IS: Tuomariasiantuntija uskoo VAR:n tulevan jo seuraaviin arvokisakarsintoihin – tässä syyt viivästykseen

© Kuva: Getty Images

Huuhkajat koki sunnuntaina toisen tappionsa meneillään olevissa EM-karsinnoissa, kun Italia oli Ratinassa parempi maalein 2-1 (lue raportti ottelusta). Ottelu ratkesi hyvin kyseenalaiseen rangaistuspotkuun, joka tuomittiin jyrkästi muun muassa Viasatin studiossa ja kansainvälisessä mediassa. Pallo osui lähietäisyydeltä Sauli Väisäsen käteen, eikä puolustajalla ollut mitään mahdollisuutta väistää osumaa. Osuma oli täysin tahaton ja peliasentokin luonnollinen.

Entinen huippuerotuomari ja Palloliiton nykyinen erotuomaripäällikkö Jouni Hyytiä oli vahvasti sitä mieltä, ettei tilanteesta olisi kuulunut tuomita rangaistuspotkua. Hyytiä kommentoi tilannetta Ilta-Sanomille (IS:n koko juttu löytyy täältä).

- Tuossa nimenomaisessa tilanteessa Väisäsen olisi pitänyt nostaa käsi vartalon sivulle olkapäätasolle tai yläpuolelle ja ”tehdä itsestään isompi”. Hän ei tilanteessa tehnyt niin.

- Mielestäni Väisänen ei tee itsestään isompaa, käsi on vartalon edessä tai sivulla luonnollisessa peliasennossa ja pallo tulee suhteellisen läheltä käteen. Rangaistuspotkun tuomitsemisen perusteet eivät mielestäni täyty, Hyytiä analysoi.

Huuhkajien valmentaja Markku Kanerva sanoi pelin jälkeen kuulleensa erotuomari Bobby Maddenilta, että tämä olisi toivonut voivansa saada apua videotuomarijärjestelmä VAR:lta. Tämä ei kuitenkaan ollut mahdollista.

- Italian saama rankkari olisi lähes satavarmasti muuttunut VARin kautta, Hyytiä jatkaa.

Jalkapallon ystävät ovat jo tottuneet VAR:n läsnäoloon huippujalkapalloilussa. VAR-apua on saatu miesten ja naisten MM-kisoissa sekä jalkapallon Mestarien liigassa. VAR on käytössä myös ensi kesän EM-lopputurnauksessa, mutta EM-karsintoihin sitä ei vielä ole saatu. Syytkin ovat selvät.

Jotta VAR:ia voitaisiin EM-karsinnoissa käyttää, pitäisi teknologia valjastaa käyttöön jokaisen karsintoja pelaavan maan jokaisella mahdollisella kotistadionilla. Suomessa siis Ratinassa, Turun Veritas Stadionilla ja Helsingissä Telia 5G Areenalla. Jotta säännöt olisivat kaikkialla yhdenmukaiset, pitäisi VAR asentaa myös Gibraltarin, Maltan tai Andorran kaltaisten pikkumaiden kotistadioneille.

- Ensimmäinen haaste on tekniikan saaminen stadioneille, kun pelejä on paljon. Kaikki olot, joissa näitä pelejä pelataan eivät ole siltä osin ihan ok, Hyytiä sanoo Ilta-Sanomien toisessa jutussa.

- Kameravaatimus on 4–6, suositus on kahdeksan. Sitten tulee kaikki muu tekniikka, eli videotuomareille pitää olla erillinen VAR-huone tai -keskus, jonne pitää saada kaikki kuvalähteet.

Ongelmallista on myös koulutettujen videotuomarien määrä, sillä henkilöstöä ei ole vielä tarpeeksi vastaamaan suuren otteluryppään vaatimuksiin.

- Kaikkiaan kolme henkilöä tarvitaan sinne VAR-huoneeseen. VAR-tuomareita ei ole koulutettu riittävästi, että heitä riittäisi joka paikkaan kun pelataan tuollaisella tempolla torstaista tiistaihin niin suuri määrä pelejä, Hyytiä kertoo.

Hyytiä kertoo uskovansa, että seuraavissa arvokisakarsinnoissa VAR on jo käytössä.


PÄIVÄN VIHJE: ARSENAL – VILLARREAL

Isoja panoksia Lontoon illassa – kokeeko Gunners ilon vai pettymyksen kyyneliä?