Älkää vielä varatko matkalippuja, Huuhkaja-fanit – Voidaanko Venäjä sulkea ulos EM-kisoista?

© Kuva: Getty Images

On jo erittäin mahdolliselta näyttävä skenaario, että Huuhkajien EM-kisalohkoa ei tarvitse arpoa lainkaan, sillä Suomea ollaan sijoittamassa automaattisesti samaan lohkoon Belgian, Tanskan ja Venäjän kanssa. Lohkospekulaatioista voi lukea lisää täältä, sunnuntai-iltana julkaisemastamme jutusta.

Suomen maanantainen tappio Kreikalle merkitsee sitä, että Suomi on vääjäämättä karsintojen neloskorissa. Belgialle vaihtoehdoksi ykköskorista voi vielä tulla Ranska, jos Saksa ei onnistu voittamaan tiistaina Pohjois-Irlantia.

Sekin on vielä mahdollista, että Suomi kuitenkin arvotaan yhteen kahdesta lohkovaihtoehdosta, jos Wales voittaa tänään Unkarin ja menee suoraan kisoihin. Tällöin Suomelle olisi Kööpenhaminan ja Pietarin ohella vaihtoehtona myös ottelut Roomassa ja Bakussa. Tässä lohkossa varmuudella on vasta Italia.

Tanskan ja Venäjän lohkon mahdollisuus on joka tapauksessa suuri, mutta asia voi saada vielä todellisen yllätyskäänteen. Guardian kirjoitti maanantai-iltana, että Venäjää voi uhata vielä sulkeminen sekä ensi vuoden EM-kisoista että olympialaisista. Jos näin radikaaliin ratkaisuun päädyttäisiin, menettäisi se myös lohkonsa isännyyden.

Näin ankaran sanktion takana olisivat Venäjän toistuvat ja jatkuvat doping-rikkomukset. Guardian arvelee maailman antidoping-järjestö Wadan suosittelevan Venäjän sulkemista kisoista, koska sen doping-testaustuloksissa on esiintynyt useita epäjohdonmukaisuuksia. Rikkomukset ovat tapahtuneet vuosina 2012-2015.

Wada kokoontuu tekemään johtopäätöksiään tutkimustuloksista 9. joulukuuta. Jos johtokunta on yksimielinen tutkimusryhmän kanssa, Venäjä voitaisiin paitsi sulkea pois suurkisoista, niin jättää myös isännyydettä.

– Wada voi vahvistaa, että sen riippumaton tarkastuskomitea tapasi eilen, 17. marraskuuta, keskustellakseen meneillään olevasta käsittelystä Venäjän antidopingtoimikunta Rusadaa vastaan.

– Nyt tarkastuskomitea tekee muodollisen suosituksen Wadan johtokunnalle. Johtokunta kokoontuu 9. joulukuuta ehdotuksesta keskustellakseen.

Tarkastuskomitean suosituksen sisältöä ei ole julkistettu, mutta Guardian pitää selvänä, ettei komitea ole saanut haluamiaan vastauksia Venäjän viranomaisilta. Jos Venäjä valittaa Wadan mahdollisesti sille langettamasta rangaistuksesta, ratkaisee urheilun välitystuomioistuin lopullisesti sanktion kohtalon.

Riippumaton professori Richard McLarenin johtama tutkimus selvitti jo vuonna 2016, että Venäjällä oli syyllistytty useisiin ”valtion rahoittamiin ja systemaattisiin” doping-rikkomuksiin lukuisissa eri urheilulajeissa. Venäjä suljettiin jo maana vuoden 2016 olympialaisista, mutta jotkut sen urheilijat saivat kilpailla kisoissa olympialipun alla. Samaa käytäntöä on noudatettu myös muun muassa yleisurheilun arvokisoissa. Vuoden 2018 MM-kisojen isännyyden vieminen pois Venäjältä ei ollut missään vaiheessa realistisesti tapetilla.

Venäjä on voittanut seitsemän yhdeksästä EM-karsintapelistään ja se selviytyi lopputurnaukseen ensimmäisten joukossa. Lopputurnauksen lohkojako arvotaan ja määritellään 30. marraskuuta.

Mikäli Guardianin maalailema skenaario todella kävisi toteen, kenties Pietarin voisi korvata isäntänä Tukholma. Tukholman Friends Arena ja Cardiffin Millennium Stadium olivat viimeiset kisaisännyyttä hakeneet stadionit, jotka putosivat lopulta 12 isännän joukosta. Venäjän sulkeminen kisoista ja isännyyden vieminen olisivat joka tapauksessa erittäin radikaaleja ja rajuja sanktioita, ja on luultavaa, että Guardianin spekulaatio jääkin lopulta pelkäksi spekulaatioksi.