Näkökulma: Teemu Pukin maalittomuuden taustalla iso huojennus – Pukki laukoo Huuhkajat kisoihin

© Kuva: Getty Images

Jos katsotaan ajanjaksoa kesäkuusta syyskuun puoleen väliin ja lasketaan mukaan maaottelut sekä Englannin Valioliigan ottelut, Teemu Pukki teki tuon ajanjakson aikana 11 maalia ja antoi kaksi maalinjohtanutta syöttöä. Ajanjakson aikana Pukki pelasi yhdeksän ottelua.

Tahti oli kesästä syksyyn siis hurja, mutta sitten Pukin iskukyky on heikentynyt. Pukki maalasi kahdesti kuukausi sitten Armeniaa vastaan, kun Huuhkajat ottivat hienon 3-0-kotivoiton, mutta muissa otteluissa Pukki ei maaleja ole tehnyt. Pukki on pelannut jo seitsemän ottelua maaleitta Englannin Valioliigassa.

Mitä Pukin kuiva kausi tarkoittaa perjantain karsintaottelua ajatellen?

Vastausta on haettava Pukin roolituksen ja Norwich Cityn kollektiivin suhteesta.

Pukilla on Norwich Cityssä erittäin tarkasti määritelty rooli. Hän liikkuu enimmäkseen ovelasti vastustajan puolustuslinjan sisällä spurtaten terävästi vastustajan selustaan, kun pallo voidaan syöttää hänen juoksulinjalleen.

Isossa roolissa Pukin tehoja ajatellen on se, miten joukkueen rakenteluvaihe toimii. Eli se, saako joukkue rakenneltua peliä niin, että joukkueen hyökkäävillä keskikenttäpelaajilla sekä laitahyökkääjillä on pallo jalassa vastustajan puolustuslinjan edessä. Kun tätä tapahtuu riittävän usein, juoksee Pukki läpi riittävän usein. Ja kun hän juoksee läpi riittävän usein, myös maalipaikkoja siunaantuu suomalaiselle.

Pukin ominaisuuksien takia Norwich esimerkiksi keskittää vähiten kaikista joukkueista Valioliigassa, eli keskimäärin vain 12 kertaa ottelua kohden. Norwich pyrkii etenemään vastustajan läpi linja kerrallaan ja sitten syöttämään läpisyöttöjä ja suorittamaan keskikaistan syöttökombinaatioita maalipaikkojen luomiseksi.

Kymppipaikalla pelaava Marco Stiepermann on isossa roolissa maalipaikkojen luonnissa. Hän on kuitenkin osoittautunut liian heppoiseksi pelaajaksi Valioliigaan. 28-vuotias saksalainen syötti viime kaudella pelikaverinsa peräti pari kertaa ottelua kohden maalipaikkaan – tällä kaudella tuo lukema on puolittunut. Stiepermann antoi viime kaudella kuusi maaliinjohtanutta syöttöä, mutta nyt maalisyöttöjä on tilillä pyöreä nolla.

On puhuttu paljon, pelastaisiko Norwichin ”suoraviivaisempi” pelitapa. Todennäköisesti pelitavan muuttaminen ei pelastaisi Norwichia, sillä sen pelaajamateriaalin vahvuudet ovat sellaisessa jalkapallossa, jota se tällä hetkellä pelaa.

Ongelma on kuitenkin se, että taso ei yksinkertaisesti riitä. Joukkueen syöttöprosentti on sama, kuin sarjan komeettajoukkueen, eli Leicesterin. Pallonhallintaa Norwichilla on ollut määrällisestikin riittävästi. Mutta, ongelma on se, ettei peli etene tehokkaalla tavalla. Vastustajat paineistavat organisoidusti Norwichia, mikä nostaa pelin tempoa. Silloin Norwichin heikon ja loukkaantumisista kärsineen pelaajamateriaalin pallolliset päätöksentekotaidot ovat koetuksella, vaikka rakenne onkin joukkueella kohtalaisen kunnossa.

Siksi etenee kentällä harvakseltaan laadukkaasti vastustajan boksiin asti. Norwich ottaa kosketuksistaan vain 23 prosenttia kentän viimeisellä kolmanneksella, mikä on Newcastlen jälkeen toiseksi vähiten koko sarjassa.

Teemu Pukin on vaikea loistaa Norwichin riveissä, sillä joukkueen kokonaislaatu ei riitä. Se ei ole sinivalkoisten lasien läpi sanottu, vaan fakta.

Huuhkajien kannalta tilanne on valoisa. Kyse on yhdestä ottelusta, jossa on vastassa reilusti Suomea heikompi joukkue. Vaikka Liechtenstein puolustaisikin matalalla prässilinjalla laskeakseen pelin tempoa ja pienentääkseen tiloja omalla alueellaan, riittävät Suomen pelaajien taidot ottelussa kevyesti.

Sitä paitsi joka kerta, kun Liechtenstein menettää pallon, on Suomella yksi Euroopan kuumimmista hyökkääjistä juoksemassa karkuun. Pukki on vaikeista viikoista huolimatta edelleen yksi Euroopan kuumimmista hyökkääjistä. Hän on osoittanut oman tasonsa riittävyyden Valioliigassa.

Pukin henkilökohtainen maaliodote Valioliigassa on noin 4,5 maalia ja hän on tehnyt kuusi maalia. Samanlaiset lukemat ovat muuan Harry Kanella. Siinä on kaksi hyökkääjää, jotka osaavat hakeutua maalipaikkoihin ja viimeistellä, mutta joiden maalisarakkeet kärsivät tällä hetkellä seurajoukkueidensa pelillisestä lamasta.

Jussi Leppälahti