Palloliitto on päättänyt pitää HIFK:n keskikenttäpelaajan Sakari Mattilan kahden ottelun pelikiellon voimassa.

HIFK jätti keskiviikkona Palloliitolle vastalauseen Mattilan, 31, kentältäpoistosta, joka tapahtui maanantaina vierasottelussa Seinäjoen Jalkapallokerhoa vastaan Veikkausliigassa.

Mattila sai suoran punaisen kortin ottelun loppuhetkillä. SJK:n Murilo ja Mattila kaatuivat samaa matkaa maahan, Murilo kierähti Mattilan selän päälle ja Mattila työnsi hänet vihaisena pois. Murilo jäi maahan pitelemään kasvojaan ja erotuomari poisti Mattilan kentältä suoralla punaisella.

– Näkemyksemme mukaan erotuomari on nähnyt tilanteen väärin, ja kaksi pelikieltoa tilanteesta on täysin kohtuuton seuraamus ja oikeusmurha pelaajaa kohtaan, kommentoi HIFK keskiviikkona tiedotteessaan.

Palloliitto käsitteli HIFK:n vastalauseen torstaina ja päätti pitää pelikiellon voimassa tilanteen videotallenteen sekä päätuomari Petri Viljasen kuulemisen perusteella.

[readmore from=HIFK]

Erotuomari kuvaili raportissaan punaiseen korttiin johtanutta tilannetta seuraavasti:

– Vihelsin vapaapotkun SJK.lle. Mattila jää pelaajista alimmaiseksi ja työntää Murilon päältään pois molempia käsiä käyttäen. Kädet osuvat ensin olkapäähän ja toinen käsi myös osuu Muriloa yläkroppaan kaulan alueelle. Maassa ollessaan Mattila potkaisee Muriloa yläselän alueelle. Murilo jäi tapahtumien jälkeen kentän pintaan verta vuotavana ja poistin Mattilan kentältä väkivaltaisen käytöksen vuoksi.

Palloliiton pääsihteerin nimeämä kolmihenkinen työryhmä toteaa päätöksessään, että asiassa esitetyn materiaalin perusteella ei ole käynyt ilmi sääntöjen määräämällä tavalla täysin varmasti, että kyseinen pelaaja (Mattila) ei olisi syyllistynyt sellaiseen tekoon, josta voidaan antaa punainen kortti.

– Ryhmän näkemyksen mukaan tilanteessa Mattila syyllistyy rikkeeseen ja on tuomarin tulkintaa, antaako hän siitä keltaisen vai punaisen kortin. Työryhmä korostaa, että kysymys on siis nimenomaisesti tulkinnallisesta tilanteesta ja kuten edeltä kävi ilmi, niin ao. sääntökohdassa selvästi todetaan, että ryhmä ei voi ottaa kantaa erotuomarin tekemiin tulkinnallisiin päätöksiin.

– Edelleen työryhmä haluaa lisäksi korostaa, että sääntöjen edellyttämä täyden varmuuden kynnys on korkea. Nyt puheena olevassa tapauksessa ao. täyden varmuuden kynnys siitä, että pelaaja ei olisi syyllistynyt tekoon, josta voidaan antaa punainen tai keltainen kortti ei esitetyllä materiaalilla täyttynyt ja näin erotuomarin ratkaisusta seurannutta pelikieltoa ei ole sääntöjen mukaan mahdollista poistaa.

HIFK ilmaisee omassa tiedotteessaan pettymyksensä Palloliiton päätökseen.

– HIFK pysyy edelleen kannassaan, jonka mukaan suora punainen kortti kyseisestä kamppailutilanteesta on kohtuuton tuomio. Joukkue menettää nyt tärkeän pelaajan kahdessa seuraavassa ottelussa, jotka ovat suuressa roolissa kauden ratkaisuhetkillä. Lisäksi seura toteaa, että tämäntyyppiset päätökset ovat omiaan lisäämään filmaamista ja tuomareiden työskentelyyn vaikuttamista otteluiden aikana, kommentoi helsinkiläisseura sivuillaan.