Palataan hetkeksi kauteen 2015-2016.

Tuolloin Bayern Münchenin Robert Lewandowski teki 32 bundesliigaottelussa maalikuninkuuteen riittäneet 30 maalia ja antoi viisi maalisyöttöä. Mestarien liigassa puolalainen onnistui maalinteossa yhdeksän kertaa 12 ottelussa.

Bayern München juhli vuonna 2016 Bundesliigan mestaruutta, Saksan Cupin voittoa ja Saksan Supercupin voittoa. Mestarien liigasta se putosi välierissä Atlético Madridille vierasmaalisäännöllä (yhteismaalit 2-2) Lewandowskin tehtyä toisen joukkueensa maaleista. Lewandowski oli Mestarien liigan maalitilaston kakkonen 15 maalia tehneen Cristiano Ronaldon jälkeen.

Kesällä 2016 pelattiin myös toistaiseksi viimeisin EM-turnaus. Puola putosi kisoista puolivälierävaiheessa tulevalle mestarille Portugalille rangaistuspotkukilpailun jälkeen. Varsinainen peliaika päättyi 1-1 Lewandowskin tehtyä Portugalin verkkoon turnauksen ainoan maalinsa.

Lewandowski upotti itse oman rankkarinsa sekä Portugali-pelin että edellisen kierroksen Sveitsi-pelin rankkarikisoissa. Puolan sijoitus kahdeksan parhaan joukossa oli yläkanttiin odotuksiin nähden, mutta se menestyi ennen kaikkea puolustuspelinsä kautta. Viidessä ottelussaan Puola teki neljä ja päästi vain kaksi maalia.

Vuoden päätteeksi Cristiano Ronaldo voitti uransa neljännen Ballon d’Or-palkinnon vuoden parhaana pelaajana. Titteli oli erittäin ansaittu muun muassa juuri Mestarien liigan ja EM-kisojen ansioiden johdosta, eikä sitä kyseenalaistanut kukaan. Cristiano Ronaldo sai äänestyksessä kaikkiaan 745 pistettä, yli kaksi kertaa enemmän kuin toiseksi tullut Lionel Messi.

Tuloslistaa saadaan selailla aina sijalle 16, kunnes vastaan tulee Robert Lewandowskin nimi. Lewandowski sai tyytyä vaivaiseen kolmeen pisteeseen äänestyksessä, jossa jokainen toimittaja antoi mielestään parhaalle pelaajalle viisi pistettä, toiseksi parhaalle kolme ja kolmanneksi parhaalle yhden pisteen.

Surkea sijoitus ja pistesaalis kirvoitti Lewandowskilta tuolloin, joulukuussa 2016, gaalan ja äänestyksen järjestävälle France Football -lehdelle reaktiona neljä nauravaa hymiötä.

Vuodesta 2008 lähtien Ballon d’Or on ollut Lionel Messin ja Cristiano Ronaldo hiekkalaatikko. Messi on voittanut tuosta vuodesta lähtien palkinnon kuusi kertaa ja Cristiano Ronaldo viidesti. Ainoastaan Luka Modric rikkoi rintaman voitettuaan tunnustuksen vuonna 2018.

Perjantaina 32 vuotta täyttänyt Robert Lewandowski ei ole sijoittunut Ballon d’Or -äänestyksessä koskaan kolmen parhaan joukkoon. Vuonna 2020 ei merkittäviä maajoukkueturnauksia koronapandemian takia pelata, joten kaikki tärkeät näytöt perustuvat seurajoukkuemenestykseen.

Tällä saralla ei Lewandowskilla olisi voinut yhtään paremmin kulkea. Hänestä tuli sunnuntaina ensimmäinen pelaaja jalkapallon historiassa, joka voitti ”triplatuplan” – mestaruuden niin kansallisessa sarjassa, kansallisessa cupissa kuin Mestarien liigassakin, sekä päälle jokaisen kilpailun maalikuninkuuden.

Robert Lewandowskille ei olisi tänä vuonna kaiken järjen mukaan Ballon d’Or-äänestyksessä edes kunnollista haastajaa, vaan hän olisi ylivoimainen ennakkosuosikki pokkaamaan jalkapallomaailman arvostetuimman henkilökohtaisen palkinnon uransa parhaasta kaudesta. Pahaksi onneksi France Football päätti heinäkuussa perua tänä vuonna Ballon d’Orin järjestämisen koronapandemian vuoksi.

Vuodet 2021 ja 2022 ovat jälleen arvokisavuosia, eikä Puola kuulu menestyjäsuosikeihin sen paremmin EM- kuin MM-kisoissakaan. Ilman Puolan jättisensaatiota Lewandowski voisi saada seuraavan realistisen tilaisuutensa Ballon d’Orin voittoon vuonna 2023 – vuonna, jona hän täyttää 35 vuotta.

Lewandowski on harvinaisuus maailman eliittijalkapalloilijoiden joukossa, ettei hän päädy – harkitusti tai tahtomattaan – koskaan kohuotsikoihin. Lewandowskin uran ”suurin skandaali” lienee se, kun hän siirtyi Borussia Dortmundista Bayern Müncheniin ilman siirtokorvausta seuralle, joka teki hänestä tähden.

Judokaisän ja lentopalloilleen äidin poika Lewandowski ei ollut koskaan mikään huipputalentti. Hän pelasi ainoastaan kolme alle 21-vuotiaiden maaottelua eikä lainkaan poikien maaotteluita. Puolan pääsarjassa Lewandowski pelasi vielä 21-vuotiaana ennen siirtoaan Dortmundiin.

Lewandowski on harras katolilainen, tunnollinen perheenisä ja äärimmäisen ahkera harjoittelija, joka on tukenyt myös MM-menestystä karatessa saavuttaneen Anna-vaimonsa urheilu-uraa.

[readmore from=Lewandowski-Robert]

Pariskunta on tehnyt valtavasti aktiivista hyväntekeväisyystyötä koko urheilu-uriensa ajan, ja maaliskuussa Lewandowskit lahjoittivat miljoona euroa koronapandemian vastaiseen taisteluun. Vuonna 2014 Robert Lewandowski nimitettiin Unicefin hyväntahdonlähettilääksi. Syksyllä 2017 Lewandowski puolestaan sai yliopistotutkinnon urheilutieteiden alalta.

Kun urheilija sanoo, että joukkueen menestys on henkilökohtaisia palkintoja tärkeämpi, puhuu hän luultavasti miltei aina totta. On silti sääli, jos Covid-19 vei vaatimattomalta, mutta kentällä maaliensa kautta puhuvalta Robert Lewandowskilta mahdollisuuden uransa merkittävimpään henkilökohtaiseen tunnustukseen.