Olemme panneet Veikkausliigan kautta 2019 pakettiin jo useamman ranking-listauksen myötä. Nyt listauksissa on edetty laitalinkkiosastolle. Vauhtia ja hyviä haastoja piisasi, ja keskitykset löysivät hyvällä prosentilla osoitteeseensa. Ilman näiden kaverien tehoja olisi jokainen joukkue saattanut löytyä sarjataulukosta nykyistä alempaa.

LUE MYÖS: TOP 5 -maalivahdit
LUE MYÖS: TOP 5 -topparit
LUE MYÖS: TOP 5 -laitapuolustajat
LUE MYÖS: TOP 5 -keskikentän keskustan pelaajat

5) Josu (FC Lahti)

26-vuotias espanjalainen saapui Veikkausliigaan toiselle rupeamalleen, ja esiintyi vahvasti edukseen jo Suomen Cupista lähtien. Josun potkutekniikka on epäilemättä koko sarjan parhaita, ja silloin kun hän tolppien väliin osuu, tuppaavat maalit olemaan kauniita.

Josu latoi tiskiin komeat tehot – seitsemän maalia ja neljä maalisyöttöä – ja karisti Suomen pölyt jaloistaan. Maalimäärä riitti FC Lahden sisäisen maalipörssin voittoon. Josun uusi seura on espanjalainen CF Peralada.

Josu on tarjonnut suomalaiselle futisyleisölle monta upeaa maalia. Kuva: Juha Tamminen

4) Denis Oliinyk (SJK)

32-vuotias ukrainalainen siirtyi SJK:hon kesällä 2018, ja on ollut molemmilla kausillaan seinäjokisten ehdotonta parhaimmistoa. Teki tällä kaudella kahdeksan maalia (ja syötti kaksi), ollen SJK:n paras maalintekijä. Hyvällä itseluottamuksella ja pelirohkeudella varustetun Oliinykinkin tehot hyytyivät heinäkuun jälkeen, sillä loppukaudesta maaleja syntyi vain yksi. Eipä noissa lopuissa kymmenessä pelissä, jotka Oliinyk pelasi, koko SJK:n joukkuekaan tehnyt kuin kaksi maalia.

Jatko seurassa on edelleen auki. Aika näyttää, löytyykö Oliinykille roolia uuden valmentajan Jani Honkavaaran papereissa. Taitotasonsa puolesta soisi miehen ilahduttavan veikkausliigayleisöä jatkossakin.

Denis Oliinyk oli SJK:n paras pelaaja kaudella 2019. Kuva: Juha Tamminen

3) Ilmari Niskanen (KuPS)

Mr. Mestaruusmaali. Niskasella on ikää vasta 22 vuotta, mutta veikkausliigapelejä on pelattuna jo huimat 136. Alkukausi oli nihkeä (ensimmäinen maali vasta 15. pelissä), mutta kauden edetessä kiuruvetinen pääsi koko ajan paremmin ja paremmin vauhtiin. Kenties ensi kaudella on jo aika kokeilla siipien kantavuutta ulkomailla?

Hyvällä itseluottamuksella varustettu Niskanen teki viisi ja syötti kuusi maalia. Huomionarvoista on, että maaleista kolme syntyi liigan muita mitalisteja vastaan (kaksi Interiä, yksi Honkaa), joten pää kesti hyvin kovien pelien paineet. Niskanen pelaa hurjalla intohimolla ja työtäpelkäämättömällä asenteella, painaen hurjalla fysiikallaan 12 kilometrin lenkkejä ottelusta toiseen. KiuPan kasvatti on pelannut jo kuusi kautta KuPS:ssa.

Niskasen voittomaali Veritas Stadionilla jää ikuisesti KuPS-historiaan. Kuva: Juha Tamminen

2) Juha Hakola (Honka)

Espoossa syntynyt Hakola on ollut melkoinen futiskiertolainen, mutta täksi kaudeksi hän siirtyi ensi kertaa Hongan paitaan. Alla oli mahtava kausi VPS:ssä, mutta hyvin kulki Hakolalla Hongassakin. Konkari on tehnyt 24 otteluun viisi maalia ja viisi maalisyöttöä ja on rytmittänyt hienosti Hongan peliä. Suurta vastuuta myös erikoistilanteissa. Pelipaikkansa eliittiä.

Juha Hakola oli Espoossakin eturivissä. Kuva: Juha Tamminen

1) Petteri Pennanen (KuPS)

29-vuotias KuPS:n kapteeni on ”koulutukseltaan” enemmän kymppipaikan miehiä, mutta Honkavaaran miehistössä hän ajautui entistä useammin laitaan. Hienosti on rytmi löytynyt sielläkin. Pennasen yhteispeli Luis Carlos Murillon kanssa toimi loistavasti, ja KuPS:n vasen laita loi jatkuvaa uhkaa vastustajien maalilla.

Iän myötä monipuolistunut KuPS:n oma kasvatti johti joukkojaan loistavasti ja kantoi vastuuta vaikeilla hetkillä. Viiden maalin lisäksi Pennanen pokkasi syöttötilaston voiton yhdeksällä maalisyötöllään. Tekeekö vielä uuden yrityksen ulkomailla?

Kausi 2019 oli Petteri Pennasen kausi. Kuva: Juha Tamminen

Kunniamaininnan annamme KPV:n Ishmael Yarteylle, joka ehti pelata kuitenkin vain 13 ottelua, karsinnat mukaan lukien. Yartey oli yhdessä Hysen Memollan kanssa kokkolalaisten syyskauden piristysruiskeita, ja herätti varmasti monien muidenkin seurojen kiinnostuksen. Todella taitava ja sukkela Yartey tehoili Veikkausliigassa kuusi maalia ja kaksi maalisyöttöä.