Koronaviruspandemia pitää tällä hetkellä vahvasti otteessaan niin jalkapallomaailmaa kuin muutakin yhteiskunnallista elämää. Kriisistä selviämiseen vaaditaan solidaarisuutta, joustavuutta, talkoohenkeä ja yhteen hiileen puhaltamista. Tämä koskettaa niin terveydenhuollollisia toimia, opetuslaitosta kuin työ- ja talouselämääkin.

Tilanne on pahentunut päivä päivältä myös Saksassa, jossa kaikki jalkapallotoiminta on toistaiseksi keskeytyksissä. 3. Bundesliiga on päätetty panna jäihin jo nyt ainakin huhtikuun loppuun saakka, mutta kahdella ylimmällä sarjatasolla taukoa on toistaiseksi vahvistetusti vain huhtikuun toiseen päivään saakka.

Jo nyt on esitetty laskelmia, joiden mukaan kahden ylimmän sarjatason seuroihin kohdistuisivat peräti 750 miljoonan euron tulonmenetykset, jos kautta ei pystytä pelaamaan loppuun saakka. Seuraukset voivat olla tuhoisia.

Baijerin osavaltion pääministeri Markus Söder ehdottikin tiistaina, että jalkapallotähdet voisivat luopua tilapäisesti palkoistaan auttaakseen seuroja koronaviruskriisin keskellä.

– Rehellisesti sanottuna juuri nyt ei ole tärkein ja kiireellisin tehtävä huolehtia ammattilaisseurojen taloudellisesta selviämisestä, Baijerin konservatiivisen valtapuolueen poliitikko Söder sanoi Bildin haastattelussa.

Samaan hengenvetoon 53-vuotias Söder vetosi hyvin palkattuihin jalkapallotähtiin.

– Minulla ei olisi mitään sitä vastaan, jos pelaajat, jotka nauttivat todella hyvistä palkoista, olisivat nyt työnantajiaan kohtaan maltillisempia rahan kanssa sarjatoimintaa tukeakseen.

– Ottaen huomioon joka vuosi tienattavat lukuisat miljoonat solidaarisuutta ei kysytä vain seuroilta, vaan myös pelaajilta. Jokainen voi tehdä oman osuutensa.

– Ilman seuroja ja kansalaisten hyväksyntää tällaisia (miljoona)summia ei olisi. Siksi ei olisi hassumpi ajatus, jos jokainen kantaisi vastuunsa, jotta hänen seuransa, liiga ja laji ovat vielä pystyssä, kun toivon mukaan kriisi on joskus selätetty, Söder jatkoi.

Bundesliigan 1. FC Kölnin toimitusjohtaja Horst Heldt ehti jo kritisoida painokkaasti Söderin ehdotusta, mutta sarjaorganisaatio DFL:n toimitusjohtaja Christian Seifertilla riittää idealle ymmärrystä.

– Totta kai, se vaatimus on järkeenkäypä. Markus Söder sanoi ääneen sen, mitä monet ihmiset ajattelevat, Seifert vastasi Bildille.

– Jottei Bundesliiga romahda, on monien tehtävä osuutensa. Niin seurojen kuin tiettyyn rajaan asti myös pelaajien. Tiedän, että jotkut seurat ovat keskustelleet asiasta pelaajien kanssa jo pitkään ja ehkä jo sopineetkin jotain.

[readmore from=Bundesliiga]

– Olemme vielä erittäin kaukana siitä, että voisimme ajatella jatkavamme Bundesliigaa. Nyt meillä on vähän enemmän suunnitteluvaraa, Seifert sanoi viitaten UEFA:n eiliseen päätökseen siirtää EM-kisoja kesälle 2021.

– Voimme nyt suunnitella pelaavamme heinäkuun puoliväliin saakka. Se on teoreettinen mahdollisuus. Se on vielä hyvin epävarmaa, tapahtuuko niin.

Lähde: Sport1