Näkökulma: Onko Cristiano Ronaldo liian suosittu epäiltäväksi raiskauksesta?

© Kuva: Getty Images
Mestarien Liigan avauksessa Napoli vs Liverpool! Lue ennakko ja lunasta talletusbonus!

– Olette varmasti kaikki lukeneet minua kohtaan esitetyistä, vakavista raiskaussyytöksistä. Olen hyvin pahoillani niistä, enkä voi sanoin kuvailla, kuinka huono olo minulla on. Raiskaus on minun oikeustajuni mukaan yksi pahimmista rikoksista, ja siihen syyllistyneet ansaitsevat ankaran rangaistuksen.

– Minuun sattui kovasti, kun luin neiti Mayorgan tuntemuksista. Muistan hyvin yhdessä viettämämme illan, ja olen aina ollut siinä uskossa, että harrastimme seksiä yhteisymmärryksessä. Toivon, että tapaus tullaan tutkimaan perinpohjin, ja tulen auttamaan viranomaisia kaikin mahdollisin tavoin tutkimusten aikana.

Alleviivataan heti kättelyssä, että ylläoleva lainaus ei ole todellinen. Se on yksi esimerkki sellaisesta vastauksesta, jolla Cristiano Ronaldo olisi ansainnut kunnioitukseni ja ymmärrykseni – riippumatta siitä, olisivatko hänen sanansa todenmukaisia vai eivät.

Omistautunut ammattiurheilija, lähes supermies

Cristiano Ronaldo päätti sen sijaan halveksua laajan artikkelin julkaissutta Der Spiegeliä sekä raiskaussyytöksen esittänyttä Kathryn Mayorgaa (lue uutisemme täältä). Supertähti kieltäytyi ”ruokkimasta mediaspektaakkelia” ja syytti Mayorgaa ”henkilöksi, joka haluaa markkinoida itseään hänen kustannuksellaan.”

Ronaldon odotetun vastauksen jälkeen lämpö vain nousi. Ensin Juventus ampui oman maalin sivuuttamalla vakavat raiskausepäilyt ja todistelemalla Ronaldon kunnollisuutta, koska tämähän on ”suurenmoinen, omistautunut ammatilainen ja suuri mestari” (lue lisää).

Sen jälkeen kantaa otti Portugalin pääministeri Antonio Costa, joka toivoi, että ”mikään ei tahraisi Cristiano Ronaldon imagoa, sillä hän on tuonut Portugalille paljon arvostusta ja kunniaa.” Todisteita on kuulemma vain siitä, että Ronaldo on ”ammattilainen ja täysin poikkeuksellinen pelaaja” (lue uutinen).

Mielenkiintoisimman ja räväkimmän Juventuksen pelaajan jalustalle noston teki tuttuun tapaan tämän oma sisko Katia Aveiro, joka postasi sosiaaliseen mediaan kuvan Cristiano Ronaldosta Teräsmiehenä, ja liitti mukaan hashtagin ”Ronaldo, olemme kanssasi loppuun asti.”

Menestyjäkin voi sortua rikokseen

Taiteilen tätä juttua kirjoittaessani kieli keskellä suuta, sillä minulla ei ole mitään edellytyksiä ottaa kantaa siihen, onko Cristiano Ronaldo syyllistynyt raiskaukseen vai ei. Se on ainakin varmaa, että syyttömänä häntä pitää kohdella niin kauan kunnes toisin todistetaan – se on koko länsimaisen oikeuskäytännön perusta.

Edellä esitellyt vähättelyt  ja Ronaldon ammattimaisuuden ja urheilu-uran korostamiset eivät kuitenkaan omaan korvaani hyvältä kuulosta. Ronaldoa tukevissa viesteissä kun sävy on sellainen, että kunhan hän tuo maalleen kunniaa ja arvostusta, pelaa hyvin ja treenaa ammattimaisesti, on täysin poissuljettu asia, että hän olisi voinut syyllistyä raiskaukseen reilut yhdeksän vuotta sitten. Irvokkaasta, kaikkivoipaa Teräsmiestä esittävästä kuvasta nyt puhumattakaan.

Aivan kuin poliisipäällikkö ei voisi syyllistyä huumausainerikokseen tai valtionpäämies kansanmurhaan. Kunhan asema on tarpeeksi hyvä ja suosio tarpeeksi vankka, on täysin poissuljettua, että henkilöllä voisi olla synkkäkin puoli historiassaan.

Mikäli rikostutkinnan uudelleen aloittanut Las Vegasin poliisi päättää nostaa asiassa syytteen, tullaan nevadalaisessa oikeusistuimessa päättämään Cristiano Ronaldon mahdollisesta syyllistymisestä raiskaukseen. Parempaa tapaa asian ratkaisemiseksi ei yksinkertaisesti ole. Jo nyt näyttää todennäköiseltä, että jossain vaiheessa portugalilaisella on edessään reissu poliisikuulusteluihin, sillä miehen lausunto lienee tutkinnan kannalta ensiarvoisen tärkeä.

Sitä, että Ronaldo suorastaan vankilaan saakka päätyisi, pidän tällä hetkellä kaukaisena ajatuksena. Ainakin (Forbesin mukaan) maailman toiseksi varakkaimman urheilijan lakimiesarmeija tulee tekemään kaikkensa sen eteen, ettei näin kävisi.

Spiegelillä harvinaista arvovaltaa

Siinä ei ole mitään ennenkuulumatonta, että upporikkaita julkisuuden henkilöitä kohtaan esitetään vakavia syytöksiä. Hyvin usein nämä syytökset voivat olla täysin perättömiä, ja niillä tähdätään yksinkertaisesti oman, useimmiten taloudellisen hyödyn tavoitteluun.

Tuorein Ronaldoa kohdannut syytös on kuitenkin eri maata parissakin mielessä. Ensinnäkin jutun takana ei ole mikä tahansa juoruaviisi tai keltainen lehti, vaan Der Spiegel, jota subjektiivisen näkemykseni mukaan pidetään yhtenä maailman arvostetuimmista aikakauslehdistä.

Der Spiegel on ollut kautta historiansa tutkivan journalismin edelläkävijöitä niin Saksassa kuin maailmallakin. Se on paljastanut poliittisia skandaaleja Saksassa, oli yksi WikiLeaksin materiaalin tärkeimmistä julkaisukanavista ja se myös kirjoitti ensimmäisenä Cristiano Ronaldon veropetosepäilyistä.

Julkaisimme torstaina tiivistelmän Cristiano Ronaldon uuden asianajajan, Peter Christiansenin laatimasta puolustuksen puheenvuorosta (lue uutinen). Vastinetta osattiin odottaa, mutta sen laatiminen kesti yllättävänkin pitkään, noin kaksi viikkoa Spiegelin artikkelin julkaisusta.

Christiansen nimittää Spiegelin julkaisemia todisteita raiskauksesta manipuloiduiksi ja joiltain osin ”täysin tekaistuiksi”, ja väittää lehden ostaneen väärennettyjä todisteita hakkerilta. Tämäkin syytös on raskas, sillä Spiegel on vakuuttanut, että se on tarkistuttanut lähteidensä todenperäisyyden hyvin huolellisesti. Lehden palveluksessa työskentelee tiettävästi lähes sata faktojentarkistajaa, ja juttua on työstetty työryhmässä viikkokaupalla.

Spiegelin työryhmään kuuluvan Christoph Winterbachin Ronaldon puolustustaktiikka noudattaa samaa kaavaa kuin taannoisessa veropetosepäilyssä. Tuolloinkin Ronaldon asianajajat nimittivät todisteita ”epäluotettaviksi”, mutta myöhemmin Ronaldo tunnusti verovilppinsä.

Jokseenkin epäilyttävää on ehkä sekin, että Ronaldon edustajat eivät ole vieläkään toimittaneet Spiegelille haastehakemusta. Ensimmäisen kerran he uhkasivat lehteä oikeustoimilla reilut puolitoista vuotta sitten, ja viimeksi pari viikkoa sitten heti jutun julkaisun jälkeen. Ronaldo tai hänen lakimiehensä eivät myöskään halunneet tutustua jutun sisältöön ja sen esittämiin väitteisiin ennen julkaisua, vaikka Spiegel tarjosi siihen tilaisuuden.

Faktat tiskiin

Toinen syy, mikä tekee tapauksesta äärimmäisen mielenkiintoisen, on se, että Ronaldoa raiskauksesta syyttävä nainen ei ole kuka tahansa nainen, jota ei olisi koskaan todistetusti edes nähty pelaajan seurassa. Ronaldo ja Kathryn Mayorga kuvattiinkin yhdessä tapahtumailtana lasvegasilaisessa yökerhossa, ja kuvat kaksikosta levisivät juorulehtiin heti seuraavana päivänä.

Kiistaton fakta on sekin, että Ronaldo ja Mayorga olivat tapahtumayönä sukupuoliyhteydessä. Sen vahvisti viimeistään Ronaldon asianajajan eilinen lausunto.

Mayorgan tarinan anaaliseksistä vahvistaa lääkärinlausunto, sillä hän meni seuraavana päivänä sairaalaan raiskaustutkintaa varten, oikeaoppisesti peseytymättä ensin. Myös hänen poliisille tekemäänsä ilmoitukseen on kirjattu tieto raiskauksesta.

Sekin on kiistaton fakta, että Ronaldo todella maksoi Mayorgalle 375 000 dollaria vuonna 2010 yhdessä tehdystä salassapitosopimuksesta. Tämänkin Christiansen myönsi torstaina.

Kyse on siis kaikessa yksinkertaisuudessaan siitä, oliko seksiin Mayorgan suostumus vai tapahtuiko anaaliyhdyntä vasten tämän tahtoa. Asian ratkaissee mahdollisesti myöhemmin valamiehistö, mutta tilanne on luonnollisesti vaikea – kuten raiskaustapauksissa hyvin usein on. Sana sanaa vastaan lienee haastava lähtöasetelma.

Itseäni tosin askarruttaa se, voiko tapahtuneelle löytyä myös todistajia? Mayorgan kertomuksen mukaan hän oli jo poistumassa ystävänsä kanssa hotellin sviitistä, kunnes Ronaldo veti tämän väkisin takaisin. Kertooko tuo mahdollisesta tahdonvastaisuudesta ja onko jossain olemassa todistaja, joka voi antaa Ronaldon kannalta mahdollisen raskauttavan lausunnon? Tai kuuliko joku muu sviitissä tai sen parvekkeella olleista Mayorgan väitetyt kieltohuudot?

Kuoliaaksi vaiettu aihe

Käsillä on joka tapauksessa valtava taikina, joka tulee luultavasti vielä rajusti paisumaan. Yksi sen erikoisuuksista kuitenkin on, ettei siitä puhuta juurikaan. Kuten Sunday Timesin toimittaja Jonathan Norcroft keskusteluohjelmassa Sunday Supplementissa ihmetteli, koko aihe on lähinnä vaiettu kuoliaaksi. Hänen mielestään sen pitäisi olla etusivun uutinen kaikkialla.

Olen samaa mieltä. Miksi huippu-urheilija on pyhä lehmä, joka on median suojeluksessa raskaiden syytösten edessä? Tietenkään median tehtävä ei ole tuomita, vaan välittää tietoa, mutta tällä hetkellä edes sitä ei ole nähty tärkeäksi.

Onko Ronaldo, jolla on sosiaalisessa mediassa reilusti yli 200 miljoonaa seuraajaa, medialle liian herkkä aihe käsiteltäväksi? Fanien raivon huomaa jo tälläkin piskuisella suomalaisella sivustolla. Kun Ronaldoa – tai sitä pienikokoisempaa moninkertaista Ballon d’Or-voittajaa – sohaisee, on lukijakunnan palaute usein tulikivenkatkuista. Mitä se on sitten maailmalla? Ainakin Mayorga on saanut palautteesta jo siinä määrin tuta, että hän on katsonut parhaaksi häipyä Las Vegasista turvallisempaan piilopaikkaan.

Tietysti myös Spiegel painottaa sitä, että se kertoo tarinan molemmat puolet, ja Cristiano Ronaldokin on syytön, kunnes toisin todistetaan.

Itse näkisin asian niin, että raiskausepäilyn tultua julki, ja niin sukupuoliyhteyden kuin salassapitosopimuksenkin ollessa jo vahvistettua tietoa, on sataprosenttisesti myös Cristiano Ronaldon etu, että tapaus selvitetään juuriaan myöten. Ainakin olettaen, että hän puhuu totta vakuuttaessaan syyttömyyttään.

Cristiano Ronaldo on yhdessä Lionel Messin kanssa tämän vuosikymmenen dominoivin jalkapalloilija, ja yksi kaikkien aikojen suurimmista pelaajista. Nyt häntä kohtaan kohdistuu kuitenkin syytöksiä, joiden rinnalla miljoonien veropetoksetkin ovat pikkujuttu. Tulevat kuukaudet ja mahdollinen oikeuskäsittely tulevat ratkaisemaan sen, muistetaanko Ronaldo konnana vai sankarina. Sillä jos hänet todetaan syyttömäksi, ansaitsee Ronaldo myös sen, että ”tahrittu imago” tullaan myös hinkkaamaan uudestaan kiiltäväksi.

Heikki Kuparinen

» Serie A:n huippujoukkueiden kaikki ottelut Ruudusta!

Mestarien Liigan avauksessa Napoli vs Liverpool! Lue ennakko ja lunasta talletusbonus!
Edellinen artikkeliKeski-Afrikan Tasavallalle yllättävä vahvistus – aiemmin pelejä Ranskan A-maajoukkueessa
Seuraava artikkeliJasse Tuominen lupaa ampua ensimmäisen maalinsa Huuhkajille: ”Toivon mukaan pääsen avaamaan”