Miesten Ykkönen käynnistyy lauantaina heti viiden ottelun voimin. Joukkueista lähes puolet on vaihtunut viime kauden nousujen ja putoamisten myötä, ja moni on ilmoittanut tavoitteekseen nousun Veikkausliigaan.

Ykköseen on jälleen virrannut mielenkiintoisia pelaajia Veikkausliigasta, Kakkosesta ja ulkomailta.

Tässä jutussa yritämme karsia useista hankinnoista viisi parasta ja laittaa ne vielä järjestykseen.

5. Matej Hradecky – Turun Palloseura

Hradeckyn veljeskatraan nuorimmat, keskikenttäpelaajat Matej ja Thomas, palasivat Turkuun ja TPS:aan viime kuussa.

Matej Hradecky, 24, edusti Tepsiä viimeksi kaudella 2015 Ykkösessä ja toimi tuolloin joukkueen kapteenina pelaten 21 ottelussa. Hän debytoi TPS:n edustusjoukkueessa Veikkausliigassa jo vuonna 2012 ja pelasi turkulaisten kanssa pääsarjassa myös kahdella seuraavalla kaudella.

Kaudeksi 2016 Hradecky siirtyi Seinäjoen Jalkapallokerhoon, jossa hän otti heti avainpelaajan roolin. Samana vuonna hän debytoi myös Suomen A-maajoukkueessa.

Kaksi vaikeaa polvivammaa pitivät Hradeckyn sivussa pelikentiltä viime ja toissa vuonna.

Hradecky on jo aikaisemmin osoittanut, että hänen tasonsa riittää isompiinkin ympyröihin, mutta paluu kotiin voi olla parin vaikean vuoden jälkeen hyvä väliaskel. Ulottuva ja pallotaitava keskikenttäpelaaja kuuluu parhaimmillaan sarjan ehdottomaan parhaimmistoon.

4. Jonathan Jäntti – AC Kajaani

27-vuotias maalivahti siirtyi neljän EIF:ssä vietetyn kauden jälkeen Kajaaniin.

Jäntti pelasi viime vuonna kenties uransa parhaimman kauden. Hän tahkosi Ykkösessä 22 ottelua, joissa hän päästi yhteensä vain 23 maalia ja piti maalinsa puhtaana yhdeksän kertaa. Vain Jaron Emil Öhberg ja Kokkolan Pallo-Veikkojen Teppo Marttinen pelasivat enemmän nollapelejä.

AC Kajaani päästi viime kaudella toiseksi eniten maaleja Ykkösessä. Vain viimeiseksi jääneen Klubi 04:n verkko heilui useammin. Tämän vuoden Suomen Cupin ensimmäisessä kahdessa ottelussa Kajaani päästi yhteensä kymmenen maalia, mutta Jäntin tultua tolppien väliin omissa soi kahdessa viimeisessä ottelussa enää vain kaksi kertaa. Myös kevään harjoitusottelut ovat sujuneet kiitettävästi.

Jäntin torjuntoja tullaan kuitenkin tarvitsemaan, ja nimenomaan puhtaasti torjuntatyöskentelyssä hän on omimmillaan.

3. Jacob Bushue – Haka

Jenkkipelaaja aloittaa kolmannen kautensa Suomen kentillä. Ensimmäinen vuosi meni Kakkosessa BK-46:ssa, ja siirtyminen sarjatasoa korkeammalle sujui muitta mutkitta. Viime kaudella EIF:n keskikentällä pelannut Bushue oli pelipaikallaan sarjan parhaimpia.

Häneltä löytyy useita hyviä ominaisuuksia, joita hän osaa hyödyntää pelaamisessaan. Juoksuvoimainen Bushue osallistuu todella mielellään hyökkäyksiin, mutta hoitaa urheilullisena pelaajana myös puolustustehtävänsä.

Bushue osaa liikuttaa palloa fiksusti ja löytää tyhjiä tiloja sekä pallollisena että pallottomana.

2. Juho Mäkelä – AC Oulu

111 maalia Veikkausliigassa. Neljä suomenmestaruutta. Kokemusta Skotlannin, Sveitsin, Australian ja Saksan kentiltä. Tarvitseeko paljon muuta sanoa?

Mäkelä, 35, palaa pitkän, pitkän tauon jälkeen kotikaupunkiinsa. Mäkelä halusi AC Ouluun ja AC Oulu halusi Mäkelän.

Iän puolesta Mäkelä voisi pelata jo ikämiehissä, mutta haluja ja motivaatiota pelata huipulla riittää yhä, kuten hän on jo parina vuotena omatoimisen talviharjoittelun jälkeen todennut. Myös kahden vuoden sopimus kertoo siitä, että kroppa on kunnossa ja luottoa löytyy.

Viime kaudella Mäkelältä jäi Veikkausliigan putoajaseura PS Kemissä vain yksi sarjaottelu väliin, ja maaleja hän iski seitsemän kappaletta, eli noin neljäsosan joukkueensa osumista.

Tällä kaudella hän saa hyökkäyksessä vierelleen Ykkösen viime kauden parhaan maalintekijän ja parhaaksi pelaajaksi valitun Alberto Alvarado Morínin.

AC Oulu nousi viimeistään Mäkelän sopimuksen myötä monien papereissa Ykkösen suurimmaksi voittajasuosikiksi.

1. Luis Robles – Jaro

Suomessa nähdään harvoin ansioluetteloltaan yhtä kovan luokan pelaajia kuin Pietarsaareen siirtynyt keskikenttäpelaaja Robles.

Robles, 32, on pelannut kotimaansa Meksikon pääsarjassa lähes 300 ottelua. Hänellä on tilillään muutama ottelu Meksikon nuorten maajoukkueissa ja hän debytoi Meksikon A-maajoukkueessa 30-vuotiaana lokakuussa 2016. Robles edusti viimeksi Meksikon pääsarjaseura Pueblaa.

Puolustavana keskikenttäpelaajana viihtyvästä Roblesista on syytä odottaa johtavaa pelaajaa Ykköseen. Vähempää häneltä ei voida edes vaatia.

Hän osaa rytmittää peliä ja käynnistää hyökkäyksiä laajalla syöttövalikoimallaan. Robles olisi nappihankinta myös monelle liigaseuralle.