Lukas Hradeckyn edustaman Bayer Leverkusenin tavoitteet pian romukopassa – Pasi Rautiainen: ”Pitää olla realisti”

© Kuva: Getty Images
Lepopäivänä voi betsata Valioliigaa! Lunasta riskitön veto tai talletusbonus!

Suomen jalkapallomaajoukkueen eli Huuhkajien maalilla nähtiin viime sunnuntaina eri mies kuin normaalisti, kun Jesse Joronen pelasi ykkösvahti Lukas Hradeckyn sijaan Unkaria vastaan Nations Leaguen lohkovaiheen päätösottelussa.

Ennen pyhän ottelua Suomen lohkovoitto oli jo varmistunut, mutta Budapestin illassa riitti vielä panosta. Voitolla Suomen mahdollisuudet saada maaliskuussa 2020 pelattava pudotuspelien välieräpeli kotiotteluksi olisivat parantuneet.

Suomen päävalmentaja Markku Kanerva teki avauskokoonpanoon muutamia, osin odotettuja muutoksia kolmen päivää aiemmin Ateenassa pelatusta Kreikka-ottelusta. Tanskan liigan suurseurassa FC Kööpenhaminassa debyyttikauttaan pelaava Joronen sai sen myötä tililleen ensimmäisen esiintymisensä Nations Leaguessa.

Maamme jalkapallolegendoihin lukeutuva, Viasatin jalkapalloasiantuntija Pasi Rautiainen ymmärtää Kanervan ratkaisun kokeilla Jorosta maalipuiden välissä. Ennen Unkari-peliä Joronen oli pelannut viisi A-maaottelua, joista yksikään ei ollut karsintapeli.

– Yritän itse asettua Riven (Kanerva) ja valmennusjohdon asemaan. Minäkin ajattelin, että hei, olemme voittaneet lohkon eikä kukaan vie tätä meiltä pois. Mitä jos Lukelle sattuu jotain? Alkusyksystähän hänellä oli se leukavamma. Pakkohan valmentajan on nähdä Jorosen kyvykkyys paineellisessa pelissä, Rautiainen huomauttaa.

Maalivahtia voitiin Rautiaisen mielestä hyvinkin vaihtaa, mutta topparikaksikkoon hän ei olisi itse välttämättä koskenut. Tim Sparvia kapteenina tuurannut alakerran johtohahmo Paulus Arajuuri pelasi sunnuntaina Sauli Väisäsen vierellä keskuspuolustuksessa, vaikka Arajuuri ja Joona Toivio ovat muodostaneet läpi Nations Leaguen huippuvahvan parin.

– Jälkiviisaus on aina jälkiviisautta, mutta jos Toivio ei ollut loukkaantunut, niin olisiko syytä miettiä niin, että uusi maalivahti tulisi sisään ja jätetään ne keskuspuolustajat, jotka ovat pelanneet aika kivasti ilman suuria kömmähdyksiä, Rautiainen pohtii.

Molarivalinnassa Rautiainen korostaa maalivahtivalmentajan mielipiteen tärkeyttä. Hän uskoo, että Antti Niemi ja Kanerva päättivät asiasta yhdessä.

– Jos Antti Niemi sanoisi, että Pasi, nyt ei ole oikea aika (peluuttaa Jorosta), niin uskoisin häntä.

”Jalalla pelaamista pitää kehittää huimasti”

Rautiainen analysoi Jorosen peliä esitykseksi, jossa on paljon petrattavaa. Hän ei kuitenkaan missään nimessä pistä tappiota tämän piikkiin.

– Korostan, etten ole maalivahtivalmentaja enkä yletä itse edes ylärimaan. Ensimmäinen maali oli hienosti pelattu ja (Adam) Szalai teki sen todella hienosti. Toinen maali oli täysin kiinni otettavissa. Se oli suora ja kova laukaus, mutta täysin otettavissa, Rautiainen toteaa.

Hän tarkoittaa Adam Nagyn tekemää maalia 37. minuutilla. Nagyn pommi lähti kovaa rangaistusalueen rajan tuntumasta. Kuti oli puhdas ja nousi puolen metrin korkeuteen. Joronen sai oikeaa kättään laukauksen tielle, mutta ei pystynyt estämään nahkakuulan painumista kimmokkeen kautta ylänurkkaan.

Maali ei ollut ainoa Rautiaisen merkille pistämä asia.

– En ole nähnyt Jorosen pelaavan Tanskassa, mutta jalalla pelaamista pitää kehittää ihan huimasti, koska nykyfutiksessa se antaa sen varmuuden ja säteilee koko joukkueeseen. Se luo luottoa siihen, että veskarille voi pelata. Jalalla pelaaminen ei ollut korkeaa luokkaa.

Myös Viasatin selostaja Ville Kuusinen kiinnitti ottelun aikana usein huomiota Jorosen pelinavaamiseen jalalla. Futisääni kertoi sunnuntain suorassa lähetyksessä ihmetelleensä Simpeleen Urheilijoiden avauspotkujen karkailua jo alkulämmöissä, mutta pehmitti analyysiaan mainitsemalla Jorosen venyneen ennen pelin alkua muutamaan maagiseen koppiin.

Joronen oli itse pelin jälkeen kaikkea muuta kuin täysin tyytyväinen esitykseensä. Sanavalmis vahti oli itsekin sitä mieltä, että toinen maali oli otettavissa oleva, ja pelin avaamisessa on kehitettävää. Joronen tiedostaa kehityskohteet ja on muutenkin kriittisesti suorituksiinsa suhtautuva.

Leverkusenilla edessä ”valtava peli”

Hradecky lienee jatkossakin selvä ykkösmolari maajoukkueessa, mutta se ei ole tarkoittanut Jorosta parempaa kausimenestystä seurajoukkuepuolella. Jorosen FC Kööpenhamina on tasapisteissä Tanskan liigaa johtavan FC Midtjyllandin kanssa, kun taas Hradeckyn Leverkusen on rämpinyt Saksan liigassa. 11 pelistä on kertynyt vain 11 pistettä, ja sijoitus on 13. sarjassa, jossa pelaa 18 joukkuetta.

Leverkusen on päästänyt sarjassa toiseksi eniten maaleja, peräti 24. Hradecky on torjunut 11 pelistä yhdeksässä. Hän oli harjoitus- ja alkukaudella viikkoja sivussa leuasta poistetun kystan takia.

Perjantaina Hradecky ja Leverkusen palaavat maaottelutauon jälkeen taas Bundesliigan otteluiden pariin, kun vastassa on sarjajumbo Stuttgart, joka on kuitenkin vain kolmen pisteen päässä.

– Niillä on valtava peli. Huono ajankohta Leverkusenille, Rautiainen alleviivaa.

Huonolla ajankohdalla hän tarkoittaa sitä, että Stuttgart katkaisi hiljattain neljän pelin tappioputkensa juuri ennen maaottelutaukoa kaatamalla Nürnbergin vieraissa 2-0. Leverkusen sen sijaan joutui viime sarjapelissään nöyrtymään vieraissa RB Leipzigille 0-3.

– Pelissä on mielenkiintoisia pointteja. Stuttgartin urheilujohtaja Michael Reschke oli Leverkusenissa vuosikymmeniä ja tulee nyt taas kerran kotiinsa. Reschke on saanut aika paljon paskaa niskaan. Muun muassa siksi, koska Hannes Wolf heitti pyyhkeen kehään viime kaudella kun Stuttgartilla lähti menemään todella huonosti, Rautiainen taustoittaa.

Wolf sai potkut pestistään tammikuussa. Sen jälkeen joukkuetta luotsasi lokakuuhun asti turkkilainen Tayfun Korkut, sitten vain parin päivän ajan väliaikaisena luotsina Andreas Hinkel, joka korvattiin nykyisellä managerilla Markus Weinzierlilla.

Rautiainen uskoo, että valmentajaruletin jatkuminen oli jo lähellä. Weinzierl olisi saatettu mahdollisesti korvata jo ennen maaottelutaukoa, jos tappioputki ei olisi katkennut. Saksalaisvalmentajan asema on jo kyseenalaistettu huonon alkukauden myötä.

Weinzierlin pesti oli alkanut lokakuussa katastrofaalisesti. Ennen Nürnberg-voittoa alla oli kolme ottelua, joista kaksi oli päättynyt 0-4-murskajaisiin ja yksi 0-3-tappioon.

– Esitys Nürnbergia vastaan oli jo paljon parempi ja stabiilimpi. Stuttgarilta puuttuu kuitenkin mielestäni sellainen nopeus. Kaikki tietävät millainen pelaaja Mario Gómez on: nykyään rankkarialueen mies, jolla alkaa olla ikää. Stuttgartilla on ihan taitavia pelaajia, kuten Nicolás Gonzáles ja muita. He ovat ihan taitavia, mutta pipertäjiä. Sieltä puuttuu nopeus ja tiedämme, millaisia palloja Gomez tarvitsee, Rautiainen selostaa.

Halvat maalit Leverkusenin ongelma

Leverkusenilla sen sijaan olisi rahkeita nopeaan vastaiskupelaamiseen. Rautiainen nostaa esiin nopeista pelaajista Julian Brandtin, Kevin Vollandin ja Leon Baileyn, joka ei ole vielä entisen valmentajan mukaan saavuttanut viime kauden tasoaan.

– Leverkusen pelaa mielestäni tällä hetkellä suuresti alle kykyjensä. Joukkueessa on parhaana päivänä potentiaalia haastaa Bundesliigassa mikä joukkue tahansa, mutta se on jotenkin niin epätasapainossa. He päästävät pirun helppoja maaleja. Ne ovat halpoja taktisesti.

– Koska heillä on nopeutta ja kyvykkyyttä, minusta tuntuu, että heidän täytyisi joskus ihan kylmästi puolustaa paljon tarkemmin ja jopa vähän syvemmältä. Koska kun he pääsevät liikkeelle noilla raketeilla, jälki on kovaa. Heti kun nopeat jätkät saavat juosta selustaan avautuvaan tilaan, niin en tiedä kuka heidät pysäyttäisi Saksassa, Rautiainen ehdottaa.

Hän uskoo Stuttgartin olevan tietoinen siitä, että Mestarien liigan lohkovaihepaikasta unelmoivalla Leverkusenilla alkaa olla painetta pistesaaliin kertymisestä. Kauden tavoitteet on kenties jo pian asetettava täysin uusiksi, jos toivottua tulosta ei ala tulla. Paineita on odotetusti, koska kuten Rautiainenkin asian esittää, Leverkusenin on perjantaina pakko voittaa.

– Pitää olla realisti. Leverkusenilla on tällä hetkellä jalkapalloilullisesti kaikesta huolimatta parempi joukkue kuin Stuttgartilla. Tämä on kotiottelu, mutta ei saa lähteä mukaan hulivilimeininkiin. Kotijoukkueen on voitettava peli. Tämä on ratkaiseva ennen kuin joulun pyhät tulevat, Rautiainen painottaa.

Kun Leverkusen jäi kolme maalia Borussia Dortmundia vähemmän tehneenä viime keväänä pihalle Mestarien liigan lohkovaiheesta ja Stuttgart saman verran Eurooppa-liigan lohkovaihepaikasta, moni tuskin osasi odottaa joukkueiden sukeltavan näin syvästi syksyllä.

Bayer Leverkusen-Stuttgart näkyy perjantaina 23.11. kello 21.20 alkaen suorana lähetyksenä Viasat Jalkapallo -kanavalla ja suoratoistopalvelu Viaplayssa. Ottelun parhaat palat ovat katsottavissa Viafreessä.

Christos Zavros
Twitter: @CZavros
Lepopäivänä voi betsata Valioliigaa! Lunasta riskitön veto tai talletusbonus!
Edellinen artikkeliZlatan Ibrahimović ei saa pitää kuvia itsestään kotona esillä – ”Vaimoni ei anna”
Seuraava artikkeliLukiota käyvältä Huuhkajien kapteenilta sapiskaa kaukolaukojille: ”Silloin suutun kunnolla”