Näkökulma: TPS takaisin nollapisteeseen – KPV tarvitsee pitkäjänteisyyttä

© Kuva: Juha Tamminen

Veikkausliigakausi on saatu nyt lopullisesti päätökseen, kun karsintojen kautta liigaan nousi Kokkolan Pallo-Veikot ja TPS putosi Ykköseen. Toinen nousija on HIFK, joka nappasi suoran nousun voittamalla Ykkösen. Ykköseen sen sijaan putosi suoraan PS Kemi.

Tässä näkökulmassa käydään läpi liigakarsintojen joukkueita tarkemmin.

TPS vaarassa tyhjentyä

TPS on haastavassa tilanteessa tällä hetkellä. Pienellä budjetilla operoinut Palloseura ei pystynyt lopulta pitämään paikkaansa Veikkausliigassa. Seuran toiveissa oli varmasti se, että liigapaikka pystyttäisiin tavalla tai toisella säilyttämään, ja tekemistä olisi lähdetty kasvattamaan ensi kaudella. Nyt TPS:n visiitti liigassa jäi yhden kauden mittaiseksi.

Putoaminen tarkoitti myös sitä, että TPS joutuu rakentamaan uutta tulemista lähes nollista. Päävalmentaja Mika Laurikainen ilmoitti heti KPV-ottelun jälkeen jäävänsä sivuun, lue uutinen. Pelaajisto tulee myös varmasti muuttumaan sarjaporrasta alempana. On mielenkiintoista seurata, mitä esimerkiksi kokeneet pelaajat kapteeni Sami Rähmönen ja hyökkääjä Mika Ääritalo tekevät ensi kaudella. Rähmönen ei ainakaan osannut vielä ottelun jälkeen sanoa mitään tulevasta, lue uutinen.

Tepsin joukkueessa on myös useampi pelaaja, joka todisti tällä kaudella pystyvänsä pelaamaan Veikkausliigassa. Se voi tarkoittaa sitä, että lähtijöitä voi olla enemmänkin. Ainakin ulkomaalaisvahvistukset saattavat lähteä leveämmän leivän perässä muualle. Myös esimerkiksi puolustajat Miro Tenho, Juri Kinnunen ja Rasmus Holma saattavat saada mahdollisuuksia muissa veikkausliigaseuroissa. Keskikentällä vahvan kauden pelannut Niklas Blomqvist voi myös olla yksi lähtijöistä, kuten Riku Sjörooskin.

Tällä hetkellä TPS:n tulevaisuus on harmaan peitossa. Mutta ainakin Laurikainen korosti sitä, että seura olisi onnistunut saamaan talouden tasapainoisempaan kuntoon. Siltä pohjalta seuran on nyt helpompi lähteä rakentamaan uutta nousua kuin vuonna 2014, jolloin putoamisen yhteydessä myös seuran talous oli pahasti kuralla.

KPV tarvitsee malttia

KPV palaa liigaan lähes 30 vuoden tauon jälkeen. Edellisen kerran Kokkolan Pallo-Veikot nähtiin SM-tasolla vuonna 1990. KPV on viimeiset kolme vuotta hakenut vimmatusti nousua Ykkösessä, mutta viimeinen silaus saatiin vasta tällä kaudella.

KPV:n taustalla häärivä Matti Laitinen luo ainakin taloudellisia resursseja seuralle pärjätä Veikkausliigassa. Laitinen on ollut nostamassa KPV:ta Veikkausliigaan, ja vaikka viime vuonna hän uhkailikin jättää seuran, jos nousua ei tule, haluaa hän ehdottomasti jatkaa KPV:n taustalla pääsarjan puolella, kun nousu vihdoin tuli.

Laitinen tuo KPV:lle varmasti varmuutta taloudelliselta kantilta. Lupauksia on ollut myös stadionhankkeen viemisestä eteenpäin tai ainakin nykyisten olosuhteiden parantamisesta. Laitinen lupaili Ylelle, että positiivisia uutisia voisi tulla jo ensi tiistaina olosuhteisiin liittyen.

Nämä kaikki asiat kuulostavat toki hyvältä nousijajoukkueen kannalta. Toivottavasti Kokkolassa osataan kuitenkin rakentaa liigamenestystä pitkäjänteisesti ja maltillisesti. Juniorityöhön olisi pystyttävä satsaamaan, mikäli KPV haluaa viettää liigassa useampiakin vuosia. Lisäksi toiveissa on, että Laitisella riittää pitkäjänteisyyttä. Sillä jos Laitinen jättäisi KPV:n, olisi seuralla luultavasti hyvin samanlainen kohtalo edessään kuin PS Kemillä, joka suuntaa ensi kaudeksi Ykköseen taloudelliset ongelmat riesanaan.

Juho Hirvonen, Turku
Twitter: @jkhirvonen