EM-kisojen alkuun aikaa tasan vuosi, liput myyntiin tänään – Katso tästä pelipaikkakunnat ja lippujen hinnat

© Kuva: Getty Images

Suomi voitti tiistaina EM-karsinnoissa Liechtensteinin maalein 2-0 (lue ottelusta lisää). Kun samaan aikaan Kreikka ja Bosnia-Hertsegovina hävisivät omat ottelunsa, kasvatti Suomi etumatkansa päävastustajiinsa jo viiteen pisteeseen, kun karsinnoista on pelattu 40 prosenttia. Väliin mahtuu vielä lohkon kolmantena oleva Armenia.

Komea lohkotilanne on saanut suomalaiset jo haaveilemaan historiallisesta arvokisapaikasta, kuten vaikkapa tästä twiittikoosteesta näkyy. EM-kisapaikkaan vaikuttaa tällä hetkellä olevan harvinaisen hyvät mahdollisuudet, ja mikä parasta, kaikki on omissa käsissä.

Kisojen alkuun on tänään keskiviikkona aikaa tasan vuosi. Tänään on myös päivä, jolloin UEFA käynnistää lipunmyynnin lopputurnaukseen. Ensimmäinen vaihe kestää kuukauden (12.6.-12.7.), ja kullakin hakijalla on tässä vaiheessa yhtäläiset mahdollisuudet lippuihin, riippumatta siitä, jättääkö hakemuksensa tänään vai heinäkuussa. Hakuprosessin ensimmäisen vaiheen päätteeksi lipun saajat arvotaan.

Myöhemmin käynnistyy myös hakuprosessin toinen vaihe, jossa lippuja on tarjolla maakohtaisen kiintiön mukaan. Tällöin on mahdollisuus hakea lippuja suoraan Suomen peleihin, jos Huuhkajat onnistuu kisoihin pääsemään.

Vuoden 2020 EM-lopputurnaus on sikäli poikkeuksellinen, että se järjestetään peräti 12 eri maassa. Erikoisella formaatilla juhlistetaan UEFA:n 60-vuotisjuhlavuotta. Erityisen helpoksi matkustamisen kannalta EM-kisoja ei siis ole tehty.

Koska kisaisäntiä on kaikkiaan 12, ei yksikään isäntämaa pääse lopputurnaukseen suoraan. Isäntämaat on jaettu kahden maan – ja kaupungin – pareihin, joten kukin isäntämaa pelaa ainakin kaksi lohkovaiheen ottelua kotikentällään. Jos saman lohkon isäntämaista vain toinen selviytyy kisoihin, saa se pelata kaikki kolme peliään kotikentällä. Alun perin isäntäkaupunkeja oli 13, mutta Brysseliltä otettiin isännyys pois stadionhankkeen viivästymisen vuoksi. Brysseliin kaavaillut lohkovaiheen pelit pelataan Lontoossa.

Kukin kisoihin selviytyvä isäntämaa sijoitetaan automaattisesti siihen lohkoon, missä se pelejä isännöi. Tällä hetkellä isäntämaista erityisen hankalalta näkyy nolla pistettä keränneen Azerbaidzhanin mukaanpääsy eikä erityisen vahvoilla ole Skotlantikaan.

Kisojen isäntämaat ja -kaupungit ovat seuraavat:

Lohko A: Rooma (ITA) ja Baku (AZB)
Lohko B: Pietari (RUS) ja Kööpenhamina (DEN)
Lohko C: Amsterdam (NED) ja Bukarest (ROM)
Lohko D: Lontoo (ENG) ja Glasgow (SCO)
Lohko E: Bilbao (ESP) ja Dublin (IRL)
Lohko F: München (GER) ja Budapest (HUN)

Lohkojako arvotaan 30. marraskuuta. Koska tuolloin ei ole vielä selvillä playoffien kautta kisoihin selviävät maat, sijoitetaan nämä tässä vaiheessa lohkoihin nimellä ”playoff-voittaja 1-4”.

Arvontakorit muodostetaan meneillään olevien EM-karsintojen perusteella, joten mitä paremmin lohkossaan menestyy, sitä paremmat mahdollisuudet on ”helpompaan” lohkoon. Mahdollista Suomen lohkoa on kuitenkin käytännössä mahdotonta tässä vaiheessa arvioida, mutta tilastollisesti hitusen todennäköisempää lienee päätyä sellaiseen lohkoon, jonka isännistä vain yksi selviytyy EM-kisoihin.

UEFA julkisti toukokuun loppupuolella pääsylippujen hinnat lopputurnaukseen. Hinnat vaihtelevat pelipaikkakunnan mukaan maan keskimääräisen palkkatason ja ostovoiman mukaan.

Edullisimmat lohkovaiheen pääsyliput maksavat vain 30 euroa, mutta niitä on tarjolla vain kolmeen kisakaupunkiin – Bakuun, Budapestiin ja Bukarestiin. Muissa yhdeksässä isäntäkaupungissa halvimman kategorian liput maksavat 50 euroa.

Kaikissa 12 isäntäkaupungissa ja 51 ottelussa on käytössä kolme eri hintakategoriaa. Kallein kategoria sijaitsee stadionin pitkällä sivulla, keskimmäinen kulmissa ja halvin maalien takana. Hintavammissa kisakaupungeissa lohkovaiheen ja ensimmäisen pudotuspelivaiheen halvimmat liput maksavat 50 euroa, keskimmäisen hintakategorian piletit 125 euroa ja kalleimmat 185 euroa. Bakussa, Budapestissa ja Bukarestissa kaarteisiin pääsee 75 ja pitkälle sivulle 125 eurolla.

Poikkeuksen muodostaa Roomassa pelattava avausottelu, jossa hinnat ovat 75, 145 ja 225 euroa. Myös puolivälierävaiheessa hintoihin tehdään korotus, joka nostaa hinnat avausottelun tasolle.

Mikäli haluaa todistaa paikan päällä Wembleyllä 12.7. pelattavaa loppuottelua, täytyy kukkaroa raottaakin sitten jo oikein huolella. Halvimmat finaaliliput (ns. ”Fans first” -liput) maksavat 95 euroa, muut päätypaikat 295 euroa, kaarrepaikat 595 euroa ja paikat pitkällä sivulla peräti muhkeat 945 euroa. Välieriin vastaavat hinnat ovat 85, 195, 345 ja 595 euroa. Molemmat välierät ja loppuottelu pelataan Wembleyllä.

Ensimmäisessä hakuvaiheessa myydään yhteensä noin 1,5 miljoonaa pilettiä EM-lopputurnaukseen. Kisat kestävät tasan kuukauden, välillä 12.6.-12.7.