Veikkausliiga ilmoitti keskiviikkona, että kausi käynnistyy 1. heinäkuuta. Siihen mennessä liigan ja seurojen tulee vielä ratkaista monta avointa kysymystä. HIFK:n urheilujohtaja Mika Lönnström nosti erittäin oleellisen kysymyksen esille Helsingin Sanomien haastattelussa.

SuomiFutis-sivusto nosti saman asian esiin keskiviikkoisessa artikkelissaan. Tällä hetkellä protokolla on hyvin epäselvä sen suhteen, mikäli joku joukkueen jäsen saa koronavirustartunnan. Nykyisten ohjeistusten mukaan koko joukkue pitäisi siinä tapauksessa asettaa kahden viikon karanteeniin. Mahdollisesti myös aiemmat vastustajat. Se taas tarkoittaisi otteluohjelmaan suuria muutoksia.

– Jalkapalloporukka on sellaista, että kaikki nähdään jalkapallon suunnasta. Nyt kannattaisi puhallella ja miettiä, miten viedään asioita pitkällä tähtäimellä eteenpäin. Olisi kiva saada ohjeistus myös siitä, mitä tehdään, jos koronatartunta tulisi joukkueeseen. Mitä se tarkoittaa tiettyyn aikaan kaudesta tai juuri ennen kauden alkua, Lönnström kommentoi HS:lle.

Veikkausliigalla on tuskin varaa testata pelaajia säännöllisesti. Tämä tarkoittaisi käytännössä sitä, että jotkut pelaajat saattaisivat kantaa virusta, vaikka heillä ei olisikaan oireita. Tutkimusten mukaan virus ei välttämättä leviä kovin tehokkaasti jalkapallossa, tai ainakin riskiä pidetään pienempänä kuin esimerkiksi rugbyssa tai amerikkalaisessa jalkapallossa.

Pelaajat ja tuomarit laittavat joka tapauksessa itsensä alttiiksi riskille. Huomionarvoista on ymmärtää, että kentällä olevien pelaajien ja toimihenkilöiden lähipiirissä voi olla riskiryhmäläisiä. Esimerkiksi HIFK:ssa pelaajat harjoittelevat yhä yksin, eivätkä pienryhmissä.

– Pelaajilla on sukulaispiirissä läheisiä, jotka ovat riskiryhmässä. Päädyimme siihen, että menemme aina terveys ensin ja sen mukaan mitä ohjeita viranomaisilta tulee. Kaikki tiedämme, että suojaimilla ja säännöillä on vaikutusta, mutta pallopeleissä kyse on siitä, että siellä lentää eritteet. Kyllä se askarruttaa pelaajia, Lönnström myönsi.