Byyri: Huuhkajien outolintu Albin Granlund totuttelee Ruotsissa uuteen rooliin

© Kuva: Juha Tamminen

Laitapuolustaja Albin Granlundia voinee hyvällä syyllä kutsua Huuhkajien nykyisen joukkueen ”outolinnuksi”. Jalkapallotoimittaja Erkko Meri julkaisi Suomen maaliskuisten Italia- ja Armenia-pelin alla twiitin, jossa vertailtiin sitä, minkäikäisinä Huuhkajien eri pelaajat olivat tehneet debyyttinsä Suomen edustusasussa. Kun useimpien kohdalla debyytti tapahtui 14-16 -vuotiaina, nähtiin Granlund ensi kerran Suomen paidassa vasta kypsässä 27 vuoden iässä.

Nyt 29-vuotias Granlund on summannut tililleen jo 14 A-maaottelua. Hitaasti kypsynyt oikea laitapuolustaja pelasi täydet 90-minuuttiset Jukka Raitalan poissaollessa myös sekä Italiaa että Armeniaa vastaan, ja hyvin pelasikin. Kehityskäyrä osoittaa yhä ylöspäin, vaikka Granlund onkin saanut totutella seurajoukkueessaan Örebrossa uuteen rooliin.

– Tulevan kauden preseasonilla olen pelannut topparina kolmen linjassa. Sekin sopii mielestäni minulle hyvin. Olen pelannut siinä kolmantena kahden isomman pelaajan rinnalla ja tehtävänäni on ollut enemmänkin peittää linjoja ja pelata hieman erilaista roolia, Granlund kertoo Byyrin haastattelussa (Byyrin koko juttu luettavissa täällä).

– Topparina pitää olla kova ja röyhkeä, ja kyllä minä näen senkin sopivan minulle, vaikka ennemmin pelaisin laidalla. Peliaika on tärkeintä.

Granlund siirtyi Allsvenskaniin kaudeksi 2018. Alkuvuoden loukkaantuminen lykkäsi debyyttiä sarjassa toukokuulle, mutta rooli kasvoi koko ajan kauden loppua kohti. Lopulta tilille tuli debyyttikaudella yhdeksän täyttä 90-minuuttista.

– Alkukausi oli vaikea. Motivaatio oli kuitenkin kova, kun tulee uuteen jengiin ja seuraa kentän laidalta pelejä ja treenejä, Granlund kertasi.

– Pikkuhiljaa pääsin kuntoon ja aloin saada enemmän peliaikaa. Onhan tämä myös kova sarja, ja jengissä on kilpailua. Pitää olla huippukunnossa pelatakseen ysikymppisiä, eikä täällä heittämällä mennä avaukseen.

– Pystyn kyllä antamaan enemmän, kunhan pysyn kunnossa. Pelasin pääasiassa vasempana wingbackina Axel Kjällin (päävalmentaja) 3-5-2-systeemissä, ja se oli selvästi erilainen verrattuna 4-4-2-systeemin laitapakkiin. Hyökkäysvastuuta oli enemmän, ja tehojen suhteen täytyy myös parantaa.

Granlund täyttää syksyllä jo 30 vuotta. Puolentoista vuoden takaisissa sopimusneuvotteluissa tehtiin kompromissi, joka sitoutti Granlundin joksikin aikaa Örebrohon, mutta ei varsinaisesti sulkenut ovea askeleelta kauemmaskaan.

– Örebro halusi tehdä neljän vuoden sopparin, ja minä itse kahden vuoden, joten kompromissina tuli sitten kolmen vuoden diili. Se tuntuu hyvältä. Tämä siirto oli kuitenkin askel eteenpäin uralla.

– Halusin jäädä tänne ja saada paljon aikaan ÖSK:n nykyisessä projektissa. Minulla on jo sen verran ikää, että ei ole mahdotonta, mutta haastavaa lähteä täältä eteenpäin, Granlund toteaa.


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.