Veikkausliigan asiantuntija sarjan tähdestä: ”Hänelle lyödään kohta hintalappu perseeseen ja myydään”

© Kuva: Juha Tamminen
TÄNÄÄN: Näe NHL pelit livenä!

NHL on taas käynnissä ja jäljellä ovat enää ratkaisupelit! Viaplay näyttää kaikki loppukauden ottelut suorina lähetyksinä! Tilaa nyt ilman sitoutumispakkoa.
NAPPAA TARJOUS

Marko Rajamäki on seurannut Veikkausliigaa tiiviisti tällä kaudella. Perjantaina Veikkausliigassa kohtaavat juuri ne seurat, joiden päävalmentaja Rajamäki on itse ollut, kun TPS isännöi Kuopion Palloseuraa.

– Ne ovat kaksi todella tuttua seuraa. Kuopio oli minulle kuin olisin ulkomaille mennyt. Olin jotain täysin uutta heille. Minut otettiin siellä hyvin vastaan ja sain kokea kolme hienoa vuotta (2014-2016). Mutta tepsiläinen on aina tepsiläinen, Rajamäki kertoo SuomiFutis-sivustolle.

Perjantain kohtaaminen on todella iso kummallekin joukkueelle. Sarjajumbo TPS tarvitsee kipeästi lisäpisteitä, jotta tilanne sarjan hännillä edes vähän helpottuisi. KuPS tarvitsee ottelusta myös kolme pistettä, mikäli se haluaa pystyä mestaruusjahdissa realistisesti mukana.

– Naulan kannassa. Kahta matsia KuPS ei voi hävitä putkeen häntäpään joukkueille, jos se haluaa taistella mestaruudesta. Se ei vaan toteudu missään sarjassa.

KuPS on otteluun lähdettäessä selkeä ennakkosuosikki.

– TPS ei ole tehnyt kotonaan yhtään maalia aikoihin. KuPS:lla on flow päällä, vaikka he viime pelin hävisivätkin. Heidän pelinsä on kaunista, iloista jalkapalloa ja he puolustavat aktiivisesti. Tepsillä mentaalipuoli on sen sijaan menossa toiseen suuntaan. Hyvä fiilis ilman tulosta on teeskentelyä. Tulos luo sen itseluottamuksen kaikkeen tekemiseen, entinen maajoukkuehyökkääjä tietää.

Tulosten ohella valmentajan pitää pystyä kehittämään peliä koko ajan paremmaksi.

– Tässä parhaiten tällä kaudella minusta on onnistunut Honka. Se on ehdottomasti kuumin joukkue siinä mielessä. Se on taktisesti vienyt peliään parhaiten eteenpäin koko kauden ajan.

Kuumia pelaajia

TPS:n puolustus ei tule pääsemään helpolla, sillä vastaansa se saa Veikkausliigan kuukauden pelaajaksi valitun Rasmus Karjalaisen, joka on pyssyttänyt hurjat yhdeksän maalia viimeiseen kuuteen peliin. Vahvojen otteiden myötä Karjalainen sai kutsun myös Huuhkajiin.

– Hän on kuuma pelaaja ja täynnä virtaa. Hän on ollut niin kova, että hänelle lyödään kohta hintalappu perseeseen ja hänet myydään. Hintaa kasvattaa ehdottomasti se, kuinka hän osaa tehdä alotteita pystyjuoksuille ja hänellä on myös todella hyvä jalka. Hän ampuu todella hyvin suoraan juoksusta, Rajamäki kehuu.

Turkulaismiehistössä kuumat pelaajat ovat vähissä. Yhden pelaajan Rajamäki haluaa kuitenkin nostaa esiin.

– Tepsi on ratsastanut Ärtsillä (Mika Ääritalo). Toivon, että se ei käänny missään kohtaa häntä vastaan, että ihmiset alkavat syyttämään häntä, jos maaleja ei enää tulekaan. Hän on se pelaaja, joka on kantanut joukkuetta. Nyt tarvitaan apua muiltakin.

– Jokaisen pitää nostaa nyt profiiliaan. Kaikilta pitää tulla se 10-20 prosenttia lisää, niin Tepsi kyllä pärjää.

Kahdesti TPS:n pronssimitaleille luotsannut Rajamäki tietää ainakin yhden keinon, miten turkulaiset voisivat kehittää peliään.

– Pelillisellä puolella prässi on se, joka pitäisi saada kuntoon. Sen pitäisi tapahtua vähän ylempää. Tepsi on hyvä suunnanmuutoksessa, kun se riisto tapahtuu omalla puolella kenttää. Mutta prässipeli pitää saada alusta alkaen paremmaksi, jotta TPS voi hallita otteluita. Nyt joukkue on onnistunut siinä vasta, kun vastustajat ovat vetäytyneet johtoasemassa.

Viime kaudella yksi mustavalkoisten tärkemmistä pelaajista ollut keskikenttäpelaaja Jani Virtanen on joutunut sivuraiteille.

– Hän ei ole saanut mahdollisuutta. Hän on kuitenkin yksi niistä Veikkausliiga-pelaajista, joka voi voittaa pelin. Hän tekee otteluissa sellaisia yksittäisiä asioita, kuten joku yksi syöttö tai sitten hän vie vastustajan kahville. Seisovissa palloissa hänen jalkansa on edelleen ihan huippuluokkaa.

U19-poikien maajoukkueeseen kuuluvalta Onni Valakarilta odotettiin mahtavan viime kauden jälkeen todellista läpimurtoa myös Veikkausliigassa. Vielä sitä ei ole kuitenkaan nähty.

– Veikkaisin, että Onni olisi varmasti itsekin toivonut enemmän. Se ei tarkoita sitä, että hän olisi pelannut huonosti. Koko joukkueella on mennyt huonosti ja se varmasti näkyy myös Onnin tekemisessä. Ne kulkevat aika käsi kädessä. Kun joukkue pelaa hyvin, myös yksilöt pelaavat tällöin hyvin. Sama toisinpäin. Tästä hyvä esimerkki on KuPS:n Ilmari Niskanen. Hän on lyönyt itsensä hienosti läpi joukkueen menestyksen myötä.

Valakari tulee todennäköisesti olemaan Karjalaisen tavoin sellainen pelaaja, joka aikanaan ostetaan Veikkausliigasta isompiin sarjoihin. Vielä kauppakirjoja Valakarin kohdalla ei kuitenkaan kannata kaivaa esiin.

– Rasmuksella se hintalappu roikkuu jo hyvin housujen ulkopuolella, mutta Onnilla hintalappu on toistaiseksi vielä housujen sisäpuolella.

– Kautta on vielä kuitenkin kaksi kolmasosaa jäljellä, joten kurssin ehtii hyvin kääntämään. Hän on edelleen erittäin lahjakas ja hyvä pelaaja. Kaikki on kohdillaan, Rajamäki kehuu nuorta Valakaria.

Kuopiossa tehdään hyvää työtä

KuPS on tällä hetkellä loistava kasvualusta suomalaisille pelaajille. Rajamäen mielestä kaikki puheet ”muukalaislegioonasta” sun muista saa heittää romukoppaan.

– Mielikuvien kääntäminen kestää Suomessa kauan. Se, että ”KuPS on ulkomaalaisia täynnä oleva ja pelkällä rahalla tehty joukkue” ei pidä yhtään paikkaansa. Sama se, että ”TPS on nuori joukkue”, kaikki voi tarkistaa sen, että asia ei ole niin. Mutta kummastakin on vain sellainen mielikuva, vaikka juttu on oikeasti ihan päälaellaan.

– Kuopiolaislähtöisiä pelaajia tulee nyt huomattavasti enemmän pinnalle kuin turkulaisia. Siellä on vielä isoissa rooleissa toisissa seuroissa muun muassa Aleksi Paananen, Aatu Laatikainen ja Jerry Voutilainen. Se pitää muistaa. Nuorten maajoukkueet ovat täynnä kupsilaisia, entinen maalipyssy toteaa.

Kuopiolaisten nousu nykyiseen asemaan on systemaattisen työn tulos.

– KuPS on hyvin johdettu seura ja se on järjestelmällisesti tuotu tähän pisteeseen. Mikään ei ole tapahtunut käden käänteessä vaan siellä on tehty pitkäjänteisesti hyvää työtä. Siitä heille pitää antaa iso, iso, iso krediitti, Rajamäki kehuu.

Jesse Happonen

TÄNÄÄN: Näe NHL pelit livenä!

NHL on taas käynnissä ja jäljellä ovat enää ratkaisupelit! Viaplay näyttää kaikki loppukauden ottelut suorina lähetyksinä! Tilaa nyt ilman sitoutumispakkoa.
NAPPAA TARJOUS