HJK hävisi torstaina Eurooppa-liigan karsinnoissa avausottelun vieraskentällä Olimpija Ljubljanalle rumasti maalein 0-3. Kotona HJK tarvitsee suorastaan sensaation edetäkseen seuraavalle karsintakierrokselle.

HJK:n päävalmentaja Mika Lehkosuo on aina liipasimella, kun europeleistä ei tulekaan sellaista tulosta, jota on toivottu. Lehkosuo on valmentanut HJK:ta huhtikuusta 2014. Vaikka sekaan mahtuu kaksi kautta ilman mestaruutta, ovat tulokset kohtalaisen hyviä. Vuonna 2014 HJK eteni upeasti Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen, jonka lisäksi kotimaan kentällä tuli mestaruus liigassa sekä cupissa.

Sitten olikin hiljaisempaa, mutta viime kaudella tulikin taas tuplamestaruus, kun HJK juhli Veikkausliigan lisäksi Suomen Cupin mestaruutta. Tällä kaudella cup-mestaruus meni Interille, mutta Veikkausliigan voitto on näillä näkymin tulossa. Pitäisikö Lehkosuon siis jatkaa vai ei?

Kysymystä pitäisi tarkastella tavoitteiden kautta. Lehkosuo sanoi hyvin selkeästi BATE Borisoville koetun tappion jälkeen, että hänelle on tehty esimiestasolta selväksi, mikä on joukkueen ykköstavoite. Se on Veikkausliigan voittaminen, lue juttu. Siltä osin tavoite on tulossa kotiin.

Tavoitteet tai valmentaja vaihtoon

Mutta mutta… Toinen kysymys onkin se, että ovatko HJK:n tavoitteet liian alhaiset? Toki HJK haluaa menestyä Euroopassa, se on luontaista Suomen kartalla ylivoimaisella budjetilla operoivalle seuralle. Mutta mitä menestyminen eurokentillä tarkoittaa? Paria karsintavoittoa vai lohkopaikkaa?

On vaikea kuvitella, että Lehkosuon kommentit BATE-pelin jälkeen olisivat vain lipsahtaneet suusta. Tuntui jopa siltä, että Lehkosuo pyrki viestimään kyseisellä kommentilla jotain.

– Ehkä se isoin tavoite on kuitenkin Veikkausliiga. Näin esimieheni on minulle ja joukkueelle kertonut. Veikkausliiga on ykköstavoite, Lehkosuo sanoi tuolloin.

Voi olla, että olen näkemykseni kanssa yksin, mutta minusta tuntui tuolla hetkellä, että Lehkosuo oli jopa turhautunut siihen, kuinka korkealle Veikkausliiga nousee seuran tavoitteissa. Aivan kuin Lehkosuo olisi halunnut sanoa, että minä tahdon pelata Euroopassa lohkovaiheessa, mutta seura haluaa vain voittaa Veikkausliigan.

Niin tai näin. Lehkosuo on jälleen kerran täyttämässä HJK:n tavoitteet. Voiko silloin päävalmentajalle antaa potkuja? Ei mielestäni. On muistettava myös se, että HJK:lla on toki vielä mahdollisuudet edetä aina Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen. Se vaatii venymistä, mutta mahdollista se silti on.

Näen tällä hetkellä huomattavasti todennäköisempänä sen, että Lehkosuo itse jättäytyisi kauden jälkeen pois HJK:n peräsimestä. Mikäli Lehkosuon ja seuran tavoitteet eivät kohtaa, on vaikea tehdä yhteistyötä. Ja on eri asia puhua menestyksestä eurokentillä kuin asettaa menestys eurokentillä tavoitteeksi.

Kuten BATE-hyökkääjä Jasse Tuominen sanoi HJK-pelin jälkeen, BATE:n tavoite on aina voittaa mestaruus ja edetä lohkovaiheeseen Euroopassa, lue juttu. Resurssit ovat tietysti suuremmat, mutta tavoite on sanottu ääneen ja sen tietää jokainen pelaaja sekä valmentaja seurassa.

HJK:lla on edessään isoja päätöksiä tämän kauden jälkeen: Vaihdetaanko tavoitteita ja tehdään sen mukaisia liikkeitä, vai pidetäänkö samat tavoitteet ja vaihdetaan valmentajaa. Kuulostaisihan se hurjalta, jos Aki Riihilahti sanoisi ääneen: Haluamme pelata ensi kaudella Mestarien liigan tai Eurooppa-liigan lohkovaiheessa.

Onhan niin paljon helpompi sanoa: Haluamme voittaa Veikkausliigan ja menestyä Euroopan kentillä. Siinä on kuitenkin vissi ero.