Markku Kanerva iloitsi Teemu Pukin ja Joel Pohjanpalon yhteispelistä: ”Hyvinhän se toimi”

© Kuva: Juha Tamminen

Suomen miesten A-maajoukkue on lähempänä arvokisapaikkaa kuin koskaan. Huuhkajat voitti tiistaina Turussa Armenian 3-0. Myöhemmin samana iltana kuului vielä loistavia uutisia Ateenasta, jossa Kreikka kaatoi Bosnia-Hertsegovinan 2-1.

Huuhkajat on EM-karsintalohkossaan toisella sijalla, viisi pistettä edellä Armeniaa ja Bosnia-Hertsegovinaa, kun kaksi peliä on enää jäljellä. Suomi voi varmistaa kisapaikan jo seuraavassa ottelussaan voittamalla Liechtensteinin Helsingissä 15. marraskuuta. Viimeisessä karsintapelissään Huuhkajat kohtaa Kreikan vieraskentällä.

Tiistaina Suomen joukkueesta löytyi paljon onnistujia. Fredrik Jensen pääsi pitkästä aikaa avaukseen ja kiitti vastuusta voittomaalilla, Teemu Pukki taituroi kaksi chippimaalia Armenian verkkoon Joel Pohjanpalon ja Rasmus Schüllerin loistavista syötöistä. Maalivahti Lukas Hradeckyn johtama puolustus taas piti jo viidennen nollapelinsä näissä karsinnoissa.

Päävalmentaja Markku Kanervakin oli ”äärimmäisen ylpeä”.

– Lähtökohdat peliin eivät olleet helpoimmat mahdolliset. Joukkue osoitti henkistä kanttia, pystymme handlaamaan tällaiset tilanteet. Saimme hyvän draivin ja se näkyi kentällä alusta asti. Tämä oli ansaittu voitto. Jäljellä on kaksi matsia ja homma on omissa käsissä, kommentoi Kanerva lehdistölle Palloliiton mukaan.

– Saimme tehot kohdilleen niistä paikoista, jotka loimme. Ensimmäisen maalin merkitys on jalkapallossa suuri. Oli odotettavissa, että tilaa aukea Armenian selustaan jossain vaiheessa paremmin. Kaksi seuraavaa maalia olivat esimerkkejä siitä, kuinka tehokkaasti osaamme ne tilanteet hyödyntää.

Viime lauantaina Huuhkajat kärsi vieraskentällä 1-4-tappion Bosnia-Hertsegovinalle pelattuaan kenties karsintojen huonoimman pelinsä. Kanerva ja muu valmennusryhmä näkivät puutteet pelaamisessa ja reagoivat niihin nopeasti.

– Tiesimme, että tämä on näistä kahdesta pelistä se, joka meidän pitää voittaa. Meille jäi Bosniasta paljon parannettavaa ja ne asiat käytiin läpi. Teimme suunnitelmat siitä, mitä meidän on pelissämme parannettava ja niitä asioita myös nähtiin kentällä tänään.

– Kun perussuoritukset alkavat toimia puolustuksessa ja hyökkäyksessä, niin sama tapahtuu myöhemmin isommille asioille puhutaan sitten pelinrakentelusta tai murtautumisesta. Kuten totesin, joukkue osoitti venymiskykyä ja henkistä kanttia ja pystyimme nollaamaan edellisen pelin.

Tällä maajoukkuetauolla nähtiin pitkästä aikaa Pukin ja Pohjanpalon yhteispeliä. Pohjanpalo oli vaikean nilkkavamman ja siitä toipumisen takia sivussa tositoimista viime vuoden maaliskuusta lähtien.

Hän aloitti sekä lauantain että tiistain ottelussa vaihdosta, mutta teki Bosnia-Hertsegovinaa vastaan yhden maalin ja syötti Armeniaa vastaan toisen. Pukki kasvatti karsintojen maalisaldonsa jo seitsemään ja nousi karsintojen maalipörssissä viidennelle sijalle. Kanerva oli iloinen kärkiparinsa ja erityisesti vaikeudet selättäneen Pohjanpalon puolesta.

– Siitä saimme esimerkin toisessa maalissa – hyvinhän se (yhteispeli) toimi. Vastus ei ollut yhtä kova kuin jotkut muut, eli tilaa oli enemmän. ”Jollen” kohdalla on nyt tärkeää, että Peter Bosz (Bayer Leverkusenin päävalmentaja) näki tämän pelin ja antaa hänelle toivottavasti vastuuta. Hän tarvitsee minuutteja. Olen todella iloinen, Jollen taustat huomioiden, että hän pystyi pelaamaan noin hyvin.