Kattava ennakkopaketti Suomi – Bosnia-Hertsegovina: mistä näet ottelun ilmaiseksi, avauskokoonpanot ja pelaajien kommentteja

© Kuva: Juha Tamminen

Suomen miesten A-maajoukkue pelaa tänään, lauantaina, kolmannen EM-karsintaottelunsa, jossa vastaan asettuu Bosnia-Hertsegovina. Ottelu pelataan Ratinan stadionilla Tampereella, ja se käynnistyy kello 19.00.

Peliä voi seurata suorana Viasat Jalkapallo -kanavalta, suoratoistopalvelu Viaplaysta ja ilmaiseksi Viafreesta. Lähetys alkaa ennakkostudiolla kello 18.00.

Aiemmat ottelut ja lohkotilanne

Huuhkajien taival näissä karsinnoissa alkoi kahdella vierasottelulla. Lohkon ennakkosuosikki Italia oli ensimmäisessä pelissä Udinessa vahvempi lukemin 2-0. Seuraavassa koitoksessa Suomi haki 2-0-voiton Armeniaa vastaan Jerevanista.

Bosnia-Hertsegovina aloitti karsinnat kahdella kotiottelulla. Se kukisti Armenian Sarajevossa maalein 2-1 ja päätyi Zenicassa 2-2-tasapeliin Kreikkaa vastaan.

Suomi on illan otteluun lähdettäessä lohkon neljännellä sijalla, pisteen päässä Bosnia-Hertsegovinasta, joka majailee kolmantena. Kuusi pistettä kerännyt lohkokärki Italia kohtaa tänään kello 21.45 alkavassa ottelussa toista sijaa miehittävän ja neljä pistettä keränneen Kreikan vieraissa.

Nolla pistettä keränneet Armenia ja Liechtenstein mittelöivät tänään kello 19.00 Jerevanissa.

Ennakkoasetelmat ja pelaajien kommentteja

Illan mittelö on äärimmäisen tärkeä Huuhkajille, jonka odotetaan taistelevan lohkon toisesta sijasta Kreikan ja Bosnia-Hertsegovinan kanssa. Ennakkosuosikki Italian ei odoteta pudottavan juurikaan pisteitä vieraissa saati kotona, mutta Bosnia-Hertsegovina ja Kreikka ovat ehdottomasti horjutettavissa.

Suomi piinasi Kreikkaa jo viime syksynä Nations Leaguessa kaataen sen Ratinan stadionilla 2-0. Vierasottelu Ateenassa päättyi isäntien 1-0-voittoon.

Bosnia-Hertsegovina on Suomelle huomattavasti vieraampi vastustaja. Huuhkajat on kohdannut Bosnia-Hertsegovinan vain kerran aikaisemmin, huhtikuussa 2004 ystävyysottelussa. Tuolloin Suomi hävisi vieraskentällä 0-1.

Lauantain vierailijat ovat otteluun lähdettäessä hienoisia ennakkosuosikkeja, vaikka Bosnia-Hertsegovinalla onkin merkittäviä poissaolijoita. Joukkueen suurin tähti, Juventuksen keskikenttäpelaaja Miralem Pjanić on sivussa pelikiellon takia saatuaan punaisen kortin Kreikkaa vastaan. Arsenalin laitapuolustajalta Sead Kolašinacilta jää ottelu väliin loukkaantumisen takia.

Laatua joukkueesta löytyy silti kosolti. Suurin uhka Suomen puolustukselle on odotettavasti AS Roman tähtihyökkääjä Edin Džeko, joka on pelannut A-maajoukkuetasolla 101 ottelua ja tehnyt 55 maalia.

Huuhkajien keskikenttäpelaaja Joni Kauko arvioi, että Pjanićin ja Kolašinacin puuttuminen ei sotke vastustajan pakkaa täysin. (Lue lisää)

– Totta kai se vaikuttaa jonkin verran. Kaksi todella kovaa peluria on heiltä poissa, kommentoi Kauko Suplan Week of Football -podcastissa.

– Bosnia-Hertsegovina on kuitenkin sen verran laadukas joukkue, että kyllä heiltä löytyy ihan varmasti hyvät korvaajat molemmille.

Huuhkajien kapteeni Tim Sparv arvioi Week of Football -podcastissa, että etenkin Pjanicin poissaolo on iso takaisku Suomen vastustajalle. (Lue lisää)

– Luulen, että se on iso menetys Bosnialle, että Pjanic puuttuu. Hän on kuitenkin kapellimestari siellä keskikentällä. Nyt meillä on hyvä sauma näyttää heti alusta lähtien, että me haluamme kuitenkin hallita palloa ja turhauttaa Bosnian.

Toppari Sauli Väisänen kertasi Week of Football -podcastissa, miten 193-senttistä Džekoa vastaan tulee pelata. (Lue lisää)

– Vaikka Dzeko on iso kaveri ja tosi hyvä target-pelissä, niin se on myös aika pallotaitava. Varsinkin kun mennään lähemmäs maalia, hän hakee topparin pimeälle puolelle linjan taakse.

– Kakkospalloilla täytyy olla hereillä ja keskikentän tukea tosi paljon. Varmasti niiden kasipaikan äijät lähtee linjan taakse, kun Dzekoa kohti tulee pallo. Varmasti tulee tiputuksia ja jätkät saavat ympärilläkin olla hereillä.

Suomen ykkösmaalivahti Lukas Hradecky on tottunut kohtaamaan maailmanluokan hyökkääjiä Saksan Bundesliigassa. Hän kertoi, ettei tarvitse erilaista psyykkausta tai valmistautumista Džekoa varten. (Lue lisää)

– Tiedän, mitä hyökkääjä saattaa tässä ja tässä tilanteessa tehdä. Silloin ei ole väliä, kuka siinä tilanteessa on, vaikka esimerkiksi (Robert) Lewandovski saattaa paikasta tehdä paremmalla prosentilla maalin. Ne kuviot eivät kuitenkaan vaihdu. Pitää luottaa vain siinä tilanteessa itseensä

Huuhkajien apuvalmentaja Mika Nurmela kuvaili Bosnia-Hertsegovinaa yhdeksi Euroopan vaarallisimmista joukkueista Week of Football -podcastissa. (Lue lisää)

– Meidän on onnistuttava täydellisesti omassa suorituksessamme, jos haluamme voittaa.

– Kun omissa pidetään nolla, niin aivan varmasti saadaan maalipaikkoja, joista voimme ratkaista voiton.

Kokoonpanot

Suomi

Maalivahti: Lukas Hradecky
Puolustus: Jere Uronen, Paulus Arajuuri, Joona Toivio, Albin Granlund
Keskikenttä: Glen Kamara, Tim Sparv (C), Robin Lod, Petteri Forsell, Simon Skrabb
Hyökkäys: Teemu Pukki

Vaihdossa: Jesse Joronen (mv), Anssi Jaakkola (mv), Leo Väisänen, Benjamin Källman, Rasmus Karjalainen, Rasmus Schüller, Pyry Soiri, Sauli Väisänen, Juha Pirinen, Joni Kauko, Lassi Lappalainen, Jukka Raitala

Päävalmentaja: Markku Kanerva

Bosnia-Hertsegovina

Maalivahti: Ibrahim Šehić
Puolustus: Eldar Ćivić, Ervin Zukanović, Toni Šunjić, Ermin Bičakčić
Keskikenttä: Elvis Sarić, Gojko Cimirot, Muhamed Bešić
Hyökkäys: Haris Duljević, Edin Džeko (C), Edin Višća

Vaihdossa: Vladan Kovacevic (mv), Kenan Pirić (mv), Darko Todorović, Bojan Nastić, Samir Memišević, Amer Gojak, Mario Vrančić, Riad Bajić, Smail Prevljak, Stjepan Lončar, Goran Zakarić, Deni Milošević

Päävalmentaja: Robert Prosinečki

Tuomaristo

Erotuomari: Daniel Stefanski (Puola)

Avustavat: Konrad Sapela (Puola), Dawid Igor Golis (Puola)

Neljäs tuomari: Krzysztof Jakubik (Puola)