Suomalaisedustus palaa Mestarien liigaan, Eurooppa-liigassakin laaja ryhmä – katso lista suomalaisista eurokentillä

© Kuva: Getty Images

Euroopan ”talvisarjat” alkavat olla valmiiksi pelattuja, ja europelikausikin on kahta finaalia vaille valmis. Nyt onkin hyvä hetki jo katsoa kohti ensi kautta ja vilkaista, keitä suomalaispelaajia nähdään eurokentillä kaudella 2019-2020.

Veikkausliigaseuroista Mestarien liigan karsintoihin osallistuu HJK ja Eurooppa-liigan karsintoihin Inter, RoPS ja KuPS. Näidenkin joukkueiden ensimmäiset vastustajat selviävät 18. ja 19.6. pidettävissä arvonnoissa, joten pitkään ei tarvitse enää odottaa.

Tässä jutussa keskitytään kuitenkin suomalaispelaajiin, jotka ansaitsevat leipänsä ulkomaalaisissa seuroissa. Luonnollisesti joku listan pelaajista saattaa vaihtaa kesän aikana maisemaa, tai joku voi myös eurokentille selvinneeseen joukkueeseen siirtyä. Juttu pohjautuu kuitenkin vallitsevaan tilanteeseen.

Mestarien liigan lohkovaihe

Mikä hienointa, Mestarien liigassa nähdään ensi kaudella jälleen suomalaisväriä kahden vuoden tauon jälkeen. Asia varmistui Genkin voitettua Belgian mestaruuden, joka merkitsi suoraa lohkovaihepaikkaa. Genkin riveissä puolustaa Huuhkajien laitapakki Jere Uronen, joka lukeutui tälläkin kaudella joukkueensa luottopelaajiin.

Jere Urosen Genk selvitti tiensä Mestarien liigaan. Kuva: Getty Images

Urosen kohdalla lienee mahdollisuus siirtoon isompiin ympyröihin, mutta todennäköisesti ura jatkuu ensi kaudellakin Genkissä. Urosen sopimus Genkin kanssa jatkuu kesään 2022.

Seuraa Uroselle tekee Bayer Leverkusenin suomalaiskaksikko Lukas Hradecky ja Joel Pohjanpalo. Leverkusenin loppukiri nosti sen Bundesliigan neloseksi ja suoraan Mestarien liigan lohkovaiheeseen. Hradecky on Leverkusenin suvereeni ykkösvahti, mutta Pohjanpalo on ollut koko kauden sivussa sitkeän loukkaantumisen takia.

Suoraan Mestarien liigan lohkovaiheeseen selviytyi myös Boris Rotenbergin Lokomotiv Moskova. Yhden A-maaottelun vuonna 2015 pelannut Rotenberg on nähty aiemminkin europeleissä Lokomotivin vaihtopenkillä, mutta kentälle asti hän ei ole Mestarien liigassa päässyt. 33-vuotiaan puolustajan sopimus päättyi tähän kauteen.

Mestarien liigan karsinta

Myös karsintojen kautta Mestarien liiga saattaa saada lisää suomalaisedustusta. Jesse Jorosen FC Kööpenhamina voitti Tanskan mestaruuden, Huuhkajien maalivahti selkeänä ykköstorjujanaan. Kööpenhaminan matka karsinnoissa alkaa toiselta karsintakierrokselta, mutta se on jokaisella karsintakierroksella arvonnoissa sijoitettu joukkue. Jorosen sopimus ulottuu vuoteen 2023 saakka.

Jesse Jorosen FC Kööpenhaminalla on hyvät mahdollisuudet Mestarien liigan lohkovaiheeseen. Kuva: Juha Tamminen

Saku Ylätupa siirtyi puolestaan täksi kaudeksi AIK:hon, joka voitti kaudella 2018 Ruotsin-mestaruuden. AIK aloittaa taipaleensa Mestarien liigan karsintojen ensimmäiseltä kierrokselta HJK:n tavoin.

Tuttuun tapaan Mestarien liigan karsinnoissa pelaa myös niin ikään ensimmäiseltä kierrokselta aloittava Valko-Venäjän mahtiseura BATE. BATE:ssa pelaa Huuhkajien hyökkääjä Jasse Tuominen, jonka nykyinen sopimus ulottuu vuoden 2019 loppuun.

Uudempi tuttavuus Mestarien liigan karsinnoissa on albanialainen FK Partizani, joka voitti ensimmäisen kansallisen mestaruutensa 26 vuoteen. Partizanissa pelasivat kevään ajan suomalaiset Lum Rexhepi ja Kevin Mombilo.

Eurooppa-liigan lohkovaihe

Lazio selvitti Italian cup-voittajana tiensä Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen. Lazion kokoonpanossa istui vaihtopenkillä kahdella viimeisellä Serie A -kierroksella suomalainen Abukar Mohamed, mutta vielä ei nuorukainen pääsarjadebyyttiään tehnyt. Mohamedin sopimusta on vielä kaksi kautta jäljellä, mutta kenties tie vie ensi kaudeksi lainalle, jotta minuutteja kertyisi kunnolla myös aikuisten peleissä juniorisarjojen sijaan.

Eurooppa-liigan karsinta

Tanskasta saatetaan saada suomalaisväriä myös Eurooppa-liigaan. Parhaat mahdollisuudet ovat Tanskan Cupin voittaneen FC Midtjyllandin Tim Sparvilla, sillä Midtjyllandilla on edessään vain kaksi karsintakierrosta ennen lohkovaihetta.

Seuraa Midtjylland voi saada Joni Kaukon, Markus Halstin ja Noah Nurmen edustamasta Esbjergistä, jonka hurja loppukausi nosti Tanskan Superliigan pronssille. Esbjergin taival alkaa karsintojen toiselta kierrokselta. Koko suomalaiskolmikon sopimukset kattavat myös ensi kauden, ja Kaukolla lisäksi kauden 2020-2021.

On hyvin mahdollista, että kaikissa neljässä Tanskan europelejä pelaavassa joukkueessa pelaa suomalaispelaaja. Paulus Arajuuren Brøndby nousi viime metreillä Superliigan neloseksi ja pelaa europlayoffeissa Randersia vastaan viimeisestä paikasta Eurooppa-liigan karsintaan. Otteluparin voittaja aloittaa Eurooppa-liigan ensimmäiseltä karsintakierrokselta. Arajuuren sopimus ulottuu tosin vain vuoden 2019 loppuun, ja hän saattaa siirtyä kesän aikana pois Brøndbystä.

Ruotsalaisseuroista Eurooppa-liigan karsintoihin osallistuu ainakin Norrköping, jota edustaa Huuhkajien Simon Skrabb. Skrabb kuuluu joukkueensa vakioavaukseen.

Norrköping voi saada seuraa peräti kolmen suomalaispelaajan Häckenistä, joka kohtaa torstaina pelattavassa Ruotsin Cupin loppuottelussa Eskilstunan. Mikäli Häcken voittaa ottelun, on europelejä luvassa myös Joona Toiviolle, Juhani Ojalalle ja Kari Arkivuolle.

Varmuudella Eurooppa-liigan ensimmäiseltä karsintakierrokselta aloittaa Skotlannin Valioliigan kakkonen Glasgow Rangers. Rangersin parhaisiin pelaajiin lukeutuu Huuhkajien Glen Kamara, jota vielä isommat seurat saattavat tosin havitella riveihinsä jo kuluvan kesän aikana.

Raivaako Glen Kamaran Rangers tiensä aina Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen asti? Kuva: Getty Images

Samalla karsintakierroksella nähdään myös Aberdeen, jonka penkillä istui kauden aikana seitsemässä ottelussa 20-vuotias Miko Virtanen, kuitenkaan edustusjoukkuedebyyttiään tekemättä. Virtasen nykyinen sopimus päättyi tähän kauteen.

Virosta Eurooppa-liigan ensimmäisellä karsintakierroksella nähdään Flora Tallinn, jota edustaa 22-vuotias suomalaispuolustaja Anselmi Nurmela. Nurmela on saanut alkukauden aikana mukavasti peliminuutteja.


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.