HS: KuPS etsii avainpelaajaa tosi-tv:n avulla – ”Voittajasta joukkueen parhaiten palkattu pelaaja”

© Kuva: Juha Tamminen

Nyt rävähti. Veikkausliigan mestarijoukkue Kuopion Palloseura tekee suomalaisessa jalkapalloilussa täysin uuden aluevaltauksen. Helsingin Sanomat kertoo maanantaisessa jutussaan, että KuPS hakee ensi kauden joukkueeseensa runkopelaajaa tosi-tv-ohjelman avulla.

PlayOff-nimistä tosi-tv-ohjelmaa nähdään Nelosella helmikuusta huhtikuuhun. Ensimmäinen jakso esitetään 17. helmikuuta ja viimeinen vähän ennen veikkausliigakauden alkua.

Ohjelmaan aletaan pian etsimään kiinnostuneita pelaajia. Porkkana on iso, sillä voittajalle on luvassa peräti sadantuhannen euron arvoinen pelaajasopimus.

Ohjelmaa juontaa kuusi Veikkausliigan mestaruutta voittanut Sebastian Sorsa, joka edusti valtaosan urastaan HJK:ta, mutta pelasi viimeisen kautensa juuri KuPS:ssa. Sorsa lopetti uransa syksyllä 2017.

– Poikkeuksellisen ohjelmasta tekee se, että voittaja kävelee suoraan ammattilaisjoukkueen kokoonpanoon joukkueen parhaiten palkattuna pelaajana, Sorsa sanoo Helsingin Sanomille.

TV-realityyn voivat osallistua tunnetut pelaajat niin kotimaasta kuin ulkomailtakin, tai sitten suurelle yleisölle toistaiseksi tuntemattomat pelaajat. Pelaajat kilpailevat kahdessa joukkueessa, keltaisessa ja mustassa. Joukkueille värvätään tiettävästi kokeneet tähtivalmentajat. Sebastian Sorsa uskoo, että kisaan tulee mukaan Veikkausliigasta jo tuttuja pelaajia.

– Idea on tullut alun perin KuPS:lta. He sanoivat miettineensä tällaista kilpailua jo jokin vuosi sitten. Tuotantoyhtiömme jalosti sitten KuPSin idean ohjelmaksi, A-maajoukkueessakin pelannut Sorsa kertoo ohjelman taustoista.

– Kuopion Palloseuran näkökulmasta seurabrändi saa kansallisen tason vahvistusta. Kuopion kaupunki on yksi ohjelman pääyhteistyökumppani. Tämä on sekä KuPSille että Kuopiolle mielenkiintoinen markkinointimahdollisuus.

– Tämä on iso panostus yhden pelaajan sopimukseen. Pelaajaa etsitään ihan tosissaan. Tässä pitää onnistua meidän tuotantoyhtiönä ja myös KuPSin seurajohdon. KuPS kartoittaa tietenkin pelaajia, jotka voisivat tulla ohjelmaan. KuPS etsii tällä haavaa pelaajia vähän joka pelipaikalle. Voi olla, että ohjelman avulla joku muukin pelaaja kuin voittaja saa sopimuksen.

Nähtäväksi jää, löytääkö KuPS innovatiivisella tavalla aidosti käyttökelpoisen pelaajan. Joka tapauksessa ohjelman voittajan ratkaisee luonnollisesti juuri KuPS.

Maailmalla vastaavanlaisia ohjelmia on tehty jo aiemmin. Englanissa on esitetty muun muassa Football’s Next Star ja Football Icon -nimisiä ohjelmia, joiden voittajista ei kuitenkaan ole merkittäviä jalkapallotähtiä löydetty.

Veikkausliigan tähtikaartiin jo usealla kaudella kuulunut Honka-puolustaja Gideon Baah on myös tosi-tv-ohjelman ”kasvatti”. Ghanalainen Baah voitti aikanaan MNT Soccer Academy -nimisen ohjelman ja pääsi sitä kautta testileirille Chelseaan. Sittemmin Baah on nähty myös Pohjois-Amerikan MLS:n New York Red Bullsissa.