Näkökulma: Huuhkajien vastustaja on todella sekaisessa tilassa – tämä mielenkiintoinen asia saattaa ratkaista ottelun

© Kuva: Juha Tamminen

Suomi saa vastaansa Kreikan EM-karsintalohkonsa viidennellä pelikierroksella. Suomi lähtee otteluun mehevistä asetelmista. Markku Kanervan miehistö on napsinut neljästä ottelusta peräti yhdeksän pistettä ja on lohkossa toisena.

Suomen vastustaja Kreikka on pelannut heikommin. Kreikka saalisti neljästä ensimmäisestä ottelusta vain neljä pistettä. Kreikka pystyi voittamaan vain Liechtensteinin häviten Italialle sekä Armenialle. Bosnia-Hertsegovinan kanssa se pelasi 2-2-tasapelin. Kreikan päävalmentaja Ángelos Anastasiádis sai lähteä huonojen tulosten takia.

Anastasiádis vietti pestissään vajaan vuoden, sillä hän tuli lokakuussa 2018 Michael Skibben tilalle. Kreikan uusi päävalmentaja on heinäkuussa palkattu John van ’t Schip. 55-vuotias hollantilainen on valmentanut urallaan muun muassa Ajaxin organisaatiossa, Australiassa sekä Hollannin maajoukkueessa. Ennen Kreikka-pestiä John van ’t Schip valmensi PEC Zwollea puolentoista kauden ajan Hollannin liigassa, kunnes sai joulukuussa 2018 potkut heikkojen tulosten takia.

Kreikan sekainen tilanne asettaa Huuhkajien päävalmentajalle, Markku Kanervalle, visaisia pulmia. Pulmat liittyvät siihen, miten Kanerva valmistaa joukkueensa juuri Kreikan ottelusuunnitelmaa vastaan.

John van ’t Schipin Kreikka on nimittäin toistaiseksi kaikille mysteeri. Jotain voidaan kuitenkin arvailla ja päätellä hänen entisistä pesteistään.

Yksi mysteeri on muoto, jolla Kreikka Suomea vastaan pelaa. John van ’t Schip on käyttänyt urallaan käytännössä neljää eri pelijärjestelmää. 4-3-3-, 4-4-2-, 4-2-2-2-, sekä 4-2-3-1-muodot ovat hänelle tuttuja. Kreikka pelasi ennen John van ’t Schipin aikaa 4-2-3-1-, sekä 4-3-3-muodoilla. Hyvä arvaus olisi siis se, että Kreikka asettuu Suomea vastaan 4-2-3-1-, tai 4-3-3-muotoon.

Kreikan hyökkäysmuoto vaikuttaa siihen, ketä Suomen pelaajien pitää havainnoida sekä kontrolloida ja miten Suomen pelaajat jakavat vastustajan pelaajia puolustaessa. Kreikan puolustusmuoto taas vaikuttaa siihen, mistä Suomen kannattaa pallonhallinnassaan edetä.

Toinen, ehkä vielä isompi, mysteeri on muodon ohella Kreikan uusi pelitapa. Prässääkö se korkealta? Miltä alueita se etenee? Käytetäänkö pitkiä vai lyhyitä syöttöjä? Pelitapaan liittyviä asioita on erittäin vaikeaa saada selville, sillä todennäköisesti John van ’t Schipin pelitapaopit eivät ole vielä Suomea vastaan kovinkaan hyvin pelaajien selkäytimissä. Pelaajat valuvat pelaamaan ja ratkaisemaan tilanteita ottelun aikana todennäköisesti hyvin paljon vanhasta muistista.

Kreikan kannalta hyvää asiassa on se, että Suomen on vaikea valmistautua Kreikka-otteluun. Huonoa on se, että Suomella on ottelussa etu, jos mietitään kollektiivista pelinopeutta ja tilanteiden yhtenäistä ratkaisemista.

Kreikan aiheuttamat visaiset pulmat ovat ratkaistavissa, sillä Huuhkajien pelaamisen peruspaketti on niin hyvin kasassa. Huuhkajien aluepainotteinen blokkipuolustus on pysynyt tiiviinä viimeisen vuoden ajan. Meneillään olevissa karsinnoissa Huuhkajat ovat päästäneet vain puoli maalia ottelua kohden. Teemu Pukin toiminta on vastaiskuissa Huuhkajien iso ase.

Kyse on ottelunaikaisesta reagoinnista sekä muotoon että pelitapaan liittyvissä asioissa. Suomen valmennustiimin on lähdettävä hyvän arvauksen kautta luomaan suunnitelmaa hyökkäyspeliinsä, mutta panostettava ottelun alkuun. Ottelun alussa on saatava selville Kreikan muotoon liittyvät asiat ja se, mitkä alueet John van ’t Schip Suomelle myy ja mitkä alueet hän ostaa. On saatava nopeasti selville se, prässääkö Kreikka vai puolustaako se blokissa, mikä vaikuttaa pelaajien pallollisen toiminnan aikaresursseihin. On myös nopeasti selvitettävä, miten Kreikka täyttää kentän hyökätessä, jolloin voidaan alkaa tukkimaan heidän suosimia etenemisväyliä.

Esimerkiksi jos Suomen penkki huomaa, että Kreikka puolustaa 4-3-3-muodossa niin, että laitahyökkääjät pomppivat paljon eteenpäin, voi Suomi hyödyntää tiloja kentän laitakaistoilla, Kreikan laitureiden selustassa. Jos taas Suomen penkki huomaa, että Kreikka puolustaa 4-4-2-muodossa, on Tim Sparv ehkä tuotava toppareiden kanssa samaan linjaan ohittamaan Kreikan ensimmäistä prässilinjaa. Jos Kreikan puolustusmuoto venyy enemmänkin muottiin 4-5-1, on toppareiden ohitettava kahdestaan ensimmäinen linja ja Sparv vietävä pykälää ylemmäs voittamaan tilaa.

Tällaiset muotoon liittyvät asiat saattavat yhdessä muiden asioiden kanssa voittaa pelejä. Suomi on ollut ottelunaikaisessa reagoinnissa viime aikoina hyvällä tasolla. Kenties LongoMatch-ohjelmalla videoita hierova Henri Lehto ja hänen kommunikaationsa penkillä olevien ihmisten kanssa on ottelussa tärkeä asia.

Suomi vaikuttaa sitä paitsi strategisesti valmiimmalta kuin kymmeneen vuoteen. Niin ovat kertoneet pelaajien ja valmennuksen haastattelut, sekä kiistattomat näytöt edellisistä otteluista. Suomi on vaivihkaa tehnyt itsestään yhden parhaista maajoukkueista nimenomaan taktisesti. Vain kollektiivisuudella sekä taktisuudella Suomella on mahdollisuuksia menestyä.

Vaikka ottelusta tulee todennäköisesti äärimmäisen tiukka, on Suomella taktisuutensa takia jälleen mahdollisuudet voittoon.

Jussi Leppälahti


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.