Koronaviruspandemia riehuu maailmalla ja koettelee ankarasti myös suomalaista yhteiskuntaa. Virustartuntoja on todennettu Suomessa jo toistatuhatta, ja sunnuntai-iltaan mennessä tauti oli vaatinut 11 ihmisen hengen.

Valtiovalta on asettanut COVID-19-epidemian hillitsemiseksi erinäisiä rajoituksia, jotka vaikuttavat tunnetusti myös urheilumaailmaan. Kotimainen jalkapallokausi ei päässyt aikataulussa käyntiin, sillä massatapahtumien järjestäminen ei ole mahdollista koronavirusepidemian aikana.

Tunnetusti yli 70-vuotiaita ja muita riskiryhmään kuuluvia on kehotettu olemaan poistumatta kotoaan, jos suinkin mahdollista. Vieläkin tiukemmin kotikaranteeni koskee koronaviruksen mahdollisesti saaneita, flunssaoireisia sekä vastikään ulkomailta palanneita kansalaisia.

Syödä pitää kuitenkin jokaisen. Ratkaisu kaupassakäyntiongelmiin voisi olla monille markettien verkkokauppa kotiinkuljetuksella, mutta pahaksi onneksi verkkokaupatkin ovat ruuhkautuneet pahemman kerran tarpeen kasvettua räjähdysmäisesti. Vapaita aikoja voi joutua odottelemaan viikkoja.

Siksi hätäapuna monet yksityiset toimijat ovat tarjonneet apua kaupassakäyntiin. Sukulaiset, naapurit tai kollegat esimerkiksi. Oulun seudulla apua tarjoaa myös Ykkösessä pelaava AC Oulu, jonka kotisivujen kautta voi tilata kauppareissun. Palvelun hinta on alkaen 15€, ja kaupan päälle tilaaja saa avoimen ottelulipun.

Kyseessä on niin sanottu ”win-win -tilanne”. Tunnetusti ahtaalla ovat myös suomalaiset jalkapalloseurat, kun kauden alun lykkäännyttyä kassa ei täyty. Näin ollen pelaajien ja muun henkilöstön palkanmaksukin vaikeutuu, joten vajeen paikkaamiseksi on oltava luova.

AC Oulu

@ACOulu
🛒 Hoidamme kauppareissusi
💶 Palvelun hinta alk. 15€
🎫 Kaupan päälle avoin ottelulippu
➡️ acoulu.fi/kauppakassi/

Saa jakaa, kysyä ja kommentoida! Kauppojen verkkokaupat ja toimitukset taistelevat valtavan kysynnän kanssa - me ryhdyimme toimeen.

#acoulu #oulu #kauppakassi

Myös napapiirillä on kannettu huolta nälkäisten suiden ruokkimisesta. RoPS:n pelaajat osallistuivat viikonloppuna ruoka-avun jakamiseen vanhuksille yhteistyössä SPR:n ja helluntaiseurakunnan kanssa. RoPS oli mukana talkoopohjalta.

RoPS:n tehopartio Wato, Mika, Borre ja Edu valmiina toimimaan. 😁

Kiitoksia Rovaniemen SPR ja Helluntaiseurakunta, että saimme olla eilen mukana. Kiitos myös Pörhön Autoliike, että saimme kulkupelit ruokalähetysten toimittamiseen.

Pidetään huolta 💙

Henkilökohtainen ahdinko ei ole yhtä kova Euroopan suurliigoissa pelaavilla jalkapallomiljonääreillä. Monissa heistä koronaviruskriisi on saanut solidaarisuuden heräämään.

Yksi tällainen avustustalkoisiin osallistunut jalkapallotähti on Bayern Münchenin Thomas Müller. Müller tiedotti torstaina kotisivuillaan, että hän jakaa kiitollisuudenosoituksena kotiseudullaan Baijerissa 1 000 ilmaista ateriaa koronataistelun keskellä kamppaileville ihmisille. Ruokalistalla oli perinteisiä baijerilaisia herkkuja: sianniskaa, kaalia, knöödeleitä, wieninleikettä ja perunasalaattia sekä kasvissyöjille juusto-pasta-aterioita.

Ruoat jaettiin perjantaina, ja talkoihin osallistui kaikkiaan 13 henkeä: Müller itse, hänen vanhempansa ja muuta sukua serkkuja myöten, sekä Müllerin agenttitoimiston työntekijöitä.

Ruoat valmistettiin paikallisissa ravintoloissa, jotka hyötyivät siten myös Müllerin aloitteesta – onhan yrityselämä niin ikään tukalassa asemassa. Aterioita vietiin kiitoksena muun muassa hoito- ja vanhainkoteihin, päiväkoteihin, lääkäreille ja sairaanhoitajille, apteekkeihin, kaupan työntekijöille, jätehuollon työntekijöille ja postityöläisille.

Tartuntariskin minimoimiseksi ruoat luovutettiin ulko-ovella tai parkkipaikalla. Samasta syystä ruokien noutaminen valmistuspaikalta ei ollut mahdollista. Ruokien tilaajien piti asua 15 kilometrin säteellä Müllerin kotikylä Pählistä, jotta ateriat pysyivät lämpiminä.

Thomas Müller

@esmuellert_
Am Freitag (27.03.) spendiere ich allen, die derzeit dem Coronavirus trotzen und mit ihrer Arbeit das öffentliche Leben in meiner Heimat Pähl und Umgebung hochhalten, eine warme Mahlzeit.
Mehr Infos auf: esmuellert.de/news/schnitzel…
Danke für eure großartige Arbeit&Hilfsbereitschaft

Sunnuntaina Müller muistutti sosiaalisessa mediassa seuraajiaan siitä, ettei kenenkään tarvitsisi hamstrata kaupasta enempää kuin todella tarvitsee. Hyllyt kyllä täyttyvät uudestaan, ja jollekin tiettyjen tuotteiden loppuminen voi olla huomattavasti traagisempaa.

Thomas Müller

@esmuellert_
Seid solidarisch und denkt an eure Mitmenschen. 🙏🏻 Danke! 👍🏼#KaufNurWasDuBrauchst #Covid_19 #esmuellert

BMEL

@bmel
Es gibt eine einfache Regel für #Solidarität beim Einkauf:

#KaufNurWasDuBrauchst

Die Regale werden immer wieder gefüllt.
Es ist genug für alle da.

Bitte sagen Sie es weiter - per RT oder Video-Aufruf in Ihren Kanälen. Wir brauchen Ihre Unterstützung ❗

#COVIDー19

Müllerin joukkuekaverit Leon Goretzka ja Joshua Kimmich käynnistivät jo aiemmin avustuskampanjan ”We Kick Corona”. Sunnuntai-iltaan mennessä jalkapalloilijat ja muut huippu-urheilijat olivat lahjoittaneet kampanjaan varoja jo noin 3,6 miljoonan euron edestä.

Lähde: Kicker