel on kuitenkin lähtökohtaisesti niin sanottu ”kakkoskorin valmentaja” – edeltäjänsä Emeryn tapaan – eikä lähtöasetelma PSG:ssä ole helppo, sillä uppoäveriäs seurajohto himoitsee menestystä Mestarien liigassa. Eikä menestykseksi lasketa puolivälieräpaikkaa.

Pokaaleita pitäisi päästä suutelemaan Pariisissakin. Kuva: Getty Images

Huippupestejä aukesi myös MM-karsinnoissa pahiten flopanneiden suurmaiden maajoukkueiden peräsimessä. Hollannin valmentajaksi nimitettiin jo helmikuussa pitkällä, peräti 4,5 vuoden sopimuksella pelaajalegenda Ronald Koeman, joka oli erotettu lokakuussa Evertonin managerin tehtävästä (lue lisää).

Italia puolestaan nimitti uudeksi valmentajakseen 53-vuotiaan Roberto Mancinin (uutinen). Mancinin aika Zenitissä ei johtanut toivotunlaiseen menestykseen, ja siksi hän yrittää nyt palauttaa Italian maajoukkueen maineen ja kunnian. Italia jäi Mancinin edeltäjän Giampiero Venturan johdolla ulos MM-kisoista ensimmäisen kerran 60 vuoteen.

Mancini saa käsiinsä pohjakosketuksen ottaneen maajoukkueen. Kuva: Getty Images

Muutama huhu kaatui myös tiistaina, kun Saksan jalkapalloliitto tiedotti jatkaneensa Joachim Löwin työsopimusta vuoteen 2022 (uutinen).

Näiden seurojen ratkaisuja vielä odotetaan

Varmuudella uuden valmentajan ensi kaudeksi tulee saamaan ainakin Arsenal, joka valmistautuu ensimmäiseen sesonkiinsa 22 Arsène Wengerin vuoden jälkeen. Valinta on koko offseasonin kiinnostavimpia ratkaisuja, eikä Arsenalilla olisi varaa epäonnistua. Mietitäänpä vain, kuinka mönkään Manchester Unitedissa mentiin David Moyesin ja Louis Van Gaalin johdolla Sir Alex Fergusonin jäätyä eläkkeelle.

Arsenaliin on huhuttu valtavaa määrää niin korkean kuin vähän matalammankin profiilin valmentajia. Kohdistuuko valinta johonkin korkean profiilin luotsiin á la Antonio Conte (Chelsea) tai Massimiliano Allegri (Juventus)? Vai ottaako Arsenal samanlaisen riskin kuin se otti Wengerin kanssa 22 vuotta aikaisemmin?

Seuraan on ehdotettu myös omaa pelaajalegendaa Patrick Vieiraa (New York City FC) ja Valioliigan kärkiseuroissa työskennelleitä apuvalmentajia: Pep Guardiolan kakkosmiestä Mikel ArtetaaJosé Mourinhon apulaista Rui Fariaa ja Jürgen Kloppin kakkosta Zeljko Buvacia.

Oudointa on, ettei Arsenalin tulevasta valmentajasta liiku vieläkään mitään ”varmoja tietoja”, vaan edelleen liikutaan huhujen varassa. Vielä oudompaa nimittäin olisi, ellei seuran omistajien tiedossa jo uusi valmentaja olisi – tai vähintäänkin vahva toive tästä. Emirates Stadionin seinät tuntuvat pitävät hyvin, eikä uutisia toimittajien korviin vuoda. Wengerin manttelinperijästä aiotaan kuitenkin tiedottaa ennen MM-kisojen alkua.

Kuka astuu Arsène Wengerin valtaviin saappaisiin? Kuva: Getty Images

Toinen varmuudella vapaana oleva pesti löytyy Borussia Dortmundin valmentajan paikalta, sillä Saksan ”Best of the rest” -kategorian suurseuroihin lukeutuva Dortmund tiedotti jo, ettei Peter Stöger jatka työtään seurassa.

Kärkiehdokkaana tehtävään pidetään 60-vuotiasta Lucian Favrea, joka on valmentanut kaksi edellistä kautta Ranskan liigan Nizzassa. Sveitsiläisellä Favrella on Bundesliigasta valmentajakokemusta jo kuudelta kaudelta, ja hän sopisi seuraan sikälikin hyvin, että Dortmund on haalinut viime aikoina myös tärkeimmät pelaajavahvistuksensa käkikellomaasta. Myös RB Salzburgin valmentaja Marco Rosea on pidetty esillä Dortmund-huhuissa.

La Ligan kärkiseuroissa ei akuuttia tarvetta valmentajanvaihdokselle ole. Serie A:n osalta sen sijaan aprikoidaan, mieliikö Massimilliano Allegri Juventuksesta uusien haasteiden perään ja mitä tekee Napoli? Napolin Maurizio Sarria on ehdotettu myös Lontoon suurseuroihin, ja viime päivien huhut tarjoavat Bayernista syksyllä kenkää saanutta Carlo Ancelottia Napoliin (lue lisää).

Valioliigassa saattaa aueta Wengerin lähdön lisäksi myös toinen huippupesti, sillä vain harvat uskovat Antonio Conten jatkavan Chelseassa. Vielä harvempi Chelsea-fani taitaa sitä haluta.

Tuolileikki jatkuu MM-kisojen jälkeen

On päivänselvää, että ensiluokkaisia työtehtäviä tulee aukeamaan myös heinäkuussa Venäjän MM-turnauksen jälkeen. Jokunen iso ja keskisuuri maa floppaa joka kisoissa omiin odotuksiinsa nähden, ja vaikka esimerkiksi Didier DeschampsinJulen Lopeteguin tai Gareth Southgaten suhteen tunnelmat ovatkin juuri nyt erittäin seesteiset, on kylmä fakta, että Ranskan, Espanjan tai Englannin jalkapalloliittojen egot eivät kestäisi esimerkiksi lohkovaiheeseen jäämistä.

Dominopeli on lähtenyt jo varsin mukavasti käyntiin, mutta jännitettävää riittää kosolti vielä aina Arsenalin valmentajaratkaisusta lähtien. Eikä kaikille riitä tässä tuolileikissä mitenkään omaa istuinta. Löytääkö Valioliigassa erinomaista työtä tehnyt Marco Silva jostain uuden työpaikan? Ja ei kai vain sapattivuoden jälkeen takaisin hommiin mielivä Luis Enrique jää tässä leikissä tyhjin käsin?

Luis Enriqueltä ei luulisi tarjouksia puuttuvan. Kuva: Getty Images


David Hasselhoff tarjoaa 20 ilmaiskierrosta

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Wheelz-kasinolle.
  • Kun ilmainen pelitili on rekisteröity, tilillesi ilmestyy 20 ilmaiskierrosta ilman omaa talletusta!
  • Tallettajat saavat lisäksi 300€ bonuksen + 100 ilmaiskierrosta lisää.