Portugali ja Luxemburg ovat tehneet Euroopan jalkapalloliitolle Uefalle valituksen Ukrainasta, jonka hyökkääjällä Júnior Moraesilla ei ole heidän mielestä oikeutta pelata Ukrainan joukkueessa.

Brasiliassa syntynyt Moraes, 31, pelaa hienoa kautta Šah’tar Donetskissa, jolle hän on iskenyt kuluvalla sesongilla 31 ottelussa yhteensä 21 osumaa ja antanut 11 maalisyöttöä.

Moraes sai elämänsä ensimmäisen A-maajoukkuekutsun, kun Ukrainan päävalmentaja Andri Ševtšenko valitsi hänet EM-karsintaryhmäänsä. Hyökkääjä pelasi 14 minuuttia 0-0-tasapelissä Portugalia vastaan ja täydet minuutit 2-1-voitossa Luxemburgia vastaan.

Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan säännöissä sanotaan, että muualla syntyneen pelaajan on asuttava yhtäjaksoisesti viisi vuotta maassa täytettyään 18 vuotta, jotta hän olisi edustuskelpoinen kyseisen maan maajoukkueeseen. Pelaaja voi saada edustusoikeuden muualle kuin synnyinmaansa maajoukkueeseen myös, jos jompikumpi hänen vanhemmistaan tai isovanhemmistaan on syntynyt kyseisessä maassa.

Moraes on tiettävästi asunut pisimmillään Ukrainassa yhtäjaksoisesti neljä vuotta ja seitsemän kuukautta. Tuo jakso oli heinäkuun 2012 ja helmikuun 2017 välillä, kun hän edusti Metalurh Donetskia ja Kiovan Dynamoa. Helmikuussa 2017 hän siirtyi lainalle kiinalaiseen Tianjin Quanjianiin.

Hänen lisäkseen Brasiliassa syntyneistä pelaajista Edmar ja Marlos ovat edustaneet Ukrainan A-maajoukkuetta.