SuomiFutiksen Veikkausliigaennakon pääkirjoitus: Kaikkien aikojen futiskesästä tuli kaikkea muuta – miten tappio käännetään voitoksi?

© Kuva: Eetu Ikola

Kesän 2020 piti olla suomalaisen jalkapallon juhlaa. Koronapandemia lopetti juhlat ennen kuin ne ehtivät alkaakaan. Koronan todelliset vaikutukset voivat näkyä vasta vuoden tai kahden päästä. Ilmassa on kuitenkin toiveikkuutta. Jalkapallo jatkuu. Elämä jatkuu.

Ilman koronapandemiaa Huuhkajat pelaisi lauantaina Tanskaa vastaan EM-kisoissa. Veikkausliigassa tahkottaisiin kesän kuumia otteluita auringonpaisteessa, mikä näkyisi stadioneilla komeina yleisömäärinä. Ehkäpä jotkut Suomen A-maajoukkueeseen ihastuneista olisivat jopa löytäneet tiensä paikallisen seuran peleihin. Suomessa olisi tällä hetkellä sellainen jalkapallobuumi, jota ei tässä maassa ole ennen nähty.

Sen sijaan suomalainen jalkapallo sai tänään, torstaina, tärkeän uutisen tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kososelta: Peleihin on mahdollista ottaa yli 500 katsojaa tiukoin reunaehdoin. Hiljaiseksi vetää ero siihen, mitä olisi voinut olla. Asian kanssa on vain elettävä.

Paikallisuus edellä

Kaikki suomalaiset jalkapalloseurat elävät pitkälti kädestä suuhun. Osalla seuroista saattaa löytyä taustalta myös taloudellista kapasiteettia, kiitos yksityishenkilöiden avokätisyyden. Koronapandemia laittaa liigaseurat taloudelliseen kurimukseen, jonka vaikutukset saattavat näkyä kunnolla vasta ensi kaudella tai sitä seuraavalla.

Rahat ovat loppumassa. Se siitä. Jalkapalloseurat eivät kuitenkaan maasta katoa, vaikka mitä kävisi. Jalkapalloseurat ovat instituutioita, jotka muovautuvat tarpeen mukaan. Edustusjoukkueet eivät tarkoita seuroja. Ne ovat yksi osa isoa kokonaisuutta, mutta vain yksi osa. Edustusjoukkueiden nivoutuminen seuraan onkin se, missä on otettu jo isoja edistysaskelia, mutta työtä on yhä tehtävänä.

Se, että RoPS, KuPS, TPS tai vaikka HJK pelaa liigapelin, pitäisi olla koko seuralle juhlapäivä. Sen pitäisi olla päivä, jolloin juniorit ovat stadionilla katsomassa esikuviaan ja unelmoimassa. Se ei tietenkään kaikissa tapauksissa ole mahdollista, mutta siihen tulisi pyrkiä. Mitä suurempi merkitys edustusjoukkueella on seuralleen, sen tärkeämpänä edustusjoukkueen tukeminen myös koetaan.

Edustusjoukkueiden tulisi olla seurojensa lippulaivoja ja korostaa paikallisuuttaan. Tässä on nähty viime vuosina isoja edistysaskeleita. Vaikeina aikoina asioilla on tapana moninkertaistua. Esimerkiksi jos henkilö kokee seuran tärkeäksi, se voi muodostua hädän hetkellä elintärkeäksi asiaksi niin henkilölle itselleen kuin toisinkin päin.

Siitä on ollut merkkejä ilmassa, kun seurat ovat hiljalleen kertoneet haastavista taloudellisista näkymistään. Seuraa lähellä olevat ihmiset ovat lähteneet tukemaan paikallista seuraa ja sen edustusjoukkuetta, koska sillä on merkitystä.

Jalkapalloseuroilla on valtava merkitys suomalaisiin harrastetasolla. Tuo merkitys täytyisi saada kanavoitua positiivisella tavalla edustusjoukkueisiin ja siihen, että omasta edustusjoukkueesta voitaisiin olla ylpeitä ja sen takana seistä. Kun Salomo Ojala iskee Hakalle maalin, sen pitäisi koskettaa myös Hakan junnuissa pelaavan 8-vuotiaan Jaken vanhempia.

Kun tämä tapahtuu sarjatasosta riippumatta, on Suomessa ikuinen futisbuumi.

Vielä pari sanaa Veikkausliigan ennakkopaketista

SuomiFutis-sivusto on tänä vuonna ennakoimassa suomalaista jalkapalloa suuremmalla volyymilla kuin koskaan aikaisemmin. Tässä vaiheessa on jo julkaistu Miesten Kakkosen ennakkopaketti sekä Kansallisen Liigan kausiennakko.

Toimittajamme Heikki Kuparinen on viettänyt unettomia öitä tehdäkseen selkoa suomalaisesta jalkapallosta keskellä koronapandemiaa. Kuparisen kynästä on lähtöisin edellä mainitut ennakot sekä myöhemmin julkaistava Ykkösen kausiennakko.

Halusimme kattaa isomman kentän tänä vuonna. Pelkkä Veikkausliigan kausiennakkokokonaisuus on aina valtava rypistys, mutta tämän vuoden lisäykset ennakkotarjontaamme ovat tuottaneet hikikarpaloita entisestään. Toivomme kuitenkin, että tällaiset sisällöt ovat merkityksellisiä lukijoilleen, jolloin ne ovat myös entistä merkityksellisempiä meille.

Veikkausliigan ennakkopaketti sisältää 12 joukkue-ennakkoa, TOP-listoja pelipaikoittain sekä esimerkiksi kattavan artikkelin läpimurron kynnyksellä olevista tulevaisuuden tähdistä. Veikkausliigan ennakkopaketti löytyy näppärästi TÄÄLTÄ. Ennakkosivulle lisätään kaikki liigaa ennakoivat artikkelit. Lisäksi ennakkosivulta löytyy kokonaisuudessaan ennakoiden julkaisuaikataulu.

Lisäksi tänä vuonna veikkausliigaennakossa on panostettu visuaalisuuteen enemmän kuin ennen. Eetu Ikola on muodostanut liigaennakolle yhtenäisen ilmeen, joka näkyy ja erottuu.

Haluan myös kiittää kaikkia toimittajiamme sekä erityisesti ennakoiden kirjoittamiseen osallistuneita kirjoittajia: Ville Liimattaa, Heikki Kuparista, Christos Zavrosia, Karri Kovasta sekä Kim Kerästä. Ilman teitä ei olisi ennakkoa.

Kiitos lähtee myös kaikille haastateltaville, apukäsille sekä tietysti teille lukijat!

Erinomaisia lukuhetkiä ennakoidemme parissa toivoo

Juho Hirvonen
@jkhirvonen


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.