Näkökulma: Sergio Ramosin toiminta tiivistää Real Madridin karmivan sekasorron – 117-vuotias seura ei voi hyvin

© Kuva: Getty Images

Real Madrid putosi dramaattisesti ulos Mestarien liigasta tiistai-iltana, kun Ajax murjoi 4-1-lukemat Santiago Bernabéulla. Samaan aikaan Real Madridin kapteeni Sergio Ramos istui itse aiheutetun pelikiellon takia vip-aitiossa, jossa kuvattiin hänestä kertovaa dokumenttia.

Kolmena edellisenä vuotena Mestarien liigan voittoa juhlinut Los Blancos on tällä hetkellä niin totaalisessa sekasorrossa, että sen selvittämiseen saattaa mennä vielä pitkään. Tämä ei varmasti ollut sitä, miten Real Madrid halusi juhlistaa 117-vuotista taivaltaan. Kyllä, Real Madrid juhlii tänään, keskiviikkona 6.3., syntymäpäiviään.

Ramosista kertovan dokumentin tekijät saivat varmasti parhaan mahdollisen ilmaisen mainoksen teokselleen tiistaina.

Kulunut viikko jää Real Madridin seurahistoriaan yhtenä synkimmistä. Barcelona pudotti viime keskiviikkona Realin Copa del Reystä ja voitti lauantaina El Clásicon La Ligassa, minkä jälkeen Ajax teki mahdottomasta mahdollisen pudottamalla Real Madridin jatkosta Mestarien liigasta. Kaikki tämä yhden viikon sisällä. Syyt umpisurkealle viikolle ovat kuitenkin huomattavasti syvemmällä kuin yksittäisissä huonoissa tuloksissa.

Ramosista kertovan dokumentin tekijät saivat varmasti parhaan mahdollisen ilmaisen mainoksen teokselleen tiistaina. Mikäli lopulliseen elokuvaan pääsee edes vilaus Ramosista eilisiltana Bernabéun vip-aitiossa, dokumentin menestys on taattu. Sen verran musertava hetki se oli niin Real Madridille kuin Ramosille.

Ylimielisyys on vaivannut myös koko seuraa ja vasta nyt se iskee seuran silmille.

Vielä kun muistetaan se, että Ramos istui vip-aitiossa sen takia, että hän otti tarkoituksella varoituksen Ajaxia vastaan avausosassa istuakseen pelikieltonsa nyt eikä myöhemmin. Ramosin teosta paistoi ylimielisyys kuuhun saakka. Samanlainen ylimielisyys on vaivannut myös koko seuraa ja vasta nyt se iskee seuran silmille.

Realin johdossa Florentino Peréz on sinkoillut valmentajavalinnoissaan joka suuntaan lyhytnäköisesti. Viime vuoden Mestarien liigan voitot tulivat sen takia, että Zinédine Zidane sai huippupelaajista parhaan irti ja Cristiano Ronaldo oli vielä joukkueessa. Ei Real silti Zidanen aikana ollut mitenkään hyvin valmennettu joukkue, jolla olisi selkeä identiteetti. Voitot perustuivat yksilötaitoon, jonka Zidane osasi parhaalla mahdollisella tavalla ulosmitata.

Peréz ei ole Realin johdossa tätä tajunnut. Hän on ylimielisesti luottanut siihen, että juna olisi raiteillaan, vaikka todellisuudessa raiteiden epäkunnosta oli selkeitä viitteitä jo Zidanen aikana. Peréz teki saman virheen kuin kapteeni Ramos, joka oletti Ajaxin olevan suupala Bernabéulla. Ei ollut.

Viime kauden Mestarien liigan finaalin jälkeen ihmeteltiin, kun tähtipelaajat toisensa jälkeen antoivat todella suoria ulostuloja, vaikka mestaruus oli juuri voitettu. Esimerkiksi Ronaldo ja Gareth Bale puhuivat suoraan siitä, ettei ura välttämättä jatku enää Realissa. Samaan aikaan myös Zidane tiesi, ettei hän enää jatkaisi seurassa. Real Madridin 117-vuotissyntymäpäivänä kukaan ei enää ihmettele miksi.

P.S. Jotain kertoo Realin toiminnasta sekin, että seura yritti kesän aikana korjata ainoan asian, mikä toimi moitteettomasti. Keylor Navas oli torjunut Realille kolme Mestarien liigan pystiä ja Peréz syrjäytti hänet tuoden tilalle 35 miljoonalla eurolla Thibaut Courtois’n.

LUE MYÖS

Juho Hirvonen
Twitter: @jkhirvonen